Екипи на три болници и ВВС спасиха 7-годишно дете

Детето е лекувано в Турция заради онкологично заболяване
18 апр 2020 14:13, Александър Попов
14
Екипи на три болници и ВВС спасиