Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре

"Галъп": Хората подкрепят мерки за трафика в столицата
61
Софиянци смятат, че дишат най-лошия въздух, на село - най-добре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софиянци продължават да смятат, че въздухът в града е лош, хората, които се радват на добър въздух, са в по-малките населени места.

Според българите основен замърсител в страната са промишлените предприятия, но според софиянци това е по-скоро трафикът. Затова и хората в столицата биха приели различни мерки за облекчаването му, например, форми на повече общински транспорт. Очаквано родителите на ученици са и най-големите привърженици на такива идеи.

Това сочат данните от ново изследване на "Галъп интернешънъл" в края на зимния период, в който като цяло мислим по-често за качеството на въздуха. Проучването е част от ежемесечната независима от външно финансиране изследователска програма на социологическата агенция.

Мненията за качеството на въздуха сериозно се различават според големината на населеното място. Хората от малките градове и селата са и тези, които преимуществено смятат, че въздухът при тях е много добър или по-скоро добър (например, близо 70% в селата смятат така). Както може да се очаква, столицата е на другия полюс – в София общо близо 70% смятат  въздуха за лош или много лош. В средата остават областните и по-малките градове.

Поредица сондажи на "Галъп" по тези проблеми назад във времето показват, че столичани, а и жителите на останалите областни градове, биха одобрили всякакви мерки за облекчаване на все по-натоварената градска среда.

Според настоящото изследване, например, повече публичен транспорт за ученици, се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се колебаят. В областните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре. Закономерно, най-високи са дяловете на подкрепа за общински транспорт за ученици сред самите родители на ученици, шофьорите, активно работещите.

Това са и хората, които най-много са засегнати от забързаното ежедневие на големите градове. Те са и в най-голяма степен убедени, че такова решение ще облекчи трафика и ще помогне на градската среда като цяло и въобще ще повиши качеството на живот, посочват социолозите.

Тази подкрепа вероятно идва от факта, че именно в столицата най-голям е делът на хора (над една трета), които смятат, че най-сериозният замърсител са тъкмо газовете от трафика. На второ място, с под една трета, идва замърсяването от промишлеността и енергетиката. Заради сериозния си трафик, София рязко се различава от останалата част на страната, където пък надделява мнението, че промишлеността, тецовете и т.н. замърсяват най-много, а не толкова превозните средства.

В страната като цяло, според 35% от респондентите, замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и др., които не спазват екологичните правила. Малко под 30% смятат, че главен замърсител са вредните газове от превозните средства. 17% твърдят, че основна причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, включително горенето на несвойствени материали. Малко над десет на сто от интервюираните пък посочват, че влошаването на качеството на въздуха идва най-вече от прах от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, строежи и т.н. Част от хората не могат да преценят.

Изследването е проведено „лице в лице“ в периода между 5 и 13 март сред 813 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
15
 
! Отговори
това е преди 4 години
30% от населението на България е в София. И после въздухът бил мръсен. Да! Така е!Но докато в прованса е трудно да се живее все повече хора ще се насочват в столицата. И резултатът е видим и неприятен.
12
5
 
16
 
! Отговори
Трудовакъ преди 4 години
Проблемът е, че най-големите ни градове, особено София, са пренаселени. Ако излишните хора оттам, особено чието присъствие не е належащо, се върнат по родните си места, всичко ще си дойде на мястото. На времето т.н."софийски жителство" не беше самоцелно нововъведение, а ефективна народостопанска мярка, действаща в обществен интерес и съобразно насоките на икономическото развитие. Необходимо е пренасочване на излишната работна сила в материалното производство, особено в селското стопанство...
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
AЛноста за пари на ЦК на ГЕРБ всичките пари и фирми да бъдат в София,събира граждани да работят или концентриране на хора на едно място.От 5 мил.държава 2.5 мил живеят в София големи заплати.Министерствата трябва да се разпръснат навсякъде,има села където няма хора,градове намаляват.Това се говори но нищо не се случва.ЯЖТЕ Мръсен въздух за десерт.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СелинджърКак живееш с толкова много злоба бе, човек?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В малките населени места въздуха е чист в топлата част от годината. През зимата, като напалят печките става леш. И не на последно място, не трябва да има наблизо замърсяващо предприятие, което да бълва отрови във въздуха и почвата, а оттам и в подпочвените води. Нещата са много относителни.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то човек като си е свикнал с миризмата на кокоши курешки не може го откажеш
7
2
 
12
 
! Отговори
Хе,хе! преди 4 години
След като е най-лошият въздух в София , а на село е рай ,какво правят толкова много селяни в София ??? Защо не са се върнали по селата си ???
6
7
 
15
 
! Отговори
Селинджър преди 4 години
Живота в големия град не струва и 5 стотинки. Ще го разберете рано или късно. То това живот ли е да ходиш с маска от сутрин до вечер и да те е страх някой да не те доближи. Все пак пожелавам успех занапред! Дано поне до Коледа да се оправите! Успех!
5
0
 
10
 
! Отговори
о .... преди 4 години
Тя моята 2-ра братовчедка която има 138 дка земя в едно дунавско село, голяма къща и тя е на същото мнение!Но същата кака има и няколко имота на 5-те кюшета в София ...Като имаш пари, всичко дрънкаш ...
4
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Хора които намират за нормално да карат дизели с изрязани катализатори и фап филтри.Хора които считат че е нормално в най-богатите южни райони на София да се отопляват на твърдо гориво.Нямат никакъв смисъл. Само корона им липсваше.
3
2
 
4
 
! Отговори
CO2 преди 4 години
Да не дишат най-добре, можe да не плащат данък задето дишат, ама ще плащат данък задето издишат.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянците от панелите не знам какво смятат.
1
4
 
6
 
! Отговори
Пейзан преди 4 години
Заменям селски въздух за столичен стандарт!