За ужаса COVID-19: Разказва роднина на починалите майка и дъщеря у нас

Сестрата на 73-годишната жена е контактно лице, но никой не я потърсил
1 апр 2020 18:39, Нели Христова
108
За ужаса COVID-19: Разказва роднина на починалите майка и дъщеря у нас
Снимка: БГНЕС

Две от жертвите на COVID-19 в България бяха жена на 51-години и нейната майка на 73-години. Двете издъхнаха в болницата в Благоевград. Сестрата на възрастната жена контактувала с племенницата си малко преди да замине за София. И до днес никой не я е потърсил за да я изследва и да провери дали не е болна.

"Племенницата ми си тръгна от тук на 15-ти. Тя ряботи в оптика. След работа веднага си тръгва, отива на Централна гара, взима автобус към Благоевград, от там автобус към Разлог, където я посреща брат й. Нямала е никакви симптоми. На 18-ти вдига температура 39,8 и започва да я боли гърло. Обаждат се по телефона на нейния личен лекар в Благоевград. Той й предписал антибиотици. Два дни по-късно заболява сестра ми от същото", разказва възрастната жена пред "Господари на ефира".

Племенникът й откарва майка си в джипито в Разлог, а междувременно й правят и снимка на белия дроб, но той се оказва чист. Тогава те се връщат на село, но двете жени продължават да се влошават. На 24-ти март те отиват в Благоевград, където отказват да ги приемат.

"За тях нямало доказателство и докато не си направили тестове, не можело да ги приемат. Племенникът ми извадил 70 лева и платил два бързи теста, които се оказват отрицателни. След това вади 200 лева за два от другите тестове, а лекарите им казват да се върнат вкъщи", казва сестрата на починалата. Семейството се прибира в апартамента на сина докато излязат резултатите от тестовете. Те се оказват положителни.

"Чак тогава ги приеха в инфекциозното. Племенницата ми се е обадила на брат си и е казала, че ги откарват в реанимация. Това е последната ни връзка с тях. Другото е в ковчег", разказва през сълзи възрастната жена.

На лекарите отнема цели 10 дни да ги приемат за лечение.

"Безхаберието в селата, в провинцията, е така. Те ги изтърваха. Не е виновна астмата на племенницата ми", казва сестрата на починалата. Нейната племенница живеела в същия блок. За последно се видели на 13-ти март. Въпреки че е контактно лице, жената така и не е потърсена от РЗИ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
28
 
! Отговори
LosHo преди 4 години
После излиза Генерала и хока наляво и надясно всички, че не спазват мерките и се чудят как да наложат още по-големи рестрикции. Истината е, че здравната ни система отдавна е на изкуствено дишане и единствения шанс за населението е въобще да не се разболяват. Иначе това в Италия ще ви се стори песен с това, което би било тука
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоАми ако следват *** инструкции всъщност са виновни и то дори повече от тези, които са измислили инструкциите! Теб ако те инструктира шефа ти да скочиш от покрива ще го направиш ли? Имаш си глава на раменете и решението дали ще я ползваш или доброволно ще се откажеш от способността си да мислиш е изцяло твое. Също и отговорността за произтичащото от това решение.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И такива случаи започват да се случват на много места Докато дишаш значи живееш затова стой си в къщи
42
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това се случва при 420 заразени. Представете си какво ще стане при 4000, а при 40000? Затова си стойте по къщите
41
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо болниците не искат да приемат пациенти?
40
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е един ПР в момента. Мерки има само по телевизията.
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне са им взели париците ако не друго.Все пак това е целта на здравната система.
38
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
А някои да знае колко излекувани има днес тъи като не се споделя ще попитам защо
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер 43, за кой да гласуваш, всичките 240 тюфлека се тестваха.
36
0
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 4 години
До АннаНека се знае!
35
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама днес за тези от парламента се намериха тестове и то с предимство. Пак гласувайте за тях. Ако ли не проф. Всезнайков - Константинов ще оправи всичко. Господ да пази българия. мислех да не се махам, но само чакам да падне карантината и в Европа нещата да се стабилизират и изчезвам, ако оцелея дотогава.
34
7
 
40
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Лекарите не са виновни в случая. Такива разпореждания имат! Това е политиката на щаба и на здравното министерството! Абосюлтно същото беше положението с мъжа на 55, който почина в нощта след приемането му в болница в "изключително тежко състояние"! Истината е, че болниците не приемат никакви случаи - така са инструктирани. И отказват да правят изследвания за коронавирус - пак така са инструктирани!
33
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Астмата дали е помогнала повече от 10-дневното размотаване? ЧАстното здравеопазване е друга бира, жените са ходили в държавното. Съветът за спортуването пък изби рибата, къде ли го практикува самия умник?
32
0
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 4 години
деПутатат да си в днешно време дори и да нямаш симптоми веднага тест хоспитализация.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният месец всички които умират в болница са жертва на коронавируса.Да сте чули някой да е умрял от нещо друго?
30
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо забравихме, че България оглавява класацията по смъртност. И без този вирус си мрем, сега ще е по-бързо, по плана.Да не претоварим системата на здравеопазването - къде е това здравеопазване - слушайте жената и се замислете! Замислете се! На кого му пука за хората, за обикновените работливи и кротки хора?
29
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провала на здравната ни система е очевиден.Затова се вземат вече мерки защото управляващите са наясно в какво положение се намира тази система.Частното здравеопазване в Европа и лицемерите на Европейските страни показаха безотговорност и безхаберие.Къде са сега онези лекари които вземаха хиляди левове възнаграждения у нас?След тази криза трябва сериозно да се преосмисли смисъла от частно здравеопазване.Направиха си болници като лукс хотели но какво от това в този ад.
28
15
 
3
 
! Отговори
12 преди 4 години
Нищо. Продължаваме да ходим без маски. На нас няма да се случи.
27
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръкопляскане за лекарите ли, аз предлагам в 9 часа да ги освиркаме заедно с управляващите.
26
9
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
Ако лекарите а трябвало да взимат решение дали да раболее още 200 човека ..... да почива в мир .