Хипермаркети: 50% BG стока, значи хвърляне на вносната

Заради мерки за сигурност, пазарите затварят за неопределено време
13 апр 2020 10:00, Петя Славова
77

Новата продукция на българските производители трябва да бъде пласирана някъде. Пазарите ще работят от днес до сряда, но от четвъртък ги затварят за неопределено време поради мерки за сигурност.

Според Сдружението за модерна търговия предложението на Министерството на земеделието и храните хипермаркетите задължително да отделят 50% от мястото си за български продукти, е невъзможно да бъде реализирано.

Още по темата

"Дори в момента в търговските вериги има доста по-голям дял от 50%. По наши изчисления делът на българските стоки в оборотите на големите търговски вериги е около 70%. В условията на криза трябва да бъдем солидарни, този дял дори ще се увеличава. Но не сме съгласни това да става по насилствен път. Ако 70% от стоките са български и Министерството на земеделието и храните задължи веригите още 50% да са местни - до 200 км от областта, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени", обясни председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев в "България сутрин".

Трябва да бъдат изхвърлени част от стоките на българските производители, които са извън обхвата на тези 200 км, подчерта той.

"Изисква се пренареждане и огромна инвестиция за целия магазин. Трябва да се сложат отделни витрини за местните производители. Това предполага затваряне на магазините за известно време", посочи още Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Сдружението за модерна търговия уточни, че презапасяването на българите означава, че в скоро време потреблението ще падне. По думите му не може да се говори за печалба в големите хранителни вериги, а дори има намаляване в изкупуването на стоките, от които се печели повече.

"Мярката е невъзможно да бъде наложена. Предлагаме алтернативен вариант - подготвяме пакет от доброволни мерки", съобщи Йордан Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Петко Тодоров преди 4 години
Пика идва.Маскирайте се и го чакайте зад дувара. Палячовци.
66
1
 
6
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Една голяма глупост или далаверка е да се затворят пазарите на открито! Що за държава сме,когато наистина трябва да сме държава !!!
65
0
 
9
 
! Отговори
Платените еничари, преди 4 години
като Матеев, ще говорят от сутрин до вечер лъжи и най-невероятни глупости, с надеждата някой да им повярва. Целта за тях винаги е била, България да бъде единствено пазар за техните продукти. Общественото мнение се обработва систематично и постоянно. Българския производител трябва да бъде унищожен.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега лятото като станат домашните зарзавати, даже и до магазините няма да ви ходиме. Хвърляйте направо всичко.
63
1
 
19
 
! Отговори
Доко преди 4 години
Докато се пените, министъра на докторите забрани пазарите да работят, щото щяли сме да се заразим от вируса, както пазара е на открито, разбираш ли... А във веригите са ***-до-*** хората, вентилацията на халето върти ли върти вируса, ама там не моем се разболеем, разбираш ли...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да това означава, айде по-живичко
61
2
 
0
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Купувам си домати по 18лв като се доредя и като го ям ми влиза директно в кръвта
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналото лято по сергиите на пазари виждаме някакъв продава хубаво розово българско домати с цена 3,50 лв. наистина вкусно, на следващия ден при същия на същото домати цената е 4,50 лв. в края на седмицата го продаваше вече за 6 лв. килото. А аз му казвам все едно месо си тръгнал да продаваш, тогава свинското горе-долу беше на тази цена. А той ако искаш никого не моля.
59
0
 
8
 
! Отговори
до програмисто преди 4 години
У кореком имаше тублерон а не марципан косе босе
58
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмист,Който иска българско, ще намери. Просто не е евтино, щото е хубаво. Ето защо "българският месест, вкусен домат" го няма по магазините - щото никой няма да му плати парите :)Българинът е евтин човечец - "всичко евтинко е хубаво", па ако ще да е с вкус на силаж. Затова ще ядеш холандски картофи, египетски лук и полски ябълки :)
57
1
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Бг стоката ако си я ядем ние не ни я проверяват в чужбина ще стане с нетипични размери форми цвят и мирис но ще ни казват че няма забранени вещества у него
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени" - чудесно!
55
4
 
15
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 години
Като не им харесват условията в България да се изнасят. Нали такива са принципите на пазарната икономика, капитализЪма и демокрацията. Ама нееее, вкопчили са се тука като пиявици и кърлежжи и смуучат като черни дупки.
54
4
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Преди всичко беше Българско, ама ревяхте за корекомска стока. Сега не щете вносното, искате българско.
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вносните плодове и зеленчуци наистина са безвкусни и са като пластмасови. Например чери доматът има особен вкус на препарати с които е пръскан и натуряван, но е гордо поставен на щандовете в хипермаркетите. Българският месест, вкусен домат там не намира място защо ли?
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качествените наши плодове и зеленчуци отдавна се изнасят за чужбина, там просто плащат повече за тях.
51
1
 
18
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ТЪРСЕТЕ И КУПУВАЙТЕ ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ИЛИ ВНОСИТЕЛЯ!ПРЕКУПВАЧА САМО , СКЛАДИРА , РАЗВАЛЯ И ОСКЪПЯВА СТОКАТА!ТОВА НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО ПРЕЗ ТИЯ ГОДИНИ??!АМАН ОТ БЕДНИ И ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ!!!!!
50
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До 54Имаш предвид Валери Николов. Не, той беше свързан с ВИС-1, няма общо с магистралните грабежи.
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ги е страх хипермаркетите дошли в България на урожяй/печалба. Защото ако започнат да продават качествени български плодове и зеленчуци калпавата и безвкусна, пластмасова, дървена стока ще залежава по щандовете им.
48
2
 
14
 
! Отговори
до програмисто преди 4 години
Фантастико е на един където забогатя с магистралните грабежи едно време и сега е честен бизнесмен