Лекар: Сложно се лекува коронавирус от разстояние

Някои пациенти подценяват симптоми, обяснява специалистът
7 апр 2020 09:25, Петя Славова
18
Лекар: Сложно се лекува коронавирус от разстояние
Снимка: БГНЕС

Извънредно положение в страната не е имало от Втората световна война, пандемия не е имало от времето на испанската треска. Посрещаме 7 април в очакване като в песента "Партизан за бой се стяга", сподели общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва днес от всички здравни работници – лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, работещи в областта на здравеопазването.

Семейният лекар коментира какво е по-различното на този ден и пред какви предизвикателства е изправена, не само тя, но и колегите й.

"Всички са напрегнати в очакване на това да се повиши броят на заболелите, той и в момента се катери по кривата. Ние го усещаме много осезаемо по завишения брой на пациенти, които се обаждат и които трябва да консултираме дистанционно. Много е сложно и много е трудно по простата причина, че ние трябва да вземем решение от дистанция, което е голяма отговорност", посочва пред БГНЕС д-р Николова новите трудности, пред които са изправени.

За нея е от огромно значение един семеен лекар да познава пациентите си. Тя познава и следи здравословното състояние на част от своите 2500 пациенти от 30 години.

"Добре е да познаваме пациентите си и да знаем кой от какво страда, как страда, колко е склонен да подценява симптомите си. Процесът е много сериозен, динамичен и много отговорен. Проблемът е за всеки един от нас, проблем е за всеки, който е с бяла престилка и това е начин на живот. Тази пандемия поставя на риск живота и здравето на малки и големи. Виждате, че каквото и да се прави, макар и не голяма, смъртността я има и при нас. В сериозно очакване на това сме какво ще се случва в близките дни и как ще се справим, защото в момента цялата нация и държава очаква от нас да се справим с това изпитание", подчертава тя и обяснява, че трудностите се дължат от факта, че настоящата ситуация е нова и непозната за всички.

Още по темата

"Тя е нова, нестандартна за нас, нова и нестандартна за пациентите и управленския екип и на здравното министерство, и на държавата. Освен това – не достигат предпазните средства, няма маски, няма ръкавици. Трудно е с намирането на дезинфектанти, трудно е със стерилизацията, трудна е комуникацията с пациентите", обрисува общопрактикуващият лекар още по-подробно картината и добавя, че тя сама и за своя сметка си набавя необходимите й предпазни средства, а държавата е подпомогнала доболничната помощ единствено с количества спирт.

Д-р Гергана Николова акцентира и на това, че заедно с коронавируса всички останали заболявания продължават да съществуват и всеки ден й се налага да лекува хора с различни заболявания като инфаркт, инсулт, бъбречна криза, остър апандисит и др.

Въпреки продължаващата ежедневна работа на хората в бяло, д-р Николова заявява, че много болници са направили триаж отвън с цел превенция.

"Мерят се температури. Идеята е, ако може, още отвън хората, които имат висока температура и когато се закупят бързите тестове да може да се правят преди входа и да има някакво отсяване. И ако този тест излезе положителен, пациентът да бъде директно насочен", обяснява целта на предприетите мерки.

Семейният лекар от 5-та градска болница разкрива, че има 11 пациенти поставени под карантина, като двама от тях са дали положителна проба за наличие на коронавирус. Въпреки това всичките й случаи са били леки и при нито един от тях не се е стигнало до настаняване в болница. По думите й всички те са се завърнали от пътуване в чужбина.

Д-р Николова разкрива, че си служи със съвременните технологии, за да може да вижда пациентите си и да следи видимите им показатели като цвят на кожата, цвят на устните и пр.

Попитана как лекува пациентите от разстояние и в домашни условия, докторът пояснява, че има ясно разписани правила от Световната здравна организация, която на тази дата през 1948 г. е основана.

"Започваме с неща, които покачват имунната защита и подобряват общото състояние на пациента. Даваме повече витамини, даваме някакви имуностимуланти, макар и в неголеми дози. Симптоматичната терапия, която касае покачената температура, кашлицата и болките в гърдите. Ако терапията не се повлияе се включва антибиотик от групата на азитромицина за 10 дни. Моите пациенти успяха да се справят с инфекцията в рамките на 10 дни", разкри Николова прилаганото от нея лечение.

Тя обяви още, че сред пациентите й е имало и такава, която при тестването си разбрала, че е изкарала вируса и има антитела.

От думите й става ясно, че при 50% от пациентите симптомите, които препращат към коронавируса е разстройството, за което малцина говорят.

"Всички говорят обикновено за сухата мъчителна кашлица, за болката в гърдите, но малко се говори, че короната може да бъде съпътствана с диариен синдром – при някои пациенти с повръщане, а при някои от тях с болка в корема", пояснява тя.

Попитана как приема представената в неделя национална информационна система за борба с COVID-19, чрез която ще осъществява връзката между всички отговорни страни в процеса, д-р Николова посочва, че при нейните 650 възрастни над 65 г. тази опция няма да проработи и те ще продължат да я търсят по телефона.

