Доц. Мангъров за Банско: При тестването да се подберат хора на случаен принцип

Хората са защитени, ако при 70% се открият антитела
Обновена: 9 апр 2020 10:04 | 9 апр 2020 10:04, Анисия Иванова
122

Днес се очаква да започне изследването с бързи тестове на 1000 души от Банско. Това ще са хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора работили на терен по време на карантината. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят.

Здравната инспекция в Благоевград и ръководството на общината организират заедно реда, по който ще става тестването. То ще се извършва в местната поликлиника и ще продължи няколко дни. Целта е да се установи колко от жителите вече имат антитела срещу коронавирус и на какъв етап е болестта сред хората в града.

"С премиера нямаме противоречия по принцип, ако се изследват само рисковите групи, ще разберем само за тях. А на нас ни е нужна информация за всички", каза за "България сутрин" инфекционистът доц. Атанас Мангъров. 

По думите му при тестването на жителите на Банско трябва да се подберат хора на случаен принцип, а не само рисковите групи - лекари, полицаи.

"Надявам се, че това, което ще се направи е достатъчно добре обмислено. Не знаем колко заразени има изобщо, в момента почти нищо не знаем за състоянието на имунния статус на населението", обясни Мангъров за Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че се счита, че населението е защитено, ако при 70% от хората се открият антитела.

"Час и половина говорихме с Бойко Борисов за медицинската същност на проблема и какъв е начинът да се излезе от него. За парковете и планините вероятно ще чуете в следващите дни", обясни събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм специалист, но искам да се изкажа и да се обърна към тези които мислят че Май месец всичко ще свърши."Докато не се измисли ваксина против този вирус, или той не мутира и стане безопасен няма да излезнем от това положение. "
5
15
 
3
 
! Отговори
14421 преди 4 години
Намерих си работа като *** и ето какво написах.Този може ли да представи статистиката за излекуваните и починалите дечица в болницата, която ръководи? така ще можем да се ориентираме за професионалния му капацитет. Вредно е по медиите да се водт тясно специализирани професионални спорове - не само в областта на медицината.
4
23
 
4
 
! Отговори
вече работя преди 4 години
Намерих си работа като *** и ето каво написах.Мангъров, скрийте се някъде! Изсмяхте се дружно с президента в лицето на СЗО, изсмяхте се на научни трудове, в които са вложени милиони от много знаене на материала. Тук сте прав, няма да ви съдя, но е по-добре да намалите драстично медийното си излагане, защото станахте за смях дори отвъд океана сред колеги от Бостън!
3
19
 
4
 
! Отговори
14421 преди 4 години
Този може ли да представи статистиката за излекуваните и починалите дечица в болницата, която ръководи? така ще можем да се ориентираме за професионалния му капацитет. Вредно е по медиите да се водт тясно специализирани професионални спорове - не само в областта на медицината.
2
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров, скрийте се някъде! Изсмяхте се дружно с президента в лицето на СЗО, изсмяхте се на научни трудове, в които са вложени милиони от много знаене на материала. Тук сте прав, няма да ви съдя, но е по-добре да намалите драстично медийното си излагане, защото станахте за смях дори отвъд океана сред колеги от Бостън!
1
17
 
19
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Мангъров,за всичко си прав и за малоумниет КПП-та,ама много зел се аргументираш бе братче...Гледах та по БТВ ,все едно си интегриран с 8-ми клас от Столишиново.Толкова зле говориш.Тиквун е *** та дрънка ,ама не дава да му вземат думата и за тва раята заблудено му вярва.Ти кат си прав,ама не знаеш,как да го поднесеш,кел файда?