Розопроизводители пред фалит, цената под минимума

Трудно е да се осиури безопасност за роботниците според мерките
35
Розопроизводители пред фалит, цената под минимума
Снимка: БГНЕС

Розопроизводители са пред фалит месец преди кампанията по прибирането на цвета и не виждат икономически смисъл за провеждането й. Те са изправени пред огромни трудности, свързани с безопасността на работниците, които в огромната си част са роми, безработни или пенсионери, а изкупната цена е под критичния минимум, предаде БНР.

"Извозваме работниците си до градините с малки 7-местни бусове. За моята градина трябва да събера минимум 150 работници. Според препоръките на здравното министерство и щаба, трябва да се возят не повече от 3-4 души, седнали през седалка. Това икономически е непосилно за нас, още повече, че очертаващата се изкупна цена от около 2,50 лв./кг е под критичната и няма икономически смисъл да работим", обясни в Мариян Русев, който има 200 дка розови градини край село Бегово, община Калояново.

Огромната част от сезонните работници ще са в сивия сектор, тъй като изнемогваме и при сегашното заплащане и няма как да поемем данъка и осигуровките за работниците. Не бягаме от задълженията си като работодатели, посочи Вангел Биков, който гледа рози в Карловската котловина.

Новоприетият Закон за розата само допълнително утежнява ситуацията, смятат розопроизводителите. Те настояват за целеви субсидии за бранша, както са предвидени за производителите на плодове, зеленчуци, зърно и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да фалират искаха капитализъм взели им били земите овчари и садачи на картофи и тютюн ни докараха тая демокрация. Хората правеха компютри и електрокари преди 30 год още те искали да се гърбят на полето по 12 часа на ден. Времето е наше СДС, а ?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко още ще са пред фалит ако ЕС продължи със затегнацията още няколко месеца.... революция ще има не само фалити
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам 1 година и 6 месеца трудов стаж, в четвъртък ще си разпиша листа за прекратяване на договора по чл. 331. Колко обезщетение мога да взема?
5
0
 
12
 
! Отговори
До "о да" преди 4 години
Защо не ги предлагаш на дребно в интернет или във фейсбук? Има доста такива групи.Особенно както си със сертификати.И между другото защо си вадиш сертификати предварително, без да ти ги е искал клиента? Ние сме производители в друг сектор и вадим сертификат, само когато клиента иска.
4
2
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
капиталисти и олигарси нито емпатия чустват нито не им пука за обикновените хора
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До о, да ..!Жалко.Просто племе сме.
2
2
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Моментално ти давам съвет като производител на земеделски култури (имах наследствени земи, взех заем от ЕС, както и да е, дълго е, друга ми е професията)- продавай директно! Стига мрънкахте как ви изкупувал някой си стоката. Аз сам си направих уебсайт и продавам много доволно. Затворен цикъл. Ако нямаш тази възможност, ето ти десетки сайтове, които могат да ти го продадат. Ако и това не става, пробвай се из социалните мрежи- с лек маркетинг ще го продаваш по 10лв./кг- гарантирам ти. Креативност.
1
3
 
36
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
... тази година предлагах на кои ли не няколко тона биологичен пчелен мед, ама не на хартия, а с анализи, извършени с лицензирани лаборатории ...Имах оферта - 2.20 лв/кг.!При условие, че аз плащам всяка година 745 ? на Сертифициращата фирма, плюс по 245 ? на лицензирана лаборатория ..Е, аз на колко да продавам този мед ..Пчелина се намира в Земи по НАТУРА 2000, защитени местности, там където всичко е чисто ..Защо никои не говори за пчеларството, защо ..?Аз вече не издържам ..!