Миграция от града към село заради COVID-19

Още преди месец започнало преселването
26 мар 2020 11:58, Нели Христова
30
Миграция от града към село заради COVID-19
Снимка: Pixabay

Още преди месец, селото на художника Владимир Димитров - Майстора Шишковци стана убежище за търсещи уединение в епидемична ситуация жители на София. Не само те, но и живущите в много други градове са потърсили спасение в близките села от епидемията от коронавирус.

Преди близо месец се забелязало оживление и нарастване на броя на хората, които имат имоти в селото, да се преместят временно в Шишковци, за да се предпазят от коронавируса, съобшават от БНР.

Там спазват всички мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Двата магазина в Шишковци обслужват драстично увеличения брой на клиентите.

"Много от хората имат тук къщи, живеят по стечение на обстоятелствата в София, в големите градове и сега се връщат. Най-често правим настоящи адреси на хората, за да могат да пътуват и да се връщат. Налага им се да излизат за лекарства, има пропускателни пунктове", каза кметът на село Шишковци Илиана Петрова.

В село Трекляно, област Кюстендил, също има доста хора, които са се спасили от градовете в родните къщи.

"Имаме такива външни хора, софиянци, дошли си по къщите. Те не излизат много. Знаят, че не трябва да правят контакти много. Докарали са си храна, други неща и си стоят вкъщи", потвърди секретарят на общината Василка Кирилова.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, радвам се, че имотите им не са опоскани от ромите. На мойта вила и керемидите са свалили.