Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът: Не можем да спечелим тази "война" само с глоби!
Обновена: 31 мар 2020 18:31 | 31 мар 2020 18:31, Веселина Йорданова
637
Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

В Благоевград той участва в заседанието на местния оперативен щаб. Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата.

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев и апелира да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

По думите му процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

"Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа. Необходимо е всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони в страната. Не можем да спечелим тази "война" единствено с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението", изтъкна държавният глава.

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Според него обаче на засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем.

"Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега", коментира той по повод намерението на правителството да изтегли средствата за справяне с кризата.

Според президента е основателно притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. По думите му това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат.

Ветото, което наложих върху закона за мерките при извънредно положение, коригира опасни разпоредби, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения, изтъкна президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
7
 
20
 
! Отговори
Доколенков преди 4 години
Тоз стои, стои та каже на магарето: "ЧУШ"
451
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния вирусолог на републиката пак се изxoди.Така става като сложиш шофьор (макар и на самолет) за президент.
450
3
 
6
 
! Отговори
poleti prodyljavat преди 4 години
самолетите продължават да кацат от рискови райони, това се случва унас в последните седмици, затова нещата се усложняват от ден на ден, експертите казват, че най-опасното място е самолета, само един носител може да зарази всички пътници,социалната дистанция е разстоянието между носителя на вируса и здравите и понякога е няколко десетки км., наивно е да се смята че е 1-2м.
449
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се откаже от заплатата си и да купи тестове, а той ми говори празни приказки.Колко ще струва да тестват 7 милиона души, а не дай си боже 10% от всички да са заразени - какво правим тогава. Къде ще ги настаниш г-н Радев
448
7
 
26
 
! Отговори
петрова преди 4 години
Някой може ли да каже дали Радев и съпругата му са направили дарение за болниците и на каква сума?
447
4
 
19
 
! Отговори
баба Сийка преди 4 години
До Анонимен 495 ...Как общи приказки , бе приятел ...??? Радев се опитва да обясни , че утре сутрин ще съмне , после евентуално ще изгрее Слънце , ако няма облаци , после ще ни обясни , че да се разсъним е хубаво да си измием лицето с вода , че водата става и за пиене и т.н. и т.н. ... все хубави неща ...
446
6
 
22
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
"Поиска" ? Един път ,поне, нещо да даде на нацията ...освен празни приказки
445
35
 
13
 
! Отговори
- преди 4 години
Бай гановеца НЕ заслужава държавник като генерал РАДЕВ!Бай *** си сака себеподобния!"*** народ - слаба държава!"
444
8
 
31
 
! Отговори
д преди 4 години
Вържете Гадев да е мирно селото.
443
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общи приказки.Нищо полезно не казва. Може ли да е толкова неадекватен Радев?
442
10
 
36
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
А сега да призове, да тръгнем към шипка - не Го е страх от вируси ;-)
441
8
 
30
 
! Отговори
BG преди 4 години
Тестовете на Шипка ли ще се оправят ?08182
440
5
 
26
 
! Отговори
До аре преди 4 години
Минчо какви аргументи ти трябват за това, че в БГ е пълно с русофил и. Само ми е чудно защо седят тук, а не отидат там - във великата руска пусть. Защо не ползват руски телефони, коли, телевизори и т. Н. Защото "Византия обича предателството, но ненавижда предателите". Е за това стоят тук и тролят. Защото там Сибир е голям и чичо *** е подсигурил място за всеки.
439
7
 
23
 
! Отговори
аре преди 4 години
До Раде вЗапознай се малко с цифрите, попрочети анализите на икономиката, прочети малко любимата си западна преса, тогава плюй, ей тъй, с общи лафове. Давай цифри, факти и тогава имаш право! Циментовите глави едно си знаят, една си баят
438
14
 
33
 
! Отговори
Раде в преди 4 години
Е най накрая вземете да тестване прецедента що за прецедент е и не му ли е почвата в Москва? Аман от българофоби. Не може в момент на безпрецедентна криза тоя да се държи като ощипаната деса!?!? Представяте ли си ако, пази Боже, сме във военни действия? Кой ли щеше да командва? А ако й дойде цикъла? Тая май го бие
437
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТЗН (500)Трябва и още едно "Н" - НЕГРАМОТНИ !
436
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За теста не е прав ,за другите неща е прав.Защото се вижда ,че власта се самозабравя,както на национално така и на местно ниво.Ето,ганьовският кмет на Стара Загора въвежда вечерен час след 21часа никой да не излиза на вън!Като ,че ли коронавируса е престъпник и дебне хората в тъмнината,глобите щели да бъдат от 5хил. на горе!
435
13
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахаааааа, доживяхме руски *** да говорят за граждански права и демокрация :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Демагози смешни!!!
434
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТЗН -Както би казал г-н Борисов - ТОВА Е МАТЕРИАЛА!
433
2
 
23
 
! Отговори
ТЗН преди 4 години
Предлагам абревиатура за новата им партия:ТЗН - ***, Злобни и Нахални