COVID-19 изправи САЩ и Китай пред битка на идеологиите

Води ли Пекин "студена война" или е внушение на ЦРУ
1 апр 2020 07:00,
87
COVID-19 изправи САЩ и Китай пред битка на идеологиите

Американските и китайските власти са вкопчени в идеологическа "битка", предизвикана от пандемията от новия коронавирус, която може да оформи глобалните виждания за свободните общества и авторитарните режими, коментира консервативното издание Washington Examiner.

"Има реален въпрос, който не мисля, че още е разрешен, за това коя система ще победи тук", заяви висш американски държавен служител, който предпочете да остане анонимен пред вестника.

"Дали това предизвиква недоверие? Или пък предизвиква доверие към Китай и тяхната система? Изходът от тази битка ще бъде от решаващо значение. И мисля, че тя се води точно сега", казва той.

Според ЦРУ в последните години Китайската комунистическа партия води "студена война" срещу САЩ, но западните анализатори по принцип не вярват, че Пекин не споделя амбициите да разпространява своята система по света със СССР. Въпреки това Китай се опитва да "разпространи по света своята марка авторитаризъм", за сметка на демократичните системи, според висши американски дипломати, а пандемията постави идеологическата битка в центъра на вниманието.

Още по темата

Според специалния посланик Леа Габриеле, главен специалист на Държавния департамент по борба с пропагандата, за момента се наблюдават две линии на информацията, която Китай разпространява, пише "Фокус".

"Едната е поредица от дезинформация, в която САЩ биват обвинявани за произхода на коронавируса, а втората е опита на Китай да превърне кризата в новинарска история, която описва колко добре се справя Комунистическата партия с пандемията", смята тя.

Нейният екип е наблюдавал истинска бомбардировка от съобщения от Китай, които са насочени към развиващите се страни в Африка, както и към Европа. Но дебатът беше пренесен и на дипломатическо ниво. Китайският външен министър заяви пред западни дипломати и военни служители в Мюнхен по-рано, че тактиката на Китай за тоталното отцепване на провинция Хубей доказва "предимствата на системата" на страната.

На свой ред държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта, че епидемията се е разпространила толкова лесно в град Ухан, тъй като Комунистическата партия е цензурирала ранните предупреждения за нея.

"Важно е не само да отвърнем ефективно на кризата, но и да спечелим информационната битка, свързана с нея", заяви американски високопоставен държавен служител.

Помпео пък подчерта страничните ефекти от твърде близкото сътрудничество на страните с Китай.

"Много от епидемиите в страните започнаха чрез контактите им с Китай", каза той.

"Има държави, които искаха да затворят вратите си за китайски пътуващи и граждани, но правителството в Пекин се противопостави на това (...) в опит да се предпази от стигмата, която щеше да съпроводи спирането на транспорта към тях".

Въпреки това китайските власти повтарят, че са били "прозрачни и отговорни що се отнася до споделянето на информация".

Техният контрол над фабриките, които произвеждат голяма част от медицинското оборудване за целия свят им дадоха възможност да изпратят екипировка до партньорите им, въпреки дефицитите, които пандемията предизвика. Част от тези продукти са дефектни, както се оказа по-късно, но много анализатори смятат, че Китай може да се възползва от кризата, докато САЩ още се бори с нея.

Освен това по-рано случаите на заразени с COVID-19 в САЩ станаха повече от тези в Китай, което е нещо, от което Пекин ще се възползва, въпреки критиките, отправени към здравните власти в азиатската страна, че крият истинските цифри на заразените.

"Има пропаганда, свързана с вируса. Китай ще може да каже, че се е справил с вируса, а ние се проваляме. Докато епидемията не бъде овладяна, това е отворен въпрос - кой се е справил по-добре", коментира американският експерт от American Enterprise Institute (AEI) Дерек Сизърс.

Освен това решението на Тръмп да пренебрегне вируса във време, когато в САЩ нямаше достатъчно тестове за COVID-19 е нещо, което китайските власти също вероятно ще използват.

"Въпросът е, че ние сме по-малко уязвими на разпад на властта на правителството, защото имаме силен федерализъм - това е нещо, което в Китай липсва“, смята Майкъл Рубин, друг анализатор на AEI. Той похвали губернаторите в щатите за първоначалните мерки за борба с вируса.

"Хората, които критикуват Доналд Тръмп, не изчезват посред нощ“.

Американските служители вероятно ще подчертаят нарушенията на правата на човека, които китайските служители разрешиха в хода на закъснелите усилия за ограничаването на епидемията.

"Тези ефективни авторитарни мерки понякога изглеждат добре, но не винаги са толкова добри, колкото изглеждат и мисля, че трябва да подчертаем това“, казва американският държавен служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
0
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Анонимен 75 ......Печен...печен....колко да е печен ? И Сталин ми каже - на 75...женаму...децата му.... родителите му са със вируса гръмни ги . да няма проблем .......ТИ ТЪПЧО какво ще кажеш - БРАВО др. Сталин ...много си печен " ???
72
3
 
10
 
! Отговори
Патологична параноя преди 4 години
"Според ЦРУ в последните години Китайската комунистическа партия води "студена война""Според ЦРУ всеки дето не им ходи по свирката води студена война срещу тях!
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-печен беше Сталин. С коронавирус ли? Разтрел! Есть человек - есть виррус. Нет человек - нет ...
70
2
 
1
 
! Отговори
Wiki преди 4 години
Cui bono?, в превод: В чия полза?) e въпрос, с който се изказва становището, че съмнението при едно престъпление пада по-скоро върху този, който има най-много полза от това.
69
3
 
11
 
! Отговори
хтр преди 4 години
коя диктатура е по добра? САЩ ако се пробвате да направите по-голяма фирма от американската става въпрос на национална сигурнос на САЩ да ви прецакат. Ако пишете нещо в Интернет, което не се харесва Големите американски интернет медии ще ви изтрият защото разпространявате фалшиви новини. Така че дали САЩ не представляват прикрита дикатура за грандиозни клишета?
68
2
 
2
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До АнонименМного е важно сега да падне режима в САЩ, затова китайците изпращат помощи да хората в САЩ, за да се преборят с режима по-лесно!
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента в САЩ има 190 000 болни от коронавирус като една четвърт от случаите са в Ню Йорк, а жертвите на болестта са вече 4055. Т.е. моментът не е много подходящ за дискусия на идеологичските различия. Важното е, че Китай изпрати със самолет над 2 млн маски и хиляди защитни облекла на щатите като жест на солидарност. Наистина човечеството може да се справи с епидемията само с обединени усилия за да се произведат нужните лекарства и по-късно да се създаде ваксина и т.Н.
66
2
 
2
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
До Аз съм ваш Боготкъде черпиш информация че нулевият пациент е австриец?
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromСАЩ не са приятел, а враг на Европа. Само ни извиват ръцете да им купуваме таралясниците чрез НАТО. Износ на смърт - основно перо в амер. икономика. Никой не ми плаща, роден съм СЛЕД комунизма и мразя сащ БЕЗПЛАТНО и подкрепям ЕС. Шокиращо, а? Ти си някаква антика и живееш още в 1980г. ама много неща се промениха от тогава. Спокойно мога да изредя 10 китайски продукта които ползвам вкъщи, но нито един американски. Пералнята ми е бош, сглобена в Русия. Никакви оплаквания. Кола французин.
64
4
 
4
 
! Отговори
Аз съм ваш Бог преди 4 години
Америка и Китай отдавна са поели път, който скоро дори ЦРУ ще разбере. Конфликтът, който предстои между Америка и Китай нас не ни засяга. А, вируса никой не го е пускал. Това е вирус, който съществува много преди човека да е бил създаден на тази планета.През 2019 вируса преминава в човек. Това се е случвало хиляди пъти и последствията са нищожни без усложнения. Само, че този път вируса мутира тъй като гей е приемал лекарства срещу СПИН. Нулевия пациент е австриец. От него тръгва заразата.
63
4
 
17
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Абе не знам за идеологиите, ама защо никой в българските медии не съобщава, че след Италия, вече втори самолет АН 124-100 (120 т. товар) на руснаците излетя за САЩ с помощи, маски, медицинско оборудване...
62
4
 
20
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Кога ще разберете че комунизмът не е идеология, а научна доктрина! Той е следствие от развитието на обществото. Режимът в сащ се опитва изкуствено да задържи капитализма като система, но съвременните капиталистически порядки са толкова остарели, че няма как да отговорят на изискванията на съвременното общество!
61
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На китайските новини и пропаганда няма как да вярвам. Не виждате ли китай как ще ви глътне с ефтините си стоки ,които подбиват наще цени, с много млрд. гладен народ, който яде всичко ,което се движи. И накрая 1 долар - 80 рублиПриятен ден и успешна борба с коронавируса!
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то по-вярно би било да се каже че вируса се е разпространил толкова лесно в Нюйорк защото властите са премълчавали и неглижирали предупрежденията за него.Вируса се разпространи в САЩ много по-бързо и в по-голяма степен отколкото в Китай..
59
6
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Момци,много лъскате бастуните,но много малко или хич не четете!Има една книга от преди много години-ПСИХОЛОГИЯ НА ТЪЛПАТА-четете!На последния конгрес на ККП,Си обяви пред делегатите от ВЪЗВРЪЩАНЕ КЪМ ИДЕОЛОГИЯТА!А тя е съвкупност от възгледи-философски,политически,икономически,религиозни,естетически и още..Идеологията на янкитат според Х.Пинтър е целуни ми *** или ще ти разбия мутрата!Идеологията на печатарите на зелени хартийки!Мислите ли лъскачи,а...
58
5
 
9
 
! Отговори
6 преди 4 години
Критикуват Китай ,но не смеят да приложат иракската стратегия ! Не им държи !
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ,ха, като при Чернобил. Да видиим до края на годината.До края на годината американците ще възкресят похарчените си съграждани ли казваш?Или стискаш палци още китайци да умрат, за да може американското престъпление да изглежда по-малко?Мозък.
56
14
 
6
 
! Отговори
123 trol преди 4 години
Не се разправям с комунисти, защото са фанатици. Няма смисъл.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактите са си факти---Ха ,ха, като при Чернобил. Да видиим до края на годината.
54
6
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 123 trolДа бе , те китайците имат интерес да пускат биологични вируси срещу собствените си хора на собствена територия. Къде ви намират такива мозъчни капацитети?