Преди и след коронавируса: Знак ли е за друга катастрофа?

Какво говори движение наречено "колапсология"
Обновена: 14 апр 2020 18:40 | 14 апр 2020 18:30, Петя Славова
72
Преди и след коронавируса: Знак ли е за друга катастрофа?
Снимка: БГНЕС

"Светът никога повече няма да бъде същият" е често повтарящ се рефрен, след като коронавирусът доведе глобалната икономика до трескав срив. За мнозина това показа колко крехка е нашата цивилизация.

Кризата дойде, когато ново движение, наречено "колапсология" – което предупреждава за евентуалния крах на нашите общества, както ги познаваме – набира все по-голяма сила.

Когато климатичните промени разкриват колко неустойчив е икономическият и социален модел, основан на изкопаеми горива, те се опасяват, че ортодоксалното мислене може да ни подтикне към нашата обреченост.

Теорията за пръв път се появи от френски институт и беше популяризирана от книга от 2015 г. "Как всичко може да се срине".

Някои от нейните привърженици, като бившия френски министър на околната среда Ив Коше, смятат, че коронавирусната криза е друг знак за предстояща катастрофа.

Още по темата

Ефект на доминото

Докато математикът, основал френската партия "Зелени", все още се колебае дали да каже дали вирусът ще бъде катализаторът за ефект на домино, той цитира заявката, че „е твърде рано да се каже дали е твърде късно“.

И все пак Коше – чиято книга "Преди срива" предрича срив през следващото десетилетие – е убеден, че вирусът ще доведе до "глобална икономическа криза с по-голяма тежест, отколкото се предполагаше".

74-годишният политик, който се оттегли в селския регион Бретан на Франция, за да може да живее по-устойчиво, също се притеснява от предстояща „глобална катастрофа с много жертви, както икономически, така и по друг начин“.

"Това, което се случва сега, е симптом на цяла поредица слабости", предупреди професор Ив Ситон от университета в Париж.

“Това не е краят на света, а предупреждение за нещо, което вече е започнало,” каза той пред Франс прес, “цяла поредица от сривове, които са започнали.”

Плъзгането надолу може да е бавно, заяви Жан-Марк Янковичи, който ръководи мозъчния тръст Shift Project, чиято цел е „да освободи икономиката от въглерод“. Но „вече е направена малка стъпка (с вируса) и няма връщане назад“, аргументира се той.

Пабло Сервин, екологът и земеделски инженер, който написа „Как всичко може да се срине“, има още по-смразяващо виждане.

"Големият урок от историята … и на конниците на Апокалипсиса е, че мор, война и глад са склонни да се следват в събуждането си един друг. Имаме пандемия, която може да доведе до нов шок, войни, конфликти и глад", предупреди той.

"И гладът ще ни направи по-уязвими от други пандемии."

Шанс за промяна

Мрачен, каквато може да бъде тази перспектива, влиятелният философ и социолог Брюно Латур заяви, че кризата ни дава шанс да си представим алтернативи на неолибералния капитализъм.

Той предупреди в своя блог, че светът „трябва да се увери, че след кризата с вирусите нещата да не започнат отново, както бяха преди.

"Нека се възползваме от принудителното спиране на повечето дейности, за да направим равносметка на онези, които бихме искали да преустановим, и тези, които бихме искали да видим развити".

Вирусът също беше показал, написа той в ежедневното AOC онлайн, "че е възможно за няколко седмици да се спре глобалната икономическа система, която досега всички казваха, че е невъзможно да се забави или коригира".

Сервин също може да види светла страна, сравнявайки блокирането с някой, който “дърпа алармата във влака”, като държавите сега се намесват в социалната и икономическата политика по начини, които отдавна са табу.

Той също беше „вдъхновен от начина, по който природата реагира, веднага след като спряхме лудостта си“ и взе обратно пространства, освободени от затварянето ни.

Добрата новина от екологична гледна точка, каза Янковичи, е, че "парите вече не са проблем" за политическите лидери. "Имате нужда от 500 милиарда? Ще ги намерим!", добави той, цитиран от БГНЕС.

Но плановете за спасяване от фалит и и икономическо спасяване, които се създават, трябва да бъдат възможно най-незамърсяващи, аргументира се Янковичи и добави, че трябва да използваме този шанс да преминем към система, която не се основава на въглерод.

Въпреки това той се опасява, че "единственият план, който ще ни дойде на ум, ще бъде да продължи, както преди, за да бъдат спасени работни места".

И това не се свежда само до правителствата. Ако първото нещо, което правят хората, когато блокирането приключи, е да резервират полет, за да се измъкнат от всичко това, каза Ситон, тогава наистина ще запечатаме собствената си съдба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Колко много коментарии, остри и радикални против всеки дивак, само не против евреите?! А тези азербайджано тюрки докарват диваците от пясъците, Африка и Азия заедно с вирусите им. Правят го с лекота, защото никой и не им пречи - робството е доброволно!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си признаят - искаме да вземем едни 10 милиарда и да си одим.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Daa vsichki schte sme na minus nooo GERB na pliuc nqkolko desetki milqrda ne zabravqite i schte vi dava krediti
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Opredeleno GERB schta katastrofira qko
47
5
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Колапсология е социалистическата Визия за България ! Тя е учение за логиката на нещата когато комунист дойде на власт - катастрофа , мизерия, глад и ....червеи ! Това е движението на младите комунисти начело със селянката от с. Крушовица. И главн консултант - "икономическия гений" Румен Гечев , с помощта на който това движение бързо,бързо ще ни върне в първобитно-общинния строй ! Този строй свърши преди 30 г. но гейшата Нинова иска пак да ни го даде !
46
0
 
8
 
! Отговори
Отчаян преди 4 години
Абе "хора" докога все ще отцеляваме... Живейте,ама май не ви стиска... Жалко за децата... Правим им "мечешка услуга"!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога по света няма да има болести, пари също! Животът ще е много по-дълъг от сегашния. Хората също ще са поне 10 пъти по-малко от сега. И наистина животът ще е прекрасен! Поне след 1000 години :))))
44
1
 
19
 
! Отговори
Zombie apocalypse преди 4 години
Вместо теория на колапсологията, видни учени от БАН и паникьорският щаб са предложили друга теория, с по-скоро локален, отколкото глобален характер. Нарича се теория на развития герберизъм и основният й постулат гласи: "Тиквата е голяма, но куха".
43
6
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
До КОНСТАНТИНОВТАКА СИ Е АМА НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО РАЗБЕРЕ ЩОТО АКО БЕШЕ ОБИКНОВЕН ГРИП ДО СЕГА ДА СМЕ ГО ЗАБРАВИЛИ.
42
0
 
1
 
! Отговори
пояснявам преди 4 години
До КОНСТАНТИНОВАко наричаш ООН задкулисие ще се съглася,Там се приемат и разписват договори от всички правителства и се изпълняват.Всички документи и за бежанците даже ги има в сайта им.
41
0
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
СЛЕД КОРОНА ВИРУС ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ НА МИНУС
40
5
 
3
 
! Отговори
пояснявам преди 4 години
Прeди гoдини eднa шaйкa oт БAН изкуфeли кумaняги нaчeлo c Ивaн Aнгeлoв рeши алкохолен и секс туризъм дa рaзвивa,oбрaхa нaрoдa и зaляхa бeтoн пo курoртитe!Ceгa другa шaйкa милициoнeри oт Cимeoнoвo рeшихa,чe щe e пo лecнo Мeркeл дa ги хрaни и кaтo прeдцитe cи шумкaритe мaндри дa грaбят и cтрoят кумaнизъмa.Имaшe eдин гeний,титaн нa кумaнизъмa Любeн Кoрнeзoв кoйтo oт трибунaтa нa пaрлaмeнтa зaяви:"Cрeдcтвaтa зa прoизвoдcтвo нe трябвa дa пoпaдaт в ръцeтe нa тoя кoйтo мoжe щoт нe мoжeм дa гo кoнтрoлирaмe"!И oтдeл кaдри ДC нa БCП ce рaзвихри и нaзнaчи нoвитe кaпитaлиcти милициoнeр
39
2
 
1
 
! Отговори
пояснявам преди 4 години
До Социал/комунистНарича се милиционеро-кумонизъм!
38
1
 
5
 
! Отговори
Социал/комунист преди 4 години
Е сега вече ще разберете какво означава истинския капитализъм....
37
1
 
10
 
! Отговори
Екофешън, екофашизъм преди 4 години
Ето ви нагледно последствията от тежката културна болест на Запада, наречена постмодернизъм. Всяко куку вече си въобразява, че може да си измисли любима реалност и да я натрапи с истерика и активизъм на истинския свят. Колко било хубаво да се спира икономиката (нищо, че милиони остават без работа и хиляди ще умрат от глад и стрес), как се била връщала дивата природа (хайде тогава всички обратно при въшлясалите вонящи кожи в пещерите). На тези им пука не за човечеството, а само за фантазиите им.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ОоооЧервените глууупци са тука.Добър вечер другари, време да се плюнчите.Приятно изхождане."Г.овнено жълтия троол се изаказа.
35
3
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Вирус има, но опасността от него е силно преувеличена в световен мащаб.За щастие има учени като доцент Мангъров, които не се страхуват да говорят истината, не се продават и не се поддават на заплахи.Целта ?В световен мащаб очевидно се цели чипиране на населението и налагане на тотален контрол над него.У нас освен изпълнение на заповедите на световния елит, нашите *** във властта вияхда във вируса отлична възможност да откраднат десетки милиарди.Който ви каже друго за вируса ви лъже.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОоооЧервените глууупци са тука. Добър вечер другари, време да се плюнчите.Приятно изхождане.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са само на 230 трупа от цифрата 25 000 умрели!Хайде, можете още! Go, go, go, go, go, go, go!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голяма катастрофа от овладяването на управлението на страната от мафията няма!Ние просто сме си катастрофирали от повече от десет години!