Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат

70 са туристи, останалите трайно са живеели в чужбина
30 мар 2020 10:23, Петя Славова
65
Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат
Снимка: БГНЕС

Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред bTV. От тях около 70 са туристи и те намаляха, защото събота и неделя приключи успешно прибирането на някои от тях, повечето организирани се прибраха, поясни Захариева.

Тя заяви и че има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като тази в Чили, където са 12 човека. Външният министър обясни, че държавата не е давала никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат.

Още по темата

Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева. Тя поясни, че над 180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус.

Захариева разказа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите, каза още Захариева. Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата.

Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко бързо се обръща палачинката,до преди два месеца България беше склонна да дава на всеки един специалист които се завърне по 1200 лева месечно,а сега сме на път даже и да не ги пускаме в страната!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой чакат вече месец? Бай Благой ли?Искат от Чиле? Че кой го търсят там, или да не изгорят евтините билетчета.Аман от глупацииии
11
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДО 9 СЕГА НА БОЙКО ЩЕ МУ СЕ ИСКА ДА НЕ СА СЕ ВРЪЩАЛИ. ТО НЕ Е САМО ДА ПЛЕЩИШ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ДА ОМАЙВАШ МАТРИЯЛА. СЕГА ЩЕ МУ СЕ СТЪЖНИ НА ГОСПОДИНА. ДЪРЖАВАТА ОБРУЛЕНА ДО ПОСЛЕДНОТО ЛИСТО ОТ ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ. НЕ Е ЯСНО КАК ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕЗИ ХОРА ПРИСТИГНАЛИ ОТ ЧУЖБИНА И ДРУГИТЕ БАЛАМУРНИЦИ КОИТО ТЪРПЯТ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ДА ГИ ОГРАБВАТ. МИРИШЕ НА РЕВОЛЮЦИЯ.
10
2
 
34
 
! Отговори
Nokia преди 4 години
Прибирайте ги. И България ще пламне !
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен8Кой те спира да идеш на село, аз си ходя на нивата по обиколни пътища, никой не те спира.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко не можа да ги върне, но вирусът ги върна за нула време. Браво!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англичаните смешно търсят берачи на ягоди. Да се запътват към плантациите. След като аз нямам право да мръдна от града и отида на вилата си, защо позволявате на заразоносители да идват в страната ни? Колко българи искат да отидат на село?
6
1
 
27
 
! Отговори
др.Гожди преди 4 години
Да не се прибират!!!
5
0
 
37
 
! Отговори
Zdr преди 4 години
Имаха дистатъчно време да го направят!Затваряй границата,защото децата ни не виждат слънце от месеци!!!7
4
5
 
20
 
! Отговори
Тиква преди 4 години
Отново пълна Лъжа, гербавата калинка иска да каже как е хубаво тук, при Тиквата, храната качествена, горивата евтини, образование и медицината най добро,правителството мисли за народа и дава най доброто, за него.
3
3
 
19
 
! Отговори
737373 преди 4 години
Маймуняк стига прибира .....
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв е провела и децата знаят че заразата идва от вън,казарми празни много ....
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв е провела и децата знаят че заразата идва от вън,казарми празни много ....