Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко

Хубаво е да има различни тестове, обясни специалистът
Обновена: 25 мар 2020 10:07 | 25 мар 2020 10:07, Петя Славова
105
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко
Снимка: БГНЕС

Човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него не може да бъде отново заразен, освен в изключително редки случаи, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб  пред БНТ. 

"Не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората нямат имунитет и после прегарят при създаден имунитет", уточни той и добави, че целта им е да забавят разпространението на вируса. Според него мерките имали своята адекватност. От думите му стана ясно още, че не трябва да чакаме всички да се разболеят, защото щяло да има тежки последствия за всички.

Още по темата

Кантарджиев добави, че в момента няма проблем в страната с лабораторната диагностика на коронавируса.

"При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се материал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза. Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор", посочи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса. По думите му тестовете се изпозлват в няколко лаборатории на страната, като лабораториите се увеличават. Той разкри, че учени от БАН имат желание да помогнат в работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

Кантарджиев обясни още, че 14-дневната карантина се отнася за здрави хора, които са се върнали от чужбина, а 21 дневната- когато е бил болен. Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма. По думите му, ако тази вирус се държал като предишните видове коронавурис, доближаването на лятото щяло да помогне за унищожаването му. Професорът подчерта, че заразата се бори само на научна основа.

"Мъдрост и зрялост от политицте, отдаденост от лекарите и отговорност от гражданите и ще се справим с епидемията", завърши Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърдения основани на предположения и аналогии с уж подобни вируси. А защо грип ни лови всяка година? Сега ще кажете че грипа мутирал. Е като мутира защо всеки път е едно и също - висока температура , болки в мускулите, липса на апетит.Единствено бих повярвал на китайците ако твърдят нещо за този вирус. Те го изследват наистина.
61
5
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
"Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма."Доказателство има и то е в София-Мед (евентуално вече е изписан де). Излекува се за 7 дни. Значи има лекарство!
60
6
 
8
 
! Отговори
българиН преди 4 години
Дай да видим първо От къде ще мине този Американски вирус проклет професоре,па после ще миу мислим за "повтаряне"!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после ще има рап парче по мотиви на оная песен - пак запаас, пак запас, къде мъ нъмери чак във нас.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68Хентавирусът не се предава от човек на човек
57
3
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До Василевпо-добре слушай какво ти казват от кризисния щаб и изпълнявай без много да разсъждаваш :))
56
1
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 4 години
Хантавирусът не е от вчера. През 1993 година в един район на САЩ имаше епидемия от хантавирус. В България на един познат преди две години му се случи случка.
55
7
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 4 години
Положението се влошава, стана наистина страшно, вируса мутира и все повече млади хора пълнят болниците, говорих със специалисти вирусолози, новината е че вируса мутира и стига до белите дробове, а ваксина няма, взимайте мерки и се къпете, иначе всички ще умрем !
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪДЕ Е ТИКВАТА БЕ?ЗАЩО ГО НЯМА ПО МЕДИЙТЕ
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Годжи Театрала още няма вирусолог в щаба. Тичайте да доизкупите тоалетната хартия, овци!
52
1
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
Не е по-добре, 64. Ред трябва да има тук и дисциплина! И централизация на всякакви изследвания и данни.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците не да толкова категорични за повтарянето на коронавирусът. Явно да си изпатили от действия по шаблон.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай вече има хентавирус днеска изследват 40 проби явно това ще е новата епидемия за лятото . А сега да видим дали пак ще винят китайците хамериканците , че са ги заразили .
49
0
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Сега с тези 20-30 заразени на ден има да се влачим до края на годината. Както казва Тръмп решението на проблема НЕ трябва да е по лошо от самия проблем :)
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да е по-добре да пуснат по аптеките тестове, с които може да провериш дали си изкарал вируса. И тези, които са го изкарали просто да продължат да си работят, за да има на какво да се крепи икономиката.
47
2
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Продължавам да твърдя,че това е поредния грипен вирус и нищо страшно за младите и здрави хора. Тук този проблем трябваше да се подходи така още в началото. Всички над 60 не излизат. Закупуване на респоратори. Помощ за възрастните на които няма кой да донесе торбичка с храна отвън. Младите които държат на възрастните да не ходят на гости 2 месеца. Това е решението и всеки може да си продължи да работи нормално. Вируса щеше да прегори бързо.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спри да говориш глупости ,лъжецо!
45
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Да въведем бързи тестове за БСП за социализъм.1. Тези които са положителни връщат фирмите и парите си на държавата и правят комуни в Белене.2. Тези които са с отрицателни резултати отиват в затвора за измама.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ ПОСТАВИХА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ БЪЛГАРСКИТЕ. ГОЛЯМ МАЙТАП.
43
0
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ДО 36Всеки да се запаси с продукти за един месец и да не мърда от къщи ?Добре. А, след този месец ? Идва нов месец ...Хора, въртят ни в омагьосан кръг !... Управляващите гредат само собствения си интерес и не се интересуват как ще живеем сега, утре и другия месец.