СЗО, ФАО и СТО: Риск от световен "недостиг на храна"

Има забавяния в търговските международни вериги за доставка на храни
2 апр 2020 12:14, Петя Славова
32
СЗО, ФАО и СТО: Риск от световен "недостиг на храна"
Снимка: БГНЕС

Ръководителите на три световни агенции СЗО, ФАО и СТО предупредиха за риска от световен “недостиг на храна”, ако властите не успеят да действат правилно в продължаващата коронавирусна криза, предаде АФП.

Много правителства по света подложиха населението си на блокиране, което доведе до сериозни забавяния в международните търговски вериги и веригите за доставка на храни. Паническото пазаруване на хората, влизащи в изолация, вече демонстрира нестабилността на веригите за доставки, тъй като рафтовете на супермаркетите се изпразват в много страни.

Още по темата

"Несигурността относно наличието на храни може да предизвика вълна от ограничения за износ, създавайки недостиг на глобалния пазар", се казва в съвместния текст, подписан от Ку Донгю, ръководител на Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО), Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и Роберто Азеведо, директор на Световната търговска организация (СТО).

"Поради блокирането заради COVID-19 трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че търговията протича възможно най-свободно, особено, за да се избегне недостигът на храна", се казва в изявлението им.

"Когато действат за защита на здравето и благополучието на своите граждани, страните трябва да гарантират, че всички мерки, свързани с търговията, не нарушават веригата на доставки на храни", добавиха те. В дългосрочен план има риск заповедите за изолация и ограничения за пътуване да причинят прекъсвания в селскостопанското производство поради липсата на работна ръка и невъзможността да се предлагат храни на пазарите.

"Подобни прекъсвания, включително възпрепятстване на движението на работниците в селското стопанство и хранителната промишленост и удължаване на забавянето при преминаването на границите за контейнерите с храни, водят до разваляне на нетрайни продукти и увеличаване на хранителните отпадъци", заявиха тримата лидери.

Те също така подчертаха необходимостта от защита на служителите, които се занимават с производство, преработка и дистрибуция на храни, както за собственото им здраве, така и за здравето на другите, както и за поддържане на веригите за доставка на храни." "Има времена като тези, когато повече, а не по-малко, международното сътрудничество е от съществено значение", казаха те./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Бой,бой,бой днес има само по чугунените червени глави ! Най-после дойде ред на червените крадци и престъпници - само боя оправя червеното мислене ! Повече няма да се сетят да фалират държавата ! Само бой по другарете !
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДупеетатНе бой се има военни ще спасим хората, а милюцюнерите ще оставим да питат политиците що са празни ся рафтовете у магазина и ко да ядат и кой унищожи родните производства. Мое пък да ядат пари, кой знае хартията е полезна против коронавирус.
8
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Да се чете "Защитете космическите ни печалби, които реализираме от отровите, които ви пробутваме за храни!"
7
7
 
21
 
! Отговори
Дупеетат преди 4 години
Не е било случайно ,че американците се презапасяваха и с ОРЪЖИЕ ..... и не е било случайно че баце толкова се грижи за родната милиция . Подбор на нискоинтелигентни сел*яци... здрави физически... с постоянно увеличаващи се заплати , за които ще правят каквото им кажат от страх да не ги уволнят.... . и бой, бой, БОЙ... на протестиращи пенсионери, гладни семейства и бедни студенти.... Заграбеното трябва да се опази от гладното простолюдие . Само привилегированите ще ядат суджук .
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой си Менли Палмър Хол беше казал, че САЩ не е държава, а социален експеримент. Ама то само с *** на дупета не става трябва и акъл.
5
5
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Пишете такива статии,че да се презапасят пак.Веднъж хвърлиха хляб,сега пак...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАНАНИ И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ КАТ ИМА ЗНАЧИ Е ДОБРЕ С РУАНДА И КЕНИЯ И ГАНА ВЕЧНО БРАТСТВО
3
4
 
9
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Нямам вече пари и съм гладен!
2
3
 
14
 
! Отговори
Дедо Гоше преди 4 години
Абе мани ядение, рикията зе да намалева....
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ia, dren efekt