Нови 8 души са заразени от COVID-19 у нас, общият брой на болните е 346

От заразените 125 са в болница, 13 души са в интензивен сектор
Обновена: 29 мар 2020 17:44 | 29 мар 2020 17:09, Анисия Иванова
284
Нови 8 души са заразени от COVID-19 у нас, общият брой на болните е 346
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Броят на болните от коронавирус в България е 346, новите случаи от днес са 8, съобщи на традиционния брифинг председателят на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Всичките заразени са от София, общият брой на болните от коронавирус в столицата е 214 души.

От общия брой на заразените 125 са в болница, 13 души са в интензивен сектор и са интубирани. Има нови два случая на изписани.  Общо 14 души са излекувани след болнично лечение. От болните 17 души са медицински персонал.

Той припомни, че общият брой на починалите е 8 души. По думите му средната възраст на починалите се е снижила - вече е 66 години.

"Болестта протича тежко при всички възрастови групи. Специално за тези по-млади, които са починали, имаме логично обяснение - те са със странични заболявания -  хипертония или с астма", каза той

Генерал Мутафчийски предупреди, че има и млад мъж на 37 години, който е интубиран в болница "Света Ана", не е известно да е имал придружаващи заболявания и да не се изгражда в обществото мнение, че младите не се разболяват.
Той предупреди, че заразата се разпространява лесно и лекарите трябва да мислят за всеки пациент като потенциално заразен.

"Четох скоро статия, в която се изследва смъртността в Италия и се прокарва идеята, че там си умират по толкова и без коронавируса. Това обаче не е така. Връзка между коронавируса и смъртта е съвсем ясна. COVID-19 създава такива усложнения, които водят до смърт", обясни Мутафчийски.

Допускаме, че броят на заразените е по-голям, в момента действаме по американската методика, хващаме всеки 2 от 12 болни, обясни шефът на ВМА.

Общият брой на направените проби досега е 7000.

Тези, които са преболедували, се предполага, че са изградили имунитет,  въпреки тревожните съобщения в научни списания за презаразени, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари