Противоречива ли е заповедта за затварянето на София?

Юрист смята, че има неясноти в ограниченията
17 апр 2020 19:00, Петя Славова
227

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изправи юристи и граждани пред нов прочит на ограничителните мерки. За хората на път те се оказаха препятствие. И макар да оставят "вратичка" за работещите, според юриста Николай Димитров, не са достатъчно добре разписани и ясни.

"Един момент, който е пропуснат в тази заповед е, че липсва уредба за автомобилите, които пренасят стока, но не са товарни", каза юристът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не е ясно и за кои населени места около София важат ограниченията.

"Дали се прилага само за територията на град София самата наредба, или за така наречената област "София – град", уточни още той.

За нарушения на Конституцията обаче не може да се говори, категоричен е съдията Благовест Кунев. Тъй като заповедта на здравния министър е в следствие на приетия Закон за извънредното положение от Народното събрание.

"Предпоставките то да бъде ограничено са - наличие първо на закон, който да предвижда ограничението, легитимна цел – в случая е опазване на народното здраве и трето – трябва да има пропорционалност. Това е изискването за съответствие между постигането на легитимната цел и използваната принуда", коментира конституционният съдия Благовест Кунев.

Извънредното положение е в сила до 13 май, а ограниченията за столицата - до второ нареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Най-важното основание за обжалване на заповедта на министъра на здравеопазването за придвижването към и извън София е, че не е публикувана в държавен вестник. От тук нататък да го духат всички, който се опитват да я налагат като ограничителн мярка, пък било то и при закон за извънредното положение. При обжалване на трите инстанции и след това в ЕС ще ми върнат парите за адвокати и ще остане нещо и за мен.
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ако имаше местожителство нещата нямаше да са такива. А тези изнесли се от София, хич не са софиянци. Това, че са им Софийски МПС, не ги прави софиянци. Голямо шоу, и на народа не му пука за вируси, и на МВР им се късат нервите. С това поведение явно народа е болен от друг вирус. Ако беше 98 г. палките щяха да играят. Ама сега е свободия.
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо като стана изнасянето на София, не ги спряха веднага. И ако искам да си ходя в София, няма да ме пуснат ли, като по лична карта съм регистрирана там. Ще ми ограничат достъпа до дома ми? Ще чакам някакви часове ли? А беше само сутрин.. И ако работя в София само тогава.. И къде ще спя на входа на София ли? Безумна заповед, която ще изиграе роля на политическата сцена.
193
1
 
5
 
! Отговори
Брат Вурст преди 4 години
Недоизкусорена заповед. Трябва излизането от София да бъде свободно. А в София да се допускат само родени в града :-)
192
0
 
5
 
! Отговори
Противоречива ли е.. преди 4 години
заповедта ? Ами да каже кмЕтот на столицата.
191
3
 
11
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
190
13
 
6
 
! Отговори
изкривено мислене преди 4 години
Адвокат Николай Димитров да не би да е молоумен? Противоречията са само в неговата глава. Всичко е точно и ясно. Но на Андрешко му трябват повече, не, много повече разяснения. В извънредно положение човек спазва това което му казват тези, които разбират от материята. Какво разбира николай Димитров, нищо. Той можа да оправдава тези, които нарушават законите и се е увредил и всичко му се вижда противоречие. Изкривено мислене, нали?
189
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателите с нетърпение чакат в 06:00 да им звънне някой полицай и да ги пита Киро работи ли у фирмата.
188
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще пуснат всички да се приберат на 21. Ама друго си е да кажат блокирахме столицата.
187
8
 
15
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Заповедта е напълно бутафорна. Ако се затваря трябваше да се затвоти преди празниците, защото няма как някаой да е очаквал друго. Също като църквите, утре следобед ще тичат да ги затварят, след като всички се оцелуват там. Много ми е интересно как ще звънят на шефа да го питат, ами големите предприятия. След време щели да го питат, ако не веднага. Питай ме кой беше първа смяна в отдела ми на 3ти април. Въобще, нещо не е наред тая работа :-)
186
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От началото на пропускателния режим досега полицията можеше вече да е изискала и получила поименен списък на прехождащите служители и да ги вкара в единна система за проверка. Щяха да излязат и от сивия сектор.
185
1
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Вируса може и да////"А и никой не му търси сметка, може да си краде на воля, вече и прокурор си има!"Ами той и преди това крадеше, пардон "усвояваше" на воля и никой не му се бъркаше.Не случайно преди години ,гръмко обяви на всеослушание "Каквото кажат началници".Така се декларираха две истини,първата,че българският народ не е субект,а обект,за който той нехае,а втората е колено-преклонно положение в поза партер на него и правилствата му пред големите "братя" и "сестри"
184
0
 
12
 
! Отговори
190 преди 4 години
Достъпът на хора от чужбина е друг въпрос.Навсякъде в България има хиляди карантинирани. Но и сега има области, където няма заразени или където заразените са много малко или вече са излекувани. Въпрос на възпитание и отговорност е.
183
8
 
33
 
! Отговори
Вируса може и да преди 4 години
го няма вече, но извънредното положение е много изгодно за управляващите, това е райско време за тях, държат народа на къс повод!? Мисирките млъкнаха, буйните огладняха и нямат сила за бунтове, богаташите клекнаха и заеха поза-партер. Какво повече му трябва на Боко, така може да изкара още два мандата. А и никой не му търси сметка, може да си краде на воля, вече и прокурор си има!
182
26
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Преди много години в една латиноамериканска държава е извършен военен преврат.По пътищата са разставени военни постове.Имало е случаи,когато на подаване на сигнал за спиране,някои шофьори обаче се правят на "велики".Тогава поста предава данните за автомобила по радиото на следващият пост.Там вече нямане размахване на палката,а просто няколко автоматни откоса и колата заедно с пътуващите в канавката.Кратко,ясно и дълбоко съдържателно.Тази мярка е подействувала много възпитателно
181
18
 
15
 
! Отговори
12МСП преди 4 години
Заповед не се обсъжда,а се изпълнява.Ама много дървени философи има в тази държава.
180
5
 
5
 
! Отговори
190 преди 4 години
Какво да казва ли? Да продиктува номера на работодателя, полицаят да го набере, отсрещната страна ще види, че не е познат телефон. Полицаят ще се представи да попита как се казва фирмата и така нататък без готов отговор... За 1 минута ще се разбере.
179
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 190 Какво да казва на полицая? Нали има трудов договор, ако работи при него и в съответната фирма. Полицая на приказки ли само ще вярва?
178
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София, както винаги , са най. И пречат на общото положение.Даваха по новините един спрян за проверка. Говори по телефона: Кажи на полицая, че работя при теб като шофьор! .... Защо инструктира отсрещния какво да говори?И куп, дето уж били загрижени за тежко болни родители! Защо не си ги взехте вкъщи, в София, да ги гледате, а сте ги изоставили някъде си?...Защо по Нова писаха, че глобите били от 100 до 300 лева? Не бяха ли от 300 нагоре?
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 185 Кажете ясно до къде е София? Тя не е до Околовръстното.Като излизаш от София има табела ''СОФИЯ''задраскана по диагонал.Е до там е София.Предполагам обаче,че друго те интересува,едва ли не го знаеш.Другия момент е знак за винетка,но пак е различно от границата на София,защото някои села като Бояна се водят вече квартали на София.