Тук семейният лекар излиза от темата с коронавируса и насочва вниманието ни към предложението фармацевтите да могат да заменят предписан медикамент, ако го няма в аптеката или пациентът поиска това, защото аналогът е по-евтин.

"Това ни се свижда много странно. Съвсем ненавременно е да се вдига този дебат. Вместо да решаваме и да се борим, с това което имаме, в момента трябва да решаваме кой и как има възможност да отпуска лекарства. Лекарят е този, който се занимава с лечебния процес, той е сложен и не е еднократен акт. Когато докторът напише една рецепта и се подпише под нея, той поема цялата отговорност. Не може да се намесва трета страна в нещата, която да заменя, макар и генерично. Съществува разлика между генериците, а отговорността за лечението на пациентите е на лекарите", категорична е тя.

Попитана дали е търсена, за да издава болнични на родители, които заради неработещите ясли и детски градини са принудени да останат у дома и да си гледат децата, тя коментира, че проблемът не е в здравната система, а в държавата.

"Ние не може да издадем болничен, ако детето не е болно. Това не е проблем на здравната система. Ако в един момент фалираме Националния осигурителен институт няма да стане по-добре. Държавата трябва да намери някакъв начин да помогне на тези хора, дали с някакви допълнителни помощи, като пари, че си гледат децата. Но НОИ не е начинът", заявява д-р Николова и коментира, че помощите, които държавата дава в момента е трябвало да бъдат безвъзмездни.

Според нея сега държавата трябва да помогне своите граждани и това е ролята й в този момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По дълга статия не можахте ли да напишете. Кой ще ви я чете.
13
0
 
2
 
! Отговори
измамата корона виру преди 4 години
търсете в гугъл : видео измамата корона вирус-няма начин да се направи тест точно за определен щам на вирус - т.е. PCR теста показва само дали имаш вирус от семейството коронавируси - а всеки може да го има-всеки умрял по каквато и да е причина се казва, че е умрял от коронавирус, а в света постоянно умират хора по най-различни причини-болниците са празни : търсете #FilmYourHospital
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не издържам !Вероятно д-р Гергана Николова е личен лекар на журналистката Петя Славова автора на тази статия.
11
1
 
5
 
! Отговори
Не издържам ! преди 4 години
Почти всеки ден по всички медии се появява тази докторица; питам се, а с какво е заслужило това внимание ?Къде и кога е специализирала?Научни трудове, но в престижни научни издания.Кога трупа опит, след като е повече в телевизиите, дават интервюта къде ли не ..?Писна ми от нея ..!Има и ... други лекари.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
знаем как се лекува от разстояние. Точно като тези шарлатани -екстрасенси, които "лекуват" от телевизионни предавани, поставят диагнози.. Затова вече имаме и смъртни случаи от такова "успешно" лечение. Чухме за загиналата жена от Враца, която е имала обикновен апандисит, но е била лекувана за коронавирус по телефона, докато не е получила перитонит ..Чухме и за друга, която се е самоубила от страх, понеже са я убедили, че има вирус, а тя го е нямала. А колко ли още има такива?
9
1
 
4
 
! Отговори
агрономист преди 4 години
Още преди години прочетох прогнози, че и лекарите и учителите ще изчезнат като професии. В света на високите технологии всеки си мисли, че разбира от медицина, освен от футбол разбира се....
8
1
 
5
 
! Отговори
Стига вече!!!! преди 4 години
стане ли дума за медицина, всички телевизии канят, интервюират и показват САМО тая докторка! стига вече!!! има и други лекари в България.
7
1
 
4
 
! Отговори
Напротив преди 4 години
До Анонимен зъболекарНашите мисли са със зъболекарите, но тях може само чудо да ги спаси от заразяване. Или пълно защитно облекло тип скафандър.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вайбърът е съвременна диагностична технология.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата това са всички хора и докторите, така е при лъжовната система наречена демокрация, запретвайте ръкави и се хващайте за работа свободата иска жертви.
4
1
 
10
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР преди 4 години
Много лесно даже се лекува короната от разстояние - с Парацетамол! Може и да имаме над 50.000 легла в болници, ама в случая хората гинат по домовете си. Пардон, като направят тежка пневмония, ги прибират в болница, за да си умрат самотни!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дъщеря ми е зъболекар и в момента вади зъби и прави лечение на хората с болки и надути бузи.никой не помисли за този тип здравни работници и стомат.медиц.сестри .те работят в устите на хората .не на 2 метра или като бърза помощ със слушалка на гърба на пациента. а в УСТАТА на пациента,всред облаци от кръв и аерозол.но ЗЪБОЛЕКАРИТЕ не са хора нали?те са застрашени на 100%, но никой не го интересува.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До .....Коя работа е ясна? Защото на мен ми стана ясно последните дни, че в тази държава живеят главно ***.
1
2
 
8
 
! Отговори
..... преди 4 години
Всичко е манипулирано вече е ясно,щом докторка казва , че пандемия не е имало.Нарича пандемия дето умряха 10 баби и 10 дядки над 80,а забравя свинския грип 2009 , дето починаха само в България 4000 човека. Ясна е работата ,вече.Работата ще се оправи само с бой ;)