Миграция от града към село заради COVID-19

Още преди месец започнало преселването
26 мар 2020 11:58, Нели Христова
30
Миграция от града към село заради COVID-19
Снимка: Pixabay

Още преди месец, селото на художника Владимир Димитров - Майстора Шишковци стана убежище за търсещи уединение в епидемична ситуация жители на София. Не само те, но и живущите в много други градове са потърсили спасение в близките села от епидемията от коронавирус.

Преди близо месец се забелязало оживление и нарастване на броя на хората, които имат имоти в селото, да се преместят временно в Шишковци, за да се предпазят от коронавируса, съобшават от БНР.

Там спазват всички мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Двата магазина в Шишковци обслужват драстично увеличения брой на клиентите.

"Много от хората имат тук къщи, живеят по стечение на обстоятелствата в София, в големите градове и сега се връщат. Най-често правим настоящи адреси на хората, за да могат да пътуват и да се връщат. Налага им се да излизат за лекарства, има пропускателни пунктове", каза кметът на село Шишковци Илиана Петрова.

В село Трекляно, област Кюстендил, също има доста хора, които са се спасили от градовете в родните къщи.

"Имаме такива външни хора, софиянци, дошли си по къщите. Те не излизат много. Знаят, че не трябва да правят контакти много. Докарали са си храна, други неща и си стоят вкъщи", потвърди секретарят на общината Василка Кирилова.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Хиляда плюса за подигравките с мекането. Разбира се, че в другите области извън Софийската се говори много по-правилен език, то в някои от посочените части изобщо и на бълг. език не се говори и не може да разбереш къде се намираш, а те тръгнали да се заяждат за едното меко произношение.......
20
0
 
2
 
! Отговори
КИТ КАТ преди 7 месеца
за '' гражданите'' не адреса или ном. на колата краси човека - а човека би трябвало да краси мястото си на живеене ,пък и колко ли сте мързеливи щом ви е страх да живеете на село хаха
19
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Стига с тези подигравки за мекането! В зап. България говорите 10 пъти по-неправилно с неправилни глаголни времена, словоред, използуване ма мн. число вместо ед. число, някакви несъществуващи думи в бълг. език с прост...ашко звучене, то място няма да изброявам шопските ви прост...отии, но вие мекане, та мекане! Смешни сте!!!!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Вълнаро преди 7 месеца
Редакцията, продължавате да нарушавате правото на свободно изказване! Имам чувството, че неква тъ,па пичkа самодоволно трие насреща, но спокойно мацка танците предстоят
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малиии и сега кой ще чисти миризливите граждани
16
5
 
4
 
! Отговори
Селтак преди 7 месеца
Шопа е доста прост мисли си че като е родом в столицата е нещо повече от останалите ама не знае че всички важни клетки в София са селтаци
15
3
 
7
 
! Отговори
Extra Mentem преди 7 месеца
Основната разлика е в мекането, което е като пандемия - мекат депутати, мекат журналисти, мекат учЕни от Бан, мека, разбира се и Боко, как може без него. Ще ходиме, ще видиме, ще пишеме, ще решиме въпроса. Диалектът за съжаление е винаги по-силен от нормата. Както и екзистенцията от есенцията, Dasein от Sosein. Философски закон.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма как точно да ви го обясня...
Не е нещо определено. Просто една такава лееека селска миризма...
Един-два уж почти незабележими акцента...
Които винаги ще ви отличават от хората, родени и живяли в градска среда.
13
2
 
17
 
! Отговори
до 11 преди 7 месеца
Повечето от бележитите българи не са родом от София. Срамно е да си shоп със самочувствие без покритие. Да си добре възпитан, с добро образование и с добро поведение не е срамно. Ти с какво си по- добър от който и да е прostak?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съвсем скоро,ще има Глад мори Д'обитъка! Айдеее сега всичкото Шоп на село!
Само незнам какъв ще го дирите Там!
11
8
 
6
 
! Отговори
До вълнаро преди 7 месеца
Не се срамуваш, а би трябвало...
10
7
 
24
 
! Отговори
Вълнаро преди 7 месеца
Бе видях ги "софиянците", колите им стоят неразринати пред блока или на паркинга на супермаркета.. Аз не се срамувам от провинциалния си произход, маймyни прocти...
9
6
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 месеца
КПП-тата са по-ужасни от самият вирус.Хиляди хора закъсняват с часове за работа
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен №6

Ало гражданчето много от тези хора не са от селото, а са си купили имоти там и сега се спасяват и като нищо, ако между тях има заразени без да го знаят ще запалят селото.
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, преди зор, зор за София, дай да купуваме апартаменти, да теглиме кредити, абе въобще давай, - сега дай да бегаме. После се връщаме ..... Еваларка.
Абе и сериал създадоха...
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи селянчето може да си минава през пунктовете и ако е заразено да сее заразата в градовете и после да се прибере пак на село без проблем.
5
0
 
40
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 7 месеца
АМА НА СЕЛО ТРЯБВА И ДА СЕ КОПА
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си останат там.
3
3
 
42
 
! Отговори
сигурно преди 7 месеца
Връщат се от където са излезли ,но се водят столичен елит !
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво, радвам се, че имотите им не са опоскани от ромите. На мойта вила и керемидите са свалили.