Запушен нос, загуба на обоняние - не коронавирус, а алгергичен ринит

Симптомите си приличат и могат да се объркат, обяснява пулмолог
Обновена: 10 апр 2020 13:08 | 10 апр 2020 13:08, Петя Славова
8
Запушен нос, загуба на обоняние - не коронавирус, а алгергичен ринит
Снимка: БГНЕС

Настъпва сезонът на цъфтежа. Това е период, в който зачестяват алергичните заболявания. Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ако десетина преди тези опаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял и кихал, и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако такъв контакт е малко вероятно човек да е имал - това означава, че става въпрос за алергично заболяване.

Д-р Симидчиев уточни още, че алергиите никога не протичат с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Най-същественото е и при алергия хората да потърсят професионален съвет - към личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите сами по себе си не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев. В този сезон битовите алергии към домашен прах са по-малко, повечето са тези, които са свързани с цъфтежа.

Ако се правят нещата както трябва, маските предпазват и от полените, и могат да намалят оплакванията при алергии. Ако не се чистят както трябва могат да бъдат източник на допълнителни оплаквания.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най накрая нещо смислено. А не да се филмират хората.
6
1
 
3
 
! Отговори
Голяма беля преди 1 месец
Аз имам алергичен ринит и всяка пролет, въпреки лекарствата, си кихам и кашлям. Ся ме е страх да си подам носа без сума шалове - ще се разкихам някъде навън и додето обясня, че от дете съм си така и не съм заразна, някой ще вземе да ме отстреля.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз открай време загубвам обоняние, когато имам хрема.
4
5
 
4
 
! Отговори
Работяга преди 1 месец
Две глави имам,и 2 те работят добре
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря на днесбг че ме успокои, явно имам такъв ринит или каквото е там.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че той моя нос в годината 8-9 месеца е запушен и обонянието ми е намалено на 80 %.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде да сме малко наясно какво е запушен нос, кихавици, кашлици и т.н. Всеки ден ги имаме. Не всичко е коронавирус си го знаем и ние. Няма нужда всеки ден някой "експерт" да ни го обяснява. Така и не разпространихте най-важните симптоми за да има място за писане на безкрайни глупости.