Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кой да озапти този "доцент" и да му каже ,че печеленето на гръб на болни е доста долно нещо.И да спре малко да ходи във всяко тв студио и предаване ,че навън върлува "грип"Не трябва ли да спазва карантина?И да ходи само до работа и обратно?
168
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересува ни Карантината, затова са важни бързите тестове. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯ за вирусоносители и контактни - това е изходът, доказано действащ в Китай! Италия и Испания са другият пример, който при липсата на лекарства и адекватно лечение, е трагедия!
167
1
 
3
 
! Отговори
Осведомен преди 4 години
До 180. В Русия само за последните 24 часа установените заразени са още163. По техни данни.
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързите тестове действат, когато човек вече е болен или е преболедувал и си е изградил някакъв имунитет.Тестовете, които сега се прилагат от щаба в оповестените лаборатории установяват след 7 дни от евентуалното заразяване дали човек е заразоносител и може да зарази други хора. След като човек вече не е заразен тези тестова дават отрицателен резултат.Нас кое ни интересува в момента - дали колегата ни е заразен или дали е преболедувал?Бързите тестове са за доказване на стаден имунитет.
165
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се установят повече заразени, ще могат точно те да се поставят под карантина, а не да се разхождат свободно. Вместо това установяване се разчита на това всички да стоят по домовете си с надеждата да не се заразят. Но така може да продължи с месеци и пак след това да се разрази вируса. Това е идеята с бързите тестове. За това в Русия и Япония няма толкова случаи. А имаше статия и за италианско градче с такива мерки и положителни резултати.
164
0
 
12
 
! Отговори
Или преди 4 години
Нужно е да се изготви алгоритъм, "рецепта" какво да прави болен кашлящ и др.и какво прави лекар неспециалист инфекционист с болен от Ковид19 , с бронхопевмония. Това е работата на "съвета", не упражнения по компетенции, ПРАГМАТИЗЪМ му е майката, комплексите и важниченето да си го пазят за по-спокойни времена. Няма как без път, оптимизация на болниците, но нека има изработен "ред" за потенциално болния и лекаря, който да следват всички, не вакханалия на кукувци хипохондрици и мед. компексари.
163
10
 
14
 
! Отговори
gs преди 4 години
на доктора коя ли фирма вносител на тестове му е обещала тлъста комисиона? какво от това, че ще установи много заразени, най-много хората съвсем да се панкьосат, че случаите растат главоломно...
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
I * I O T!!! Като има избори - гласувайте, като има епидемия - лекувайте! Но... и сега трябва да си напълнете джобчетата с комисионни!
161
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже бързите тестове не струват, затова преди около седмица целия щаб за борба с коронавируса се тества именно с такива. И тогава нямаше проблеми. Хайде няма нужда. Разбирам, че е трудно да признаеш, че има и други които разбират поне колкото теб, но тези, иначе симпатяги, от щаба прекаляват.
160
12
 
15
 
! Отговори
6 преди 4 години
Доц. Мангъров , те не искат пълната картина , защото заразените са стотици пъти повече от сега обявяваните и ще лъсне цялата сегашна демагогия и безпомощност на управницитеда се справят с кризата . И в същност е нарушен от генерала лекарския принцип "Не вреди !"Той е един кариерист , който за да угоди на Борисов ще ни погуби като народ и затова веднага трябва да се махне като вреден за нацията !Те двамата са в колаборация умишлено да ни лъжат ! Убеден съм в това !Масово тестване!
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потрайте малко де!. Сега шивачките ни като ушият маските , ще почнат да правят и бързи тестове. Ама хубави , наши си. На другите тестовете не стават -пропускат положителни. А нашия щаб на око ги лови тия . Сега тия дето не се тестват се мислят за напълно болни и не смеят да мръднат. Ще спестим парички от тестовете да има за данъка на корпорациите и за "умрело".
158
7
 
17
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Най- лесно е да критикуваш и плюеш колегите си, но...това е грозно и непрофесионално. Не мога да се съглася с мангъров, че липсва добър епидемиошогичен надзор. В нощ са включени националните ни експерти. В низходящ ред са задействани всички РЗИ- та, върши се огромна работа, к. никак не е лесно в обстановка на пандемия. мангъров едно си знае и бае и се прави на интересен. Кому е нужно това???
157
6
 
12
 
! Отговори
до 174 преди 4 години
Трябваше всички да щъкаме, от Италия, Австрия и др. да приемем всички заразени без карантина, който умре - умре и така за 2 - 3 месеца, който оцелее ще има имунитет. Така съветваше Мангъров в началото. Основно умират и без това тези с придружаващи заболявания. Живеят младите и здравите, няма проблем в пенсионна, здравна и др. системи.
156
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешка прави Борисов, че иска да угоди на всички - БСП, Радев, разни началници на болници и който крещи!
155
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига ревахте. Мангъров просто предлага друго решение. Стратегията на щаба дава резултати, но с нея още една година ще си седите по домовете. И сега ако плюете Мангъров, след шест месеца под карантина сигурно друго ще мислите.
154
1
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 170 преди 4 години
Проблемът е, че голям процент от бързите тестове отчитат ОТРИЦАТЕЛЕН резултат, а хората са инфектирани! Така заразяват повече хора!
153
11
 
14
 
! Отговори
в.д. преди 4 години
Към Мангъров и Радев ще включа и Костов. Всички те имат камплекс за малоценност. Само хора с комплекс се дъргат нападателно. И тримата са с нисък интелектуален капацитет, ***.и и отмъстителни. борисов много сбърка. Веднага трябва да се поправи и да освободи тези хрантутници и нищоправещи хора. само словоблудстват. А колко им плащаме? Пак ние сме прецаканите.
152
2
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Поредната грешка на Боко!Да не стане като приказката-''много баби,келаво дете''!
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 165Идеята е, че ако на бързия тест ти покаже положителен резултат, следва да ти се направи "бавен' тест, тоест PCR тест който напълно достоверно ще установи носиш ли или не носиш въпросния вирус.Няма да те вкарат при заразените ако това не е установено на 100%.Относно параметрите на теста - не си компетентен да се изказваш.
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИСТИНАТАИма голям смисъл от носенето на подвижен бацилерник на лицето, много голяма файда.