Самоизолацията може да е опасна: Все повече случаи на домашно насилие

Най-уязвими - жени, деца и възрастни хора
7 апр 2020 21:09, Петя Славова
29
Самоизолацията може да е опасна: Все повече случаи на домашно насилие
Снимка: БГНЕС

По време на изолацията расте броят на случаите на домашно насилие. От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в дома си, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

И ако за някои самоизолацията е досадна и скучна, то за други тя е опасна. Може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт.

"За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно", заяви адвокат Надя Русинова пред "Дарик".

"Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство", обясни Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус". По думите й, децата докладват повече за насилие върху майките или за сериозни конфликти.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

Още по темата

"В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка", коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация "Асоциация Анимус" уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

"Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това", обясни Надежда Стойчева и допълва, че националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

"Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена", обясни адвокат Русинова.

А процедурата е следната:

"Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер", обясни още адвокат Русинова.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията. Дотогава, експертите остават категорични:

"Златното правило е - никога не оставай изолиран и потърси защита. Онлайн, по телефона. Нека да не стоят изолирани, да потърсят защита. Има начини. Никой не е длъжен да търпи домашно насилие", смята адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка вечер жената ме бие ,а на мен ми харесва.