Дядо дари пенсията си от 219 лева на болницата във Видин

81-годишният Вълослав също бил фелдшер
10 апр 2020 09:53, Нели Христова
40
Дядо дари пенсията си от 219 лева на болницата във Видин
Снимка: NOVA

Възрастен мъж от село Добролево реши да дари пенсията си от 219 лева на лекарите в болнизата във Видин. Самият той също е бил фелдшер в селската здравна служба и завинаги е останал свързан с професията, а и с града.

81-годишният дядо Вълослав Стратев няма никаква претенция за какво ще бъдат похарчени парите му. Дарява ги с благодарност и за всяко добро, което според него най-добре може да направят лекарите в тази трудна ситуация с опасния вирус COVID-19, пишат от NOVA.

"Просто искам да даря на болницата моята скромничка пенсийка", казва дядо Вълослав. Той нарича себе си "сиромах под прикритие и архонт на сиромашията".  Решил да дари парите на видинските лекари, които винаги са оценявали добрите му възможности да диагностицира докато бил фелдшер във видинското село Медичевци. Благодарен им е и за доброто им отношение към пациентите му.

Това не е първото добро, което прави. Започнал да дарява още преди 40 години. Убеден е, че бедността не идва от липса на пари, а от липса на морални качества.

"Който прави добро, получава добро. Такъв е моят морален закон. Аз съм инвалид. Болен съм от рак между другото. 4 години се боля с болестта, но съм проклет оптимист. Не се предавам", разказва той. Съседите му и го разбират, и не съвсем. Казват, че е добра душа и човек с голяма сърце.

Често се събират на улицата и си говорят за живота си такъв, какъвто е. Тези селски сюжети от Добролево дядо Вълослав описва точно всеки ден. Води дневник от 31 години и е изписал над 10 000 страници от него. Издава и книги със стихове.

"Най-хубавата сентенция, която най-много обичам – "Не всички красиви хора са добри, но всички добри хора са красиви", казва дядо Вълослав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Голям разбирач се извъди, но нека те светна. На война всички са губещи, освен търговците на оръжие. А християнството си е изпълнило целите, не знам кой те излъга, че не е успяло и какво не е успяло. Но обикновено така се получава, когато си с много "силно" мнение и висока себеоценка, ставаш писател без да си читател. Да чукча?
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горкият.... явно са му промили мозъка по телевизията.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този човечец е възпитаван много преди последните 30 години, затова жеста му ви се вижда странен
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова правописни грешки не съм виждал в една статия
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента е много много прав
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А герберастките мафиоти и крадци, които източиха милиарди, колко дариха?
25
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Ако му приемат парите най добре да я закриваме тая държава!
24
2
 
5
 
! Отговори
оо преди 4 години
Жалка история, къде е държавата ......
23
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Поклон пред Теб, Вълославе! И непременно да победиш болестта си!
22
2
 
4
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 21 АнонименТоест искаш да кажеш, че добрината и вярата в доброто са слабост? Ти казваш че заради такива като мен сме били и ще бъдем под робство, аз казвам че заради такива като теб робството все още съществува въобще като практика... И трябва да се мразим и да си мерим пи6ките, докато не дойдем на хала на който сме сега, когато трябва да сме единни, но просто не знаем как.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е глупав дядото, най-вероятно и на него като на всички които са отишли със заболяване в болница , са му поискали "дарение", той поне има смелостта да го каже пред медиите.Време е всеки, на който му се наложи да "дарява", после да излезе пред вестниците и да го сподели.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тях ще ги лапат дядо,по добре щеше да ги задържиш.
19
6
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 години
По-добре, отколкото да ги дава не телефонни измамници. Ама най-добре да си ги беше похарчил.
18
2
 
9
 
! Отговори
Това е дарение.... преди 4 години
А не на такива като Пиювски, които с нашите пари раздават милостини....
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Ааааа, не са 7 лева на ден, брат! 7 лева и ЦЕЛИ 6 стотинки получава пенсия на ден дядото. Не го изкарвай толкова беден.
16
2
 
9
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 16 АнонименНе всички хора дарявайки искат пари или каквото и да е в замяна, това че твоя мозък работи по този по-егоистичен начин не значи че с всички е така. Някой хора просто осъзнават че не живеят във вакуум и като дават допринасят към обществото, от което са част. Парите не идват от космоса, те така или иначе се въртят между нас, човека решава да ги вложи в добро дело. БРАВО НА ДЯДОТО, ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил си здравен работник в продължение на 35 години и накрая пенсия 7 лева на ден!Няма такава държава!
14
3
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Държавата е фалирала заради грабежите и трябва да разчита на тези дарения бониците, защото пари ги откраднаха.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11 Праг на бедност? Какво общо има пенсията им в момента с прага на бедност? Не се ли замисляш, че те през годините тия хорица са спестили някой друг лев, че да не могат без тия с 220-250 лева??? И ако нямат спестени пари, как ще изкарат според теб месеца, като си дават цялата пенсия за дарение? Ми много ясно че имат спестени пари за да оцелеят или пък имат роднини които да им помогнат да преживяват.
12
3
 
22
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БРАВО на дядо ВЪЛОСЛАВ ОТ СЕЛО ДОБРОЛЕВО И НА БАБА НАХИДЕ ОТ ИХТИМАН ЧОВЕЦИ с голямо СЪРЦЕ кога капиталист политик олигарх банкер ще дарят никога те не чустват ЕМПАТИЯ към ХОРА