"Една таблетка музика": Грижа за духа на болните с коронавирус

Музикант разказва за каузата
31 мар 2020 11:51, Петя Славова
0

Доброволци музиканти ще опитат да направят малко по-приятен престоя на болните с коронавирус в "Александровска" болница и на техните лечители. “Една таблетка музика” е инициатива на Клиниката по психиатрия.

"С пристигане на вируса започнахме да преструктурираме болнични звена, за да бъде безопасно за болничните пациенти. Хората обаче продължават да имат нужда от някаква психологична помощ", каза за "България сутрин" клиничният музикотерапевт Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" Цветина Панайотова.

Още по темата

По думите ѝ от физиологична гледна точка това не е най-спешната помощ, но неминуемо от този страх има и нужда психологическа помощ.

"Това е един жест на внимание и към медиците, и към болниците, и към самите музиканти. Ние не правим точно музикотерапия, а по-скоро жест. Иначе, активната музикотерапия са упражнения с инструменти, а рецептивната може да е релаксираща, концентрираща", обясни Панайотова.

Програмата ще бъде предложена на всички болници, които оказват помощ за борбата с Ковид-19.

"Инициативата е прекрасна. Всички имаме нужда от доброволческа работа. Музиката със сигурност влияе положително, тези хора със сигурност имат нужда да поотпуснат. Подготвили сме различни видове музика и музиканти, които да се включат", сподели в ефира на Bulgaria ON AIR музикантът Васил Хаджигрудев, който се включи в каузата.

Той добави, че мислят да включат и болници в чужбина в инициативата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари