Хигиена по време на пандемия: Как да перем дрехите си?

Температурата и препаратите са много важни, обясняват лекари
5 апр 2020 19:31, Иванка Гъркова
21
Хигиена по време на пандемия: Как да перем дрехите си?
Pixabay

Хиляди българи избират да останат #ОтговорниВкъщи заради пандемията. По този начин те предпазват не само себе си, а и своите роднини и колеги. И докато медицинските специалисти изтъкват колко е важно спазването на личната хигиена, за да намалее разпространението на коронавируса, повечето хора наблягат на миенето на ръцете, редовното вземане на душ и качествената дезинфекция на дома. Но за да имат ефект всички тези мерки, трябва да се обърне внимание на съхранението на дрехите, с които те стоят вкъщи и излизат да пазаруват, както и тяхното пране.

 
Независимо дали перете на ръка или с пералня, трябва да се спазват определени изисквания, тъй като вирусът може да се задържи на определени повърхности и така лесно да се заразите. Така например, ако нямате специална медицинска маска, а сте си купили текстилна, е добре да я попарите с вряла вода, след което да я изперете на ръка с дезинфекциращ сапун или да я пуснете в пералнята на програма с по-висок градус. След като изсъхне, за да сте сигурни, че сте я дезинфекцирали, е хубаво да я пригладите с ютия от двете страни.
 
Колко дълго може да живее коронавирусът върху дрехите?
 
Както всеки вече знае, той се предава по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне от заразен човек. Освен че „живее“ по повърхности като стъкло и пластмаса с дни, коронавирусът може да се задържи и по дрехите ни. Това показва информация на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Затова е много важно къде ги държим и по какъв начин ги перем и сушим.
 
Според специалиста по обществено здраве Карол Уинър, тъй като всеки ден сме в контакт с определени хора – дали у нас или в магазина, докато пазаруваме, вероятността капчици да попаднат по дрехите ни, например панталона или якето, е голяма. Разбира се, с течение на времето те изсъхват и вирусът може да „умре“, но колко бързо се случва това, учените все още не могат да кажат с голяма точност.
 
„Ние знаем, че капката може да изсъхне при някои условия, например при естествените материи“, обяснява Уинър пред „HuffPost“. И дава пример с топлината и влажността, които влияят на разпространението на COVID-19.

Има ли тъкани, по които коронавирусът се задържа по-лесно?
 
Робърт Амлер, който е бивш медицински директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изтъква, че продължителността на живот на вируса зависи от тъканите на дрехите, тъй като някои са доста по-пропускливи от други.
 
„Някои изследователи смятат, че влакната на пропускливите материи улавят частиците на вируса, изсушават ги и ги разграждат“, казва Амлер. От друга страна полиестерът, който е вид спандекс, може да задържи микробите за по-дълго в сравнение с памука. Това налага по-внимателното пране и сушене на някои дрехи, както и бельо от по-изкуствени материи, които запарват и задържат влагата.
 
Тъй като в момента се набляга повече на изследвания, свързани със заболелите и симптомите, които имат, за да се подобри лечението и намали разпространението, няма пълни данни за различните видове материи, но специалистите са категорични, че по всички се задържат капки. И тъй като вирусът е активен доста дълго по пластмаса, не е изключено при кихане и кашляне да се пренесе върху копчетата на вашата риза.

Какъв е рискът да се заразим от дрехите си?
 
Лекарите обясняват, че дрехите не са най-сериозният източник на патогени. Все пак, вирусът се предава най-лесно по въздушно-капков път. Преди всичко експертите подчертават, че зависи от личната хигиена. Ако си мием ръцете често и сменяме дрехите си редовно, като ги съхраняваме и перем според изискванията, рискът е нищожен. Все пак, предаването на вируса става по-често чрез въпросните капчици, отколкото чрез предмети и материи, които пипаме. А и социалната изолация е най-добрата превантивна мярка до момента.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали тоя вирус умира за няколко часа, защо да се перат връхните дрехи ако не си заразен и си в изолация?не може ли да се оставят за известно време.Да не би да има нещо друго във въздуха за да се перат толкова старателно?
13
6
 
1
 
! Отговори
За мъжете преди 4 години
Напоследък жената купува едни кутии с капсули и инструкциите са:- на едно пране 1 или 2бр, без предпране, според мизерията. Аз няколко пъти пусках нормална програма за мъжете, която се казва-А-60гр, защото не знам за какво са другите. Но се оказа, че като изпомпи водата за предпране, изхвърля и разтворения в нея препарат и все едно няма препарат за основното пране. Тъй, че вече не е само прах за пране!
12
3
 
26
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Така и не разбрах как да пера и как да не пера дрехите си! Впечатляваща статия - само за "Пулицър"!!!!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ае вече са уливате с вашите глупости!
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 20 умрели от други заболявания , но с 300 000 безработни. Каква пандемия, какви 5 лв тези журналисти са за уволнение.Кукумявката да не ме учи как да си пера дрехите, че такива мърляви апартаменти съм виждала в София може да ти се изправи косата. Жени на 50 г с месеци не си бършат бюрата. Потрес!
9
3
 
12
 
! Отговори
да го знайте братя преди 4 години
Най-добре ги пера с цимент,кат се цементират,вирус не вирей
8
3
 
17
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
Е колко висока да е тая температура на водата , бе , като над 100 градуса вече става пАра ?! И какви перилни препарати да са , след като всичките в Б-я са турски 6оклyцu или ЕС-алхимии (в ЕС специално за Б-я ги правят с най-лошо качество, знам го от тираджии)?
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ковид-ът минава за две седмици, при някои и за една, а ОКР-то е за цял живот.
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние се къпем с белина заедно с дрехите и си лягаме ! - сутринта сме бели и чисти като тебешир.А щях да забравя най-важното ! - спим с противогази.
5
7
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Ами те вече си изпраха парите.... Сега ще си измият и ръцете. Пък вий си четете как да си четете поср..ните от страх ***
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пералня
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами сега?! Какво ще прави гордият собственик на BMW E60, бачкащ в склад за 2000лв.?! Как така по дрехите? Той има 2 анцуга- един за работа и за вкъщи и един за сватби, погребения, кръщенета и рожденни дни... Перат се един път месечно. Как така?!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото каже началникът, това ще правим!
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента Радев каза да си перем дрехите старателно.