Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко

Хубаво е да има различни тестове, обясни специалистът
Обновена: 25 мар 2020 10:07 | 25 мар 2020 10:07, Петя Славова
105
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът може да повтори, но рядко
Снимка: БГНЕС

Човек, който е прекарал коронавируса и е излекуван от него не може да бъде отново заразен, освен в изключително редки случаи, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб  пред БНТ. 

"Не може, освен в изключително редки случаи. Епидемиите обикновено възникват, защото хората нямат имунитет и после прегарят при създаден имунитет", уточни той и добави, че целта им е да забавят разпространението на вируса. Според него мерките имали своята адекватност. От думите му стана ясно още, че не трябва да чакаме всички да се разболеят, защото щяло да има тежки последствия за всички.

Още по темата

Кантарджиев добави, че в момента няма проблем в страната с лабораторната диагностика на коронавируса.

"При всяко съмнение за тази инфекция е хубаво да има различни тестове. Така наречените бързи тестове, са тестове, които доказват наличието на вируса, доказвайки неговия антиген. Взима се материал от гърлото и доста бързо могат да поставят една ориентировъчна диагноза. Другата група е някъде 7-8 ден след началото на инфекцията човешкият организъм прави имунен отговор", посочи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че всички държави с развита система на здравеопазването ползват референтните тестове, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). По думите му става въпрос за генетичните тестове за доказване на РНК на вируса. По думите му тестовете се изпозлват в няколко лаборатории на страната, като лабораториите се увеличават. Той разкри, че учени от БАН имат желание да помогнат в работата на тези лаборатории или да разкрият допълнителни.

Кантарджиев обясни още, че 14-дневната карантина се отнася за здрави хора, които са се върнали от чужбина, а 21 дневната- когато е бил болен. Той бе категоричен, че за сега доказвателства за конкретно лечение на вируса няма. По думите му, ако тази вирус се държал като предишните видове коронавурис, доближаването на лятото щяло да помогне за унищожаването му. Професорът подчерта, че заразата се бори само на научна основа.

"Мъдрост и зрялост от политицте, отдаденост от лекарите и отговорност от гражданите и ще се справим с епидемията", завърши Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Простфесор Тасев, ведь недаромгазучий рубладжийо старина восток се дупиш?Не недаром, а платено.със рубли и копейки.
41
5
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
ОТ ДНЕС В ИТАЛИЯ Е ВЪВЕДЕНА МЯРКА КОЙТО НАРУШИ КАРАНТИНАТА ЗАТВОР 5 ГОДИНИ, И ТУК ТРЯБВА ДА Е ТАКА, САМО КРУТИ МЕРКИ ЩЕ НИ СПАСЯТ ДА НЕ ЗАГУБИМ ХИЛЯДИ ЖИВОТИ, ГЛЕДАЙТЕ СЕРИОЗНО НА ПРОБЛЕМА МНОГО МОЛЯ ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГУБИ БЛИЗЪК ЧОВЕК, СПРАЗВАЙТЕ КАРАНТИНАТА И ПО БЪРЗО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА САМО ТОВА Е СПАСЕНИЕТО, КОЙТО НАРУШИ КАРАНТИНАТА 5 ГОДИНИ ЗАТВОР
40
0
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До ВасилевДругарю агент, тук не съм много съгласен с Вас !Китай възстановява нормалния си ритъм на живот.А, Европа и САЩ тепърва са запалени ...Китай произвеждат медикаменти, медицинска апаратура и прочие ...Западът ще опре пак до Дракона. Една здрава държава с въстановен социален и икономически живот е за предпочитане пред една Италия например ..Разбира се, Вие сте прав. Няма начин световната икономическа катастрофа, която се задава да не засегне и жълтурите.Моите уважения към, Вас !
39
1
 
4
 
! Отговори
дo 50 преди 4 години
А при нас медиите не се контролират от правителството така ли пиуе шарено!? Ти си поредната 4 нуквена дума с 3 правописни грешки - фцЪ
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде Видовден и другаря Тасев виде как умира руския поток през Балканите.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Ако си живял по времето на СОЦА в България, щеше да знаеш защо. Когато на един 1 май в България загинаха 500 човека, три дни нямаше никаква информация за това. Носеха се само слухове. От Политбюро на БКП мислеха и обсъждаха, какво да съобщят на народа и какво- не. И накрая съобщиха с недомлъвки за 100 човека загинали.В Северна Корея информационната система също е пропагадна и се контролира от властта.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Движение Видовден виде смъртта на платената любов към востока.
35
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Комунистът подло лази, ПРАС и няма... НАТО ПАЗИ!!!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А още по рядко може и да потрети. Този от къде се обади изпод ке,нефа да дава оценки! Уникална информация от Уникален БГ Уекар!
33
2
 
7
 
! Отговори
забелязвам преди 4 години
Колкото до ежедневните сводки за борбата с коронавируса. Мен лично най-много ме тревожи, че заразата се разпределя почти из всички бг градове, навсякъде има по един-двама-трима. А това значи, че хора, контактни със заразени, си щъкат из държавата и разнасят зараза. В прекалено много градове има болни. Което значи, че докато ние си седим в къщи, други не си сядат на 4буквието.
32
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Другаре защо Путин не ви спаси от китайския вирус? Нали уж ви обича? Толкова му слугувахте безплатно, а той си гледа само неговия народ.
31
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
До АнонименАуу така ли бе другари? НАТО остави по *** вашите комунистически гейнерали хаха, даже и *** вече нямат.
30
3
 
2
 
! Отговори
Бард преди 4 години
Златото изчезна, купувайте биткойн докато е време.... след това и за тоалетна хартия няма да имате
29
2
 
6
 
! Отговори
ДО 33 Мдаа преди 4 години
СПУКАНИЯ БАЛОН НА КАПИТАЛИЗМА СЕ ДОКАЗА ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ НЯМА ЕВРОПА НЯМА НАТО РУСКАТА АРМИЯ ВЛЕЗЕ В ИТАЛИЯ С 14 САМОЛЕТА КАМИОНИ И МЕДЕЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ КЪДЕ Е НАТО КЪДЕ Е ЕВРОПА ЧЕ НЕМОГАТ ДА СПАСЯТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИ ДЪРЖАВА ИТАЛИЯ,КИТАЙ И КУБА СА В ИТАЛИЯ СПАСЯВАТ БЕЗОТГОВОРНИ КАПИТАЛИСТИ.ТОВА Е ИСТИНАТА КИТАЙ КОМУНИЗЪМ ДИСЦИЛИНА СПРЯ АМЕРИКАНСКОТО БАКТЕРИОЛОГИЧЕСКО ОРЪЖИЕ СЪБУДЕТЕ СЕ ОТ КОМУНИЗМА НЯМА ПО ДОБЪР СТРОЙ.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да обясни защо в Северна Корея няма корона
27
2
 
13
 
! Отговори
ДО 28 преди 4 години
НЕ СА САМО БЪЛГАРИТЕ ИТАЛИАНЦИТЕ ОЩЕ ЩЪКАТ ДА НЕ КАЗВАМ ЧЕ ИСПАНЦИТЕ ЩЪКАТ И НЕ НОСЯТ МАСКИ ВСИЧКО Е ЛЪЖА ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ХОРА ХОДЯТ БЕЗ МАСКИ ЖИВЕЯ В ИСПАНИЯ ХОДЯТ НА РАБОТА СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ РАБОТЯТ МЕТРОТО РАБОТИ ВЛАКА РАБОТИ АВТОБУСИ ХОДЯТ ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ КАКВА ЗАРАЗА СЕЯТ И НЕ ИМ ПУКА 223 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА ИМА ЗАРАЗЕНИ САМО В КАТАЛУНИЯ ЗАЩОТО НЕ ИМ ПУКА ХОДИХА И ОБСЛУЖВАХА БОЛНИ БЕЗ МАСКА КАЗВАХА ЧЕ БИЛО ЛЕК ГРИП...
26
1
 
14
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Сега повечето псевдо демократи ще разберат, че от социал-комунизма няма по-хубав строй!Много хора разбраха какво е демокрацията, риск за обществото във всеки аспект, хаос, епидемии, мигранти които носят всякакви зарази, и какво ли още не!
25
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До СТРАНДЖАТАТвоите хора американците искаха да увищожат икономиката на Китай, ама жълтите излязоха жилави. Като мравки в мравуняк се организираха и пребориха биологичното оръжие, което им пуснаха.Сега бумерангът се върна в Америка ...Дано твоите господари да имат и ваксина, че иначе ще стане : "Който гроб копае, сам пада в него."
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега при демокрацията не чакаш 15 години кола, западняка я кара 15 години и я хврърля, а ти събираш стотинки с мизерната заплата да му купиш 15 годишното желязо.
23
0
 
12
 
! Отговори
истината преди 4 години
Мутафчийски. На него му се възхищават жени с минало като Валерия Велева. Бил очарователен. Къзъм! На Мутафчийски не му се плаща да пръска очарование, а да върши работа. Впрочем, истината е друга - какво ти очарование! Мутафчийски е киселок и рязък чоивек! Просто не го виждате извън обсега на камерите. Когато трябва да повтори нещо, което вече е казал, направо му завира ла йн ото. Това го видях при въпросите вна журналистите.