Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът: Не можем да спечелим тази "война" само с глоби!
Обновена: 31 мар 2020 18:31 | 31 мар 2020 18:31, Веселина Йорданова
637
Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

В Благоевград той участва в заседанието на местния оперативен щаб. Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата.

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев и апелира да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

По думите му процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

"Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа. Необходимо е всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони в страната. Не можем да спечелим тази "война" единствено с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението", изтъкна държавният глава.

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Според него обаче на засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем.

"Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега", коментира той по повод намерението на правителството да изтегли средствата за справяне с кризата.

Според президента е основателно притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. По думите му това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат.

Ветото, което наложих върху закона за мерките при извънредно положение, коригира опасни разпоредби, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения, изтъкна президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
1
 
0
 
! Отговори
Раде в преди 4 години
Е най накрая вземете да тестване прецедента що за прецедент е и не му ли е почвата в Москва? Аман от българофоби. Не може в момент на безпрецедентна криза тоя да се държи като ощипаната деса!?!? Представяте ли си ако, пази Боже, сме във военни действия? Кой ли щеше да командва? А ако й дойде цикъла? Тая май го бие
491
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 306"Как не можахме да случим на читав министър-председател, а иначе Радев е ОК."Това първоаприлски майтап ли е, бе гов...ьо?
490
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 269"А ВЪРВИ РАЗПРАВЯЙ НА ГЛУПАЦИТЕ. НА ТЯХ ТАКОВА ОБЯСНЕНИЕ НЕ ИМ ТРЯБВА . НА ТЯХ ИМ ТРЯБВА ПОВОД ЗА КРЯСЪЦИ."Кой е най-големият хейтър и се кипри с ялово плюене пред де-що камера види? тоя ли искате да ви "спасява"?
489
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 254"Бойко Ганьос Хвалипръцков. Радев няма шанс срещу него."По хвалипръцкане твоят *** удари в земята дори додука Бареков - на *** и на сън да му е привиди камера и микрофон , и лети стремглаво да си изломоти поредното опело.Искаш ли вместо Борисов, *** да те пази от пандемии, да ти прокарва вода, да връща в италия *** на твоите червени чорбаджии, да отбива гмежта от бежанци, които турчина прати към Гърция, да стимулира мерки ти да имаш работа, и т.н.А *** - какво?
488
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този за мен е пътник! За да избегне срама от провала за втори мандат да си мълчи, че изцепките за два месеца му станаха много!
487
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ЧУХ КАКВО ПРЕДЛАГА СЛЕД КРАЯ НА МАСОВОТО ТЕСТВАНЕ? ДА РАЗСТРЕЛЯТ ЗАРАЗЕНИТЕ И НОСИТЕЛИТЕ? ДА ГИ ЛЕКУВАТ - КЪДЕ ТОЛКОВА БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА, ИЛИ ДА СТОИМ И ДА ЧАКАМЕ КРАЯ НА ВСИЧКО? ДРУГИ ВАРИАНТИ НЕ ВИЖДАМ! НЕ ЗНАМ КОЙ МУ ДАВА ТЕЗИ ИДЕИ, НО ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА, А НЕ АЛАБАЛИЗМИ ЗА ДАНЪЦИ, ПЕНСИИ И ПР! НЕЩО МНОГО ПО СЕРИОЗНО Е, ЗА КОЕТО ЕДИН ШАПКАР ИДЕЯ СИ НЯМА И МОЖЕ САМО ДА ПОВТАРЯ КАТО ПАПАГАЛ НЯКОЯ МАНТРА!
486
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАСОВО ТЕСТВАНЕ! ДОБРЕ, ПРАВИМ ГО! 1 МЛРД ЗА ТЕСТОВЕ! ПРОЦЕДУРАТА ОТНЕМА НАЙ МАЛКО 30 ДНИ, ЗАЩОТО ПОЧТИ 7 МЛН ДА СЕ ТВСТВАТ Е НЕЩО СЕРИОЗНО КАТО ВРЕМЕ! КОГАТО ИЗЛЯЗАТ РЕЗУЛТАТИТЕ КАТО ЦЯЛО, СИТУАЦИЯТА МОЖЕ ДА Е СЪВСЕМ ДРУГА И НЕ ЗА ДОБРО! ОСВЕН ТОВА, АКО ЗАРАЗЕНИ, НОСИТЕЛИ СЕ ОКАЖАТ ПОНЕ 350.000 ЩЕ ТРЯБВА ЛЕЧЕНИЕ! БОЛНИЦА ИЛИ ДОМАШНО! РЕЗУЛТАТ: СИСТЕМАТА ГЪРМИ! А КАКВО ПРАВИ ТОГАВА ДР РАДЕВ И РАДЕВИЦА? СКРИВАТ СЕ В НЯКОЙ БУНКЕР ПОД ОХРАНА, ЗАЩОТО.НАЦИЯта ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТ!
485
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да си го мерят, *** вируса де, нарочиха наъ хигиенната партия че нихен био обект е с курнавируса.И одма и на изпоцапаните са им гя тестесите ва курнавируса са им гя мерилеОти за ква одът със затегнати кебьоти оти вирусът Давид не бил женски
484
3
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Все пак трябва да отдадем заслуженото на Президент Радев.Очевидно се е почуствал неудабно скрит зад дебелите порти на президентството и е отишъл до Благоевград за да го видят хората и да разберат че имаме президент.Останалото както обикновенно е напротив. Само случайно съм на неговото мнение че тези мерки няма да доведат до лечение на болните, а до забавяне на кризата до момент когато народа е изтощен и податлив на всякакви заболявания.
483
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 234"Сам в борбата срещу герберастките кражби, корупция и повсеместна управленска простотия."Въх, завалията! Завлече държавата само с три апартамента - един за жената, втори - за плеймейтката и трети - за "щастливи" младоженци, мобилизира куп мутри да му плащат предизборната кампания и обяви, че "бедни" пенсионери му дали по 1000 лв,, служебното правителство една година се пазари за Грипени, смени всички областни управители, назначи 500 ДС агента на ясла в пРЕЗИЛдентството -САМ бил!
482
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Съжалявам, но 225"Радев е пич, а Бойко е жалък."Твоят "пич" *** е такъв само в очите на Деса *** и колхозници като тебе, които от години се напъват и с пълзящ, и с явен преврат да обезглавят държавата по шумкарски маниер - саботажи, долнопробна прохаганда, откровено фалшиви "новини", подмолни доноси и в Страсбург, и в Кремъл, всяване на паника и страх сред простоватия си електорат.Само надгробни слова и ялово плюене. Да е НАПРАВИЛ твоят "пич" нещо умно и градивно?
481
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Съкратете калинките 221"Ами, съкратете близо 400 000 калинки от администрацията..."Администрацията в страната е 99 136 човека, ти откъде ги измисли тия 44 хил., лъжлива комуноидна гни..до? Достоен глухоням слепец като алчните ти едноклетъчни "ментори"!
480
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Радев, кой щам е по-опасен? От Шипка или от София? Та таковам под фуражката!
479
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега заразения путин като пукне от вируса тоя ще пукне от шок
478
16
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Браво на Радев! Единственият разумен от големите политици.Е, успяха. От заклет антикомунист, тази шайка от некадърни ченгета успя да ме накара - вече съм за БСП, даже Слави е за предпочитане пред тази нагла, невежа мутромилиционерска банда
477
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kakvo znachenie ima tuk edin medicinski test pri savsem zdravi bulgarski grajdani ot 1 do 101 godini, koito poddarjat svoeto i ili i na decata si zdrave, plastat jilisten naem, tok, voda, otoplenie s gaz, elektrichestvo s samo 690 leva, 790 leva, 890 leva i kato prezidenta s 12 000 leva, kato Sergei Stanishev, Ivo Hristov i Elena Ioncheva s po 34 000 leva, Kornelia Ninova s 11 900 leva...?!koi bulgarin i kakvo bg kachestvo zdrave si kupuva s edna koshnica produkti i edna mesechna zaplata?! :-)
476
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Без думи 188"Искат да я изпратят вкъщи, да намерила само някой да й бие инжекциите. Та така е в прованса, драги. Затова няма случаи масово в страната, защото хората са пренебрегвани и не се тестват."Инжекции по домовете отдавна се слагат само срещу заплащане, и то не непременно от медицинско лице.Всеки с тежък комплекс за малоценност вечно се смята за пренебрегнат или "провинциалист" и прехвърля болната си комплексарщина на всичко живо наоколо - на софиянци, на Боко, на "краварите" и пр.
475
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Додо 182"Безценна"информация как да си мием ръцете - мъдра като всяка перла в плюнката на Грипена!А водата, с която си мием кунките, трябва ли да е мокра? Щото с това правителство... ми то и водата ни изсуши, бе! У-стаф-ка!
474
2
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Партията ТБН (***, Безочливи и Нахални) продължава предизборната си кампания.
473
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя нали не вярваше, че има вирус бе?