16 години от трагедията при р. Лим, взела живота на 12 деца

Катастрофата стана на 4 април 2004 г.
4 апр 2020 15:10, Ния Христова
15
16 години от трагедията при р. Лим, взела живота на 12 деца
Снимка: БГНЕС

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник, предаде БГНЕС. По-голямата част от пътницитеса ученици от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа българско време, шофьорът губи контрол над превозното средство на завой на планински път. Автобусът се плъзга близо 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим близо до сръбското село Гостун, което е разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река. На помощ се притичват местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле. Придошлата река Лим, която е дълбока 6 метра, затруднява спасителните операции. Спасени са 38 души. 
 
12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим - Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.
 
Родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангелите от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". В памет на децата беше издигнат и мемориал на мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора. Той представлява пречупени ангелски криле.  
 
За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално мъжът е осъден на 7 години лишаване от свобода, но след обжалване присъдата му е намалена на четири години. 
 
На 13 декември 2017 г. Илия Измирлиев беше намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян - Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха роми щяхте да умрете от кеф ... Ама сега - бог да ги прости , бог да ги прости ...
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До колкото помня, едно от загиналите момчета е излязло на брега, но се е върнало няколко пъти да спасява другите деца. Накрая силите му явно не са издържали. Бог да ги прости.
12
2
 
13
 
! Отговори
мммм преди 4 години
Бог да прости дечицата ..Аз съм на тази възраст, че съм и по-голям от техните родители.Когато съм в Свищов се отбивам до църквата Св. Троица и да се преклоня пред възпоменателната плоча поставена за да ни напомня за неизжевявана младост на тези дечица. Колко живото е кратък, а времето тече, тече ...Господи, дай упование върху паметта на тези невинни дечица.Няма чужди деца ...
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление тази трагедия е изместена от корона вируса и поне аз не чух някоя медия да спомене за това.
10
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 4 години
16 възрастни ? Едва ли всички са били учители ! Сигурно са си помъкнали семействата и приятелите на екскурзия ! Господ ще ги осъди рано или късно ! Жалко за децата...
9
4
 
5
 
! Отговори
Анатема учители преди 4 години
Хайде скоро и вас такава участ да ви настигне като шофьорс
8
4
 
12
 
! Отговори
съд преди 4 години
До ИСТИНАТАНе знам дали е заспал шьофьора или не, но случайно минах покрай рейса когато родителите изпращаха децата си.Нито знаех за къде ще пътуват нито кой са, но като видях рейса и се сетих за раздрънканите чавдари през комунизма с които ходехме на екскурзии като ученици.Рейса беше поне на външен вид тотал щета.Първото нещо което си помислих е че тия няма да стигнат далеч с тоя рейс.Не допусках въобще че с тоя раздрънкан автобус ще пътуват някъде в чужбина.
7
4
 
20
 
! Отговори
Несправедливо преди 4 години
Трябваше учителите и те да лежат с шофьора !Спасиха себе си , оставиха дечицата !Не ги е срам.Това е цената за безплатна екскурзия за отговаряш за децата с живота си Това е цената за една екскурзия - да загубиш детето си!Аз съм била в Свищов виждала съм църквата като минавам с колата Там завърших магистратура Нито един път не съм влязла Не мога Черен ми е тоя град ! Бог да ги прости
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мир над праха им.Вечна ви памет мили дечица!
5
3
 
21
 
! Отговори
А дебелата директорк преди 4 години
дето е заклещила люка и е стъпвала върху децата докато са се давели, как е??? Изгубили са ценни минути, докато извлекат сланините от автобуса. Трябваше и тя да е осъдена. Не се надявайте съвестта й да я тормози.
4
4
 
24
 
! Отговори
& преди 4 години
Бог да ги прости
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само децата загинаха, възрастни нито един. Родителите са им ги поверили да отговарят за тях. Светла им памет.
2
4
 
41
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
На 6 май 2005 г. минахме по този асфалтират равен път с автобус за Будва. Спряхме да се поклоним пред паметника на тези деца, там имаше снимки и лица им бяха ангелски. Всичките 40 българи плакахме. Пътят не е планински нито стръмен, а абсолютно равен и там няма никакъв завой, а реката Лим е на 10- 15 метра в дясно от асфалта. Всички ругахме шофьора, който явно е заспал, за да се отклони от пътя и да стигне чак до реката. Бог да ги прости тези деца и вечна им памет. бг
1
4
 
42
 
! Отговори
поне веднъж преди 4 години
Дано се смили Господ над невинните им души ! ! !