Как община Петрич подкрепя търговците?

Голяма част от фирмите не регистрират никакви доходи
25 мар 2020 13:30, Ния Христова
2
 Как община Петрич подкрепя търговците?
Снимка: Pixabay
Пандемията от COVID-19, както и наложените строги мерки, се очаква да нанесат сериозни щети върху мълкия и среден бизнес. В момента голяма част фирмите у нас не регистрират никакви приходи, защото са принудени да не работят, а в същото време разходите почти се запазват.
 
Община Петрич е сред първите в страната, която предприе мерки, с които да подкрепи местния бизнес. 
 
В намален състав работи билярден клуб в града. Залата за игри, фитнесът и кафенето към него са затворили врати. За да генерирет все пак някакви приходи са започнали да правят доставки по домовете. От 17 служители, сега  на работа са само трима. А собственикът пресмята всеки постъпил лев.
 
"Дневният оборот покрива разходите за дезинфекция, за кутии,  за надниците на хората. Заведенията ще започнат да фалират едно по едно, защото при нас всеки един ден се отразява. Надявам се да удържим", заяви собственикът на залата Георги Божков в ефира на Нова ТВ.
 
С всеки изминал ден избягването на фалит става все по-трудно, защото Георги Божков го чакат едни и същи разходи. 
 
"Стартираме месеца с  около 23 000 лв., 5000 са за банките, 10 000 лв. са за заплати , 4000 лв. са  осигуровките, наеми - 2000 лв , ток – 3000 лв. и много други дребни разходи", каза Божков. 
 
От всичките си разходи фирмите ще могат да извадят парите за общински наем, защото община Петрич е взела решение да облекчи предприятията с месечните такси. 
 
"Всички тези обекти, които ползват общински площи, няма да плащат наем и такси за периода, в който са били затворени. Тези, които са зависими от общинска собственост , но  са били отворени, т.е не са пряко повлияни от заповедта, а само косвено, ще им дадем възможност за 2 месеца разсрочено плащане на наемите", обясни кметът на общината Димитър Бръчков.
 
Адвокатът Краси Ташев също управлява среден бизнес. За момента той успява да измъква девиденти. 
 
"Успяхме да се възползваме от обстоятелствата, че китайската икономика среща затруднения. Успяхме да пренасочим поръчки, които са предвидени от Европа за Китай, успяхме да върнем част от тях тука за производствени предприятия", разказа Краси. 
 
Над 300 обекта в Петрич са поставени между кризата, фалита и оцеляването. До края на юни търговците ще могат да ползват 5 % отстъпка при заплащане на пълния размер местни данъци и такси. Патентен данък също няма да се плаща. 
 
"Не е нормално към момента заведението да е затворено и ние да искаме да се зима патентен данък. Пределно ясно ни е,че това ще окаже съществено влияние  върху приходната част на нашия бюджет, но се надявам до три месеца да приключиме, да видим какви резерви има и ще се стараем да видим да няма много големи сътресения в бюджета", допълни Тренчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Клима преди 4 години
Да се забрани използването на климатици офиси на мобилни оператори ,банки,магазини .климатиците са опасен разпространител
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"да се зима патентен данък.""ЗИМА"?Или "Лято"?