За ужаса COVID-19: Разказва роднина на починалите майка и дъщеря у нас

Сестрата на 73-годишната жена е контактно лице, но никой не я потърсил
1 апр 2020 18:39, Нели Христова
108
За ужаса COVID-19: Разказва роднина на починалите майка и дъщеря у нас
Снимка: БГНЕС

Две от жертвите на COVID-19 в България бяха жена на 51-години и нейната майка на 73-години. Двете издъхнаха в болницата в Благоевград. Сестрата на възрастната жена контактувала с племенницата си малко преди да замине за София. И до днес никой не я е потърсил за да я изследва и да провери дали не е болна.

"Племенницата ми си тръгна от тук на 15-ти. Тя ряботи в оптика. След работа веднага си тръгва, отива на Централна гара, взима автобус към Благоевград, от там автобус към Разлог, където я посреща брат й. Нямала е никакви симптоми. На 18-ти вдига температура 39,8 и започва да я боли гърло. Обаждат се по телефона на нейния личен лекар в Благоевград. Той й предписал антибиотици. Два дни по-късно заболява сестра ми от същото", разказва възрастната жена пред "Господари на ефира".

Племенникът й откарва майка си в джипито в Разлог, а междувременно й правят и снимка на белия дроб, но той се оказва чист. Тогава те се връщат на село, но двете жени продължават да се влошават. На 24-ти март те отиват в Благоевград, където отказват да ги приемат.

"За тях нямало доказателство и докато не си направили тестове, не можело да ги приемат. Племенникът ми извадил 70 лева и платил два бързи теста, които се оказват отрицателни. След това вади 200 лева за два от другите тестове, а лекарите им казват да се върнат вкъщи", казва сестрата на починалата. Семейството се прибира в апартамента на сина докато излязат резултатите от тестовете. Те се оказват положителни.

"Чак тогава ги приеха в инфекциозното. Племенницата ми се е обадила на брат си и е казала, че ги откарват в реанимация. Това е последната ни връзка с тях. Другото е в ковчег", разказва през сълзи възрастната жена.

На лекарите отнема цели 10 дни да ги приемат за лечение.

"Безхаберието в селата, в провинцията, е така. Те ги изтърваха. Не е виновна астмата на племенницата ми", казва сестрата на починалата. Нейната племенница живеела в същия блок. За последно се видели на 13-ти март. Въпреки че е контактно лице, жената така и не е потърсена от РЗИ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много брак има сред медицинското съсловие и докато не се въведе някаква система за повишаване на квалификация, знания и т.н. ще чуваме едни безпочвени претенции за пари. Поздравявам онези кадърни лекари, които се борят за живота и мислят за пациента, на вторите да се учат от първите
24
3
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
за 30 години до тука го докарахме да мрем като мухи
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Китай са умрели много хора и без симптоми ако туй е РНК вирус той работи милион пъти по-бързо от ДНК молекулите дорде разбереш и може и да се гътнеш ако имаш и някакви други заболявания специфични. Щерката е имала астма, майката е била на възраст туй е положението. Спортувайте и се тъпчете с витамини, ГМО храните не съдържат витамини почти. Сега в САЩ ще видите каква леш ще настане.
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И до днес никой не я е потърсил за да я изследва и да провери дали не е болна."Всичко е на самотек, пародия. Как да вярваш на Годжетата
21
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще я потърсят от прокуратурата, за да е пълна картината.
20
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки с най-леките до най-тежките симптоми на респираторно заболяване е гонен като чумав от лични лекари, пориклиники и болници. Е а после правим статистика на умрели , но от какво, от нелечение май. И то по заповед на СЗО, пък нашите дето никога не са си гледали работата, пъ к хептен сега
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Хубаво, повечето лекари са възрастни и се страхуват да не се разболеят. Ок. Ама как ли така изведнъж им се изпаряват всички страхове и притеснения като при тях отиде някой политик? И изведнъж започват да си вършат съвестно работата? Чудо, нали.
18
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е истината за здравеопазването за обикновените хора - на произвола на съдбата. Лечение и внимание само за тия във властта.
17
0
 
20
 
! Отговори
Има да знаете преди 4 години
Има един "кабинет" където всеки ще премине през него, чакаме на опашка и всеки ще си получи "рецептата".Там няма значение дали си беден, богат, генерал или депутат.
16
13
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
А ти какъв си бе, шушон, че ги обобщаваш хората? Ако не беше толкова ограничен, можеше да си станал лекар и да лекуваш, да си безгрешен, да си 24/7/365 на разположение. Минава ли ти през плиткия мозък, че повечето лекари и сестри по реанимациите са пенсионери и могат да изпукат половината? Щото няма кой луд да иде да ги замести вече и да си седят вкъщи. Ще продължаваме да им ръкопляскаме, пък ти ако искаш скачай от моста да се не трови земята с тебе.
15
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако бяха депутати или некои връзкари щяха не само да ги приемат и тестват веднага, а и болницата да затворят за тях. Ама тука е така: призовават ни да си стоим в къщи докато се влошим и да не натоварваме системата, за да има свободни легла за политиците ни. Щото много си ги обичаме.
14
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дами и господа е действителността в нашата държавица управлявана от един вероятно безмозъчен пожарникар !
13
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 40 градуса температура - но няма прием, защото немало тест. Хасан Адемов без симптоми - веднага в болницата. Запомнете го това, като свърши пандемията. Много хора, които ще платят за ковчези, няма да го забравят това нещо.
12
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно безхаберието и некадърността на лекарите са ги убили а не вторичноте заболявания. Само си търсят оправдание за смъртните случай. Как власт имащите не ги оставят да лежат вкъщи а са под надзор в болниците.
11
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
Анна, това са "новини" докато не се наложи то да минеш през същото.
10
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно оня наглец Домусчиев,дали минал през същите перипетии?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АннаНо може би все пак е по-добре да знаем какви са първите симптоми, как и за колко време протичат инфекциите, които имат фатален изход. Вярно е, че вече ни разказаха това теоретично в някои статии, съобщиха ни и за подобни случаи в чужбина.Но звучи по-респектиращо, когато от първо лице разказва сънародник. Да не дава Господ, но е по-добре да знаем, за да разпознаем бедата, ако се сблъскаме с нея. Знаеш ли на колко кадърен и отговорен лекар ще попаднеш?
8
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, ***! Браво! Насъсквайте хората срещу лекарите! После като кучета по улиците да свършитв! Не ви е срам!
7
0
 
68
 
! Отговори
Очевидно преди 4 години
Това е истината - богоизбраните ги приемат с минимални симптоми в болница, и ги тестват, и лекарства има за тях. Раята да мре вкъщи, по изключение - може и в болница като стане критично.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто са били удобни бройки за вкарване в статистиката. По-добре да си умра като куче вкъщи, отколкото като куче в болница.