Новите случаи в Бургаско - върнали се от Франция, от Англия

Две жени, диагностицирани с вируса, дошли от Турция
56
Новите случаи в Бургаско - върнали се от Франция, от Англия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири са доказаните нови случаи на коронавирус в Бургаско. Един от тях, 42-годишен мъж, е настанен в Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас, съобщиха от общината.

Той е от Сунгурларска община и се е върнал на 18 март от Франция. Имал е 3 контактни лица, които са поставени под домашна карантина.

Още по темата
Вторият случай е на 35-годишна жена от Бургас, която се е върнала на 29 март от Англия. Прегледана е била в британска клиника, където не са открили заболяването, а са я диагностицирали със синузит. При завръщането си в Бургас симптоматиката й е продължила.

Изследвана е в бургаската лаборатория, където установяват наличието на вируса. Жената има две контактни лица – нейните родители. Те са под задължителна карантина.

Другите два случая са на две жени – лекар и нейната сестра, и двете от Поморие. Кацнали са на 17 март с полет от Турция. Имали са едно контактно лице, който е под карантина.

Общо потвърдените случаи за Бургас и съседните общини са 18. В Инфекциозно отделение на  УМБАЛ-Бургас са настанени 4, 2 са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Айтос – майка и дъщеря.

Направените проби в бургаската лаборатория от началото на пандемията досега са общо 214. В това число 12, които са били взети днес.

35 000 лв. ще бъдат отделени за лекарите и медицинските сестри от УМБАЛ-Бургас, които лекуват пациенти с коронавирус. Решението бе взето днес на сесия на Общинския съвет, а списъка с имената им ще бъде предоставен от директора на болницата – д-р Бойко Миразчийски, стана ясно днес от заседанието на общинския кризисен щаб.

Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от трите институции – Община Бургас, РЗИ-Бургас и ОД на МВР – Бургас.

Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината като приложението дава информация по райони, отразява промяната на симптоматиката на карантинираните, хроничните им заболявания, срока на карантината, контактните им лица, откъде са пристигнали и цялата налична информация, свързана с тях.

Приложението ще позволи да планиране на работата и на общинските екипи по отношение на засилване на дезинфекцията в жилищните сгради и по-добрата организация на доставката на храна и необходимите им продукти. Приложението ще бъде достъпно само за ограничен брой служебни лица от трите институции.

Допълнително към платформата Смарт Бургас ежедневно ще постъпва информация за КПП-тата, дезинфекциращите дейности, наличността на дезинфектанти за блоковете, местоположението на всички аптеки в общината, болници и здравни заведения, спирки с мобилни мивки, точки за дезинфекция и други.

Осем акта са били съставени от вчера следобед до момента за неспазване заповедта на министъра на здравеопазването за посещение в Морската градина, спортни площадки или за струпване на хора.

Наличността от маски за възрастните хора, които ще се раздават около търговските обекти, е 3400. 3500 са маските, които са раздадени на възрастните хора само за два дни. Раздаването им ще продължи до края на седмицата, съобразно наличностите на предпазни маски.

Продължават доставките за УМБАЛ-Бургас на медицинско предпазно облекло и защитни шлемове както за болницата, така и за полицията.

Продължават и мерките по дезинфекция на църкви, ромските махали, пешеходните пространства и улиците, зареждане на диспенсерите с дезинфекциозна течност и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не се връща в България защото е болен и трябва да се лекува. То в България няма здравеопазване. По сигурно е да се стои в Германия. На Мой приятел Временно затвориха фирмата в която работи. Той си замина за България. Хората просто си отиват у дома. Повечето не знаят ако имат зараза.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извода - внасяме си вирус от чужбина, честито Захариева, още ги пребирай
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не са милион и половина български гастарбайтери ,които внасят годишно повече от 4 милиарда евро в страната,тая държава отдавна нямаше да я има на картата заедно с малоумния ви президент.Сега какво...да ги линчуваме ли хората...?!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия тенекиени кутии - Самолетите са най голямата зараза с короната
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало БАН, събудете се. Почнете да проверявате ромите които носят вируса почти без никакви симптоми. Изследвайте им антителата и помогнете на народа, ало БАН спите ли още.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ??? 50.....а всички случаи на коронавирус са внесени в България..........Всичките случаи по света са внесени от Китай, не сте само вие клетите български ***.))
39
4
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
То какво излиза? Ние тук спазваме карантина, а всички случаи на коронавирус са внесени в България, плюс няколко заразени от тях. Защо от преди два месеца не налагат принудителна 40 дневна карантина на всички влизащи в България от чужбина?
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За информация на,, местните,, българи НЕ СИ ХАБЕТЕ ПРИКАЗКИТЕ, ВРЕМЕТО, НАДЕЖДИТЕ И МОЛБИТЕ КЪМ БОЙКО ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ ОТ ЗАВРЪЩАЩИТЕ СЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ЗАВРЪЩАЩИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ ПО МЕЖДУНАРОДНИ ПРАВАНай много и най доброто което можете да искате е от властите те да си вършат добре работата и да налагат карантината задължително.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прегледана е била в британска клиника, където не са открили заболяването, а са я диагностицирали със синузит............Тя е казала на български език от какво се оплаква а те са я разбрали по мимики и интунация. В Бургас за радост са разбрали за нейните болечки и сега ще я лекуват на драго сърце знаейки че идва от Великобритания и носи печалба. ))
36
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
Да ве, връщат се от на майната му и имат по двама трима контактни. Идиотска работа...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ели 39Вие си стоите в къщи защото сте едно голямо БКП-плиткоумно лоби и традиционни български шубета, заради което всеки ибрик може да ви води за носовете и да ви пляска по задниците а вие да му се усмихвате за някой друг бенджамин повече! Сега ще видим как са използвали средствата от вашите платени данъци за това прословуто българско здравеопазване. Аз лично отговора го знам и вече идва времето за така наречено пряко доказателство!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42......а нас за ратаи.........Даже и ратаи не сте в собствената "ви" родина, по-скоро феодални роби в провинцията и крепостни роби в голямите градове!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8 млн.! 41Но се върнаха хора, които не са се интегрирали нито тук, нито там.......Много точно написано! Това е цялата истина!:))))))))))))))
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да така е приемаме тези които напуснаха страната за собствена облага без да внасят и лев в хазната сега ще им плащаме карантината и лечението а те продължават да се мислят за богоизбрани а нас за за ратаи -да изградят лагери за карантина за връщащите се -така ще се опазим -не като плюем по тези които работят тук
31
0
 
18
 
! Отговори
8 млн.! преди 4 години
Мисля, че покрай пандемията ще станем 8 млн. Но се върнаха хора, които не са се интегрирали нито тук, нито там, т. е. нямат стабилна работа и доходи, но за сметка на това са основни вносители на вируса.
30
4
 
27
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Ние да си стоим вкъщи като затворници, да не работим, да не излизаме на разходка, а те СЛЕД обявеното извънредно положение продължават да пускат такива хора. Български граждани били... Като са български граждани да стоят тук, а не да идват да сеят зарази, а българските граждани, които плащаме данъци, работим и си харчим парите тук да сме потърпевши. Не може ли извънредното положение да се изразява в това да не се пускат такива хора?!
29
7
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Значи според теб съотношението е 1 към 50 качествени към некачествени.Ии...значи и в България в момента е същото съотношение.Предполагам, ти се приемаш за единия от тези 50.Каквито са хората тук, такива са и когато емигрират.Ако си метач в бг, ще си такъв и в Германия.Ха сега се запитай и защо бг лекарите бягат от България? И те ли са предатели? Те ли са предателите или тези, които са ги накарали?
28
5
 
21
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Айде посмали. Много качествени хора не са избягали. Един от 50 избягал е качествен. Да не говорим, че дори не могат и да избягат, толкова са бездарни, че подвиха опашки всичките, след като останаха 3 седмици без работа. Толкова са успели и ценни, че ги изритаха моментално. Толкова добре са се уредили там, че нямат пари и 3-4 месеца да живеят, защото е много евтино. Айде нЕма нужда повече приказки. Не, не са добре дошли обратно, защото са некадърни и неквалифицирани. Точка.
27
12
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
И защо да не ме интересува?Разкажи какво се е случило тук? Какво е променено? Пак мутри и комунисти. Ктадат, лъжат. Пенсиите обидни спрямо пенсионерите.Вие си стоите и освен да ядете кебапчета и слушате преслава не сте излезли веднъж на площада да притестирате.
26
4
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Драги ми смехурко, истории тип "питам за един приятел" и "един прЕател ми каза", са ми винаги били много смешни. Нека ти кажа нещо- обиколил съм цял свят по технологични проекти в топ компании. Живял съм в САЩ, Австралия, Сингапур, Япония, Германия, Швейцария. Навсякъде уважават можещия, квалифицирания, образования, успелия. Останалите за тях за заменими от всекиго. Неразличими едни от други слуги. Капиш? Който се учи, той ще сполучи. Но не и ***. Масовката е страшна простотия. Поне 70%.