Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре

"Галъп": Хората подкрепят мерки за трафика в столицата
61
Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софиянци продължават да смятат, че въздухът в града е лош, хората, които се радват на добър въздух, са в по-малките населени места.

Според българите основен замърсител в страната са промишлените предприятия, но според софиянци това е по-скоро трафикът. Затова и хората в столицата биха приели различни мерки за облекчаването му, например, форми на повече общински транспорт. Очаквано родителите на ученици са и най-големите привърженици на такива идеи.

Това сочат данните от ново изследване на "Галъп интернешънъл" в края на зимния период, в който като цяло мислим по-често за качеството на въздуха. Проучването е част от ежемесечната независима от външно финансиране изследователска програма на социологическата агенция.

Мненията за качеството на въздуха сериозно се различават според големината на населеното място. Хората от малките градове и селата са и тези, които преимуществено смятат, че въздухът при тях е много добър или по-скоро добър (например, близо 70% в селата смятат така). Както може да се очаква, столицата е на другия полюс – в София общо близо 70% смятат  въздуха за лош или много лош. В средата остават областните и по-малките градове.

Поредица сондажи на "Галъп" по тези проблеми назад във времето показват, че столичани, а и жителите на останалите областни градове, биха одобрили всякакви мерки за облекчаване на все по-натоварената градска среда.

Според настоящото изследване, например, повече публичен транспорт за ученици, се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се колебаят. В областните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре. Закономерно, най-високи са дяловете на подкрепа за общински транспорт за ученици сред самите родители на ученици, шофьорите, активно работещите.

Това са и хората, които най-много са засегнати от забързаното ежедневие на големите градове. Те са и в най-голяма степен убедени, че такова решение ще облекчи трафика и ще помогне на градската среда като цяло и въобще ще повиши качеството на живот, посочват социолозите.

Тази подкрепа вероятно идва от факта, че именно в столицата най-голям е делът на хора (над една трета), които смятат, че най-сериозният замърсител са тъкмо газовете от трафика. На второ място, с под една трета, идва замърсяването от промишлеността и енергетиката. Заради сериозния си трафик, София рязко се различава от останалата част на страната, където пък надделява мнението, че промишлеността, тецовете и т.н. замърсяват най-много, а не толкова превозните средства.

В страната като цяло, според 35% от респондентите, замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и др., които не спазват екологичните правила. Малко под 30% смятат, че главен замърсител са вредните газове от превозните средства. 17% твърдят, че основна причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, включително горенето на несвойствени материали. Малко над десет на сто от интервюираните пък посочват, че влошаването на качеството на въздуха идва най-вече от прах от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, строежи и т.н. Част от хората не могат да преценят.

Изследването е проведено „лице в лице“ в периода между 5 и 13 март сред 813 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Според другарите най-чист е въздухът в Москва:):):):)
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егаси софиянците
31
5
 
6
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
До Стар Софиянецти кое поколение си?Да не си от хан Крумово време?
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кои са тия софиянци които мислят че е трафика докато тъпчат кюмбетата
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо вместо само да плашите хората, не им кажете как да се предпазят от вируса?? Данните от Китай пиказват, че 12% от пушачите стигат до усложнения/тежка форма на вируса, докато само 4% от непушачите достигат до тежка форма. Тоест непушенето пушенето увеличава риска от усложнения/смърт 3 пъти!! А в България почти 1/3 от населението са пушачи, цигари си се продават безпроблемно във всяка лафка. Във взимането на безмислени мерки и плашенето на хората сте първенци, но когато има нещо, които наистина може да спаси животи мълчите като тъпани!!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прахолякът е проблемът в София. Той е видим и невидим (ФПЧ). Миенето на улиците би могло да изчисти прахолякът през лятото, но през зимата се появява големият замърсител - печките и от тях спасение няма.
27
3
 
3
 
! Отговори
СофиянецЪ преди 4 години
ЦГМ ,ВЪРНЕТЕ ЗОНАТА!!!!!!!!!!!!!!!
26
3
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Замърсен бил въздуха в София. С какво по-точно? Има измервания и факти, но от другата страна има твърдение на някой дошъл от село, че въздухът в София бил замърсен по принцип, ама не знае с какво. Знае се с какво е единственото голямо замърсяване на въздуха в София, знае е се, че то е само през зимата, знае се кои горят гуми и какво ли не, но. .. промитите селски мозъци едно си знаят, едно си баят - колите, колите, колите.
25
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Ти си пълен психопат или обикновен ***.
24
5
 
6
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Доста години промиване на мозъците, че колите в София много замърсявали въздуха са дали резултат, особено сред селяните наскоро станали жители на София. Реалността обаче е съвсем друга.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бургазлии какво да кажем? Да доидат софиянци тук и дишат чист петролен-фенолен-бензолен и т.н. въздух.
22
5
 
12
 
! Отговори
Селинджър преди 4 години
Миналата година ни накараха да си заколим свинята с малки прасенца. Бяха здрави осем прасенца. През нощта съм ставал да помагам на свинята да махам плацентата , но заради чумата дойдоха и ни казаха да ги убием. Тогава си казах, рано или късно и началниците, които заповядаха да си избием здравите прасенца ще ги застигне някоя болест. И то така и стана. Сега ние сме добре, а тези които заповядоха да си избия зравите прасенца сега живеят прасешки живот в големия град и се тресат от страх
21
1
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Най-добре е на село, ама във швейцарско село!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След епидемията въздуха в София ще бъде кристално чист...Търпение е нужно..
19
3
 
2
 
! Отговори
БИЧЕТО преди 4 години
НАЙ- ДОБРИЯ ВЪЗДУХ Е НА СЕЛО. МАЙКА ВИ Е ЧИСТА. МРАСОТИЯТА ОТ ВЪЗДУХА В ГРАДА НЕ СЕ ПОЛЕПИЯ В ПРАХОСМОКАЧКАТА ИМ А ДУШАТА Й Е ЧИСТА.
18
2
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Не дават нито министерства,нито агенцийки..после недоволни.да го дишат.
17
1
 
14
 
! Отговори
Абе преди 4 години
На които не им харесва софийският въздух, могат да се върнат по родните си места..
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами направете децентрализация онзи шоп да вземе да мисли- АКО МОЖЕ
15
3
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Какъв мръсен въздушх, какви коли, какви пет лева в София бе ?
14
3
 
4
 
! Отговори
осиновител ... преди 4 години
Гледам моят син който има приятелка ..; хванал той мацонката за ръката, нямат нито маски, нито ръкавици, но имат и двата тръпка ...Простете, но не на всеки това му е дадено - тръпката в живота ...Човека живее с мечтата да има деца, ама много деца ..Ние вече им ададохте имена - Марко, Прасчо, Пухчо, Въртипухчо, Свинчо, ...дай Боже един ден кочинката да ни бъде пълна с внуци ...