375 лв. за родители - какви са условията за помощта?

Сред тях са доход до 610 лв., поне 20 дни неплатен отпуск, осигуровки
Обновена: 14 апр 2020 12:42 | 14 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
33
375 лв. за родители - какви са условията за помощта?
Снимка: Dnes.bg

За получаване на обявената вече помощ от 375 лв. за родители, Агенцията за социално подпомагане обяви условията.

Още по темата
Предвидено е от нея да се възползват семейства с деца до 12-годишна възраст, в които двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, няма/т право на платен отпуск или вече са го използвали и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни.

Налице е доходен критерий за получаване на помощта, като месечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 610 лв.

Важно условие е родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови доходи, през 2020 г. да не са получавали еднократна помощ по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск. 

Двамата родители или родителят, отглеждащ сам дете, трябва да са били осигурявани през последните 6 месеца. Помощта може да бъде отпусната, ако детето/децата от семейството са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г.

Кандидатстването за отпускане на еднократната помощ започва от 14 април 2020 г.

Заявления могат да се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, както и чрез Системата за сигурно електронно връчване, по пощата с известие за доставяне и на ao@asp.government.bg. Подробна информация за това можете да намерите на страницата на Агенцията в рубрика "Коронавирус COVID 19".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
хъмммм преди 4 години
Чета , някой се оплакват че много пари внасят , а друг им харчи данъците.Не знам как е в Бг, в Испания до 13-14хил годишни доходи не плащаш данъци, следващото стъпало са 19% и така последователно, като тези с 6- цифрени заплати им се падат 40-50%И със сигурност те са хората което най-малко ползват социални придобивки, защото обикновенно си плащат частно образование и здравеопазване....
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гласуват за ГЕРБ доживот, колкото и да е кратък!
26
7
 
5
 
! Отговори
бай мангал преди 4 години
ха така прости българи ще дойдете вие на нашето...а вие не та не трябва да се интегрирате...за какво?да мизерствам още повече.нищо не давам на държавата и нищо не получавам...а вие цял живот плащате и накрая пак нищо!вод,ток не плащам.данъци не знам какво е това.а сега вместо ние да станеме като вас,вие българите станахте като нас ромите...че и по-зле.ха честито!
25
5
 
5
 
! Отговори
бай мангал преди 4 години
До Анонименами да вие българите цял живот пълните гушите на държавата с разни осигуровки и накрая -няма пари...правете като нас ромите-нищо и накрая пак нищо!една стотинка няма да получи бойко борисов от нас ромите да го знае!соси просто гаджо!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ГЕРБ отново с нашите пари ще си купува гласове за изборите. Знае се кои отговарят на условията.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе аз ли съм *** или е по-айляк да си ***, който не работи. Работя като луда, взимам хубави пари. Само внасям в хазната. Като бях бремена не ми дадоха нито веднъж направление, защото съм имала пари. Никой не ме пита, че работя от 7 до 18ч. После детската градина - ако детето не е с неизвестен баща, не сте социално слаби, имате 2 крака и 2 ръце - абсурд да влезне в държавна. Та ние, които по 1000 лв данъци внасяме на месец, бачкаме като луди все сме прецаканите
22
5
 
2
 
! Отговори
до някакъв преди мен преди 4 години
Абе ***, преди лягане гпроверяваш ли за роми под кревата- първо прочети условията- почти всички са свързани с трудова заетост- изчерпан платен отпуск, работа поне последните 6 месеца и т.н. Това че имате едно дете и ти взимаш 2000 не е проблем на държавата, ако беше спретнал още 2-3 деца , доходът на калпак щеше да е под минималния. Помощите са за хора с ДЕЦА, това че имате по едно и то насила, си е ваш проблем.
21
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 4 години
накрая нашите фирми ще вземат безвъзмездната помощ, а в най-лошият случай безлихвен кредит с гратисен период 10 г. После ще хванете на опинците на тик
20
2
 
4
 
! Отговори
нагли преди 4 години
а бокич го обяви с трола на социалното до него като за всички! Накрая ще го бият като БСП с камъни
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май само за шведите ще има от тия така наречени помощи ...за останалите само кредити да пълнят алчните търбуси на банките ....
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До графинябутански номера ти ли е това не трябва ли да е повече цифри
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5Ама простотия. Помощта се дава, защото дете под 12 години не може да се оставя само в къщи. И сега като не ходят на училище трябва единия родител да го гледа вкъщи и да не ходи на работа, а да е в неплатен.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко лева е глобата за родители, чиито малолетни деца обикалят на тумби по улиците.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 дай кординати да не си самотна
14
2
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
пари дават в повече на ромките щото гласуват за гроб
13
3
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Всичката помощ е така увъртяна, че никой да не вземе и един лев!От Бойко със любов!
12
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
Аз живея сама с детето ми на 2,5г, на бюрото по труда съм .Парите не са много, но са в помощ,защо за самотните майки няма такава еднократна помощ.За да си намери работа една жена с дете ,трябва да има работещи градини и училища и т.н
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 милиона за лекари75 милиона за мутри събирачи на последните стотинки на хората.Впрочем в нормалните държави, където не управлява ***, има гарантиран минимален доход, който по-принцип не се пипа от подобни мутри. При нас дори в извънредното положение блокираха и обраха хора, защото го гласували на 13, а тях ги блокирали на 12 или 11 и т.н.А че всичко започна на 8-ми, няма значение.Мутристан е така, с тиква вожд!
10
3
 
15
 
! Отговори
Шюкри преди 4 години
Айшe преброй децата да видим колко са, слагай маcкaта и да вървим!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 610лв. казват. Тоест, баща, майка и дете. Това е семейството- делите на 3, а не на 2. Да няма неразбрали! Такива хора в София няма, освен при малцинствата. Там майка, баща и 10 чaвeтa.