На Великден в Габрово... Преди 148 години

Ръкопис на опълченеца Георги Бочаров разказва за празника
14 апр 2020 13:32, Красимир Ангелов
3
На Великден в Габрово... Преди 148 години
Снимка: БГНЕС

Ръкопис на опълченеца Георги Бочаров разказва за Великденските празници в Габрово преди 148 години. Ценното автентично свидетелство описва периода 13-23 април 1872 година и изразява непосредствените преживявания на автора, по времето когато е бил ученик.

Ръкописът под наслов "Как се извършват светлите дни на Воскресение" е определен за културна ценност за месец април на Регионалния исторически музей, информират от културния институт, цитирани от БТА.

Ръкописът е от 3 страници и е сред непубликуваните писмени свидетелства, съхранявани в музея, които са свързани с личността на видния габровски революционер, опълченец и кмет.

Ценното ръкописно свидетелство е намерено през пролетта на 1966 година в мазето на къщата на улица "Радион Умников" 2 в Габрово, където живее фамилия Бочарови. Ръкописът е важен документ за социалното и културното развитие на Габрово преди близо век и половина, тъй като разкрива запазената роля на църковната институция в късновъзрожденското българско общество, посочиха уредниците.

Върху три бели листа младият Бочаров описва хронологично Великденските празници в Габрово. Разказът започва от Велики четвъртък, когато "всеки си стоеше и кроеше как по-тържествено да посрещне и изпроводи светлите дни". Повествованието завършва в края на Светлата седмица, но за да бъде максимално конкретен и достоверен, Бочаров предпочита да разказва единствено как лично преживява, вижда и чувства празника.

По време на разходка по баира Петкова нива Бочаров разказва как пред очите му се разкрива "чудна картина", по думите му Възкресението е времето на настъпващия нов живот в природата. По-нататък той се възхищава от "малкия ни градец", от "черковните камбани със свойте си лъскави и хубави покриви", описани са хълмовете, извивките на река Янтра под мостовете и двете махали в западната част на града.

Преди век и половина габровци са умеели да се веселят по време на светлите Великденски празници, се разбира от текста на ръкописа, където е отбелязано, че през нощта в тишината са се чували "неразбираемите викове на моабетчиите".

Картинно е описан и пазарът в местността Падало, откъдето габровци купували великденските агнета, а според разказа на Бочаров преди обед районът там бил "побелял от хора, агнета и овце".

"С настъпването на нощта, след вечеря, габровци излизат да се поразходят,  за да се порадват на хубавата природа. По улиците на града се движат купчини хора, които ядат, пеят и пият, а "песента произлиза от веселбата, както казва "псалтира", пише авторът и завършва с думите "а догодина – съ здраве".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
Този ръкопис е фалшификат.
2
5
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Маски носили ли са?
1
8
 
4
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 4 години
Робство, робство, робство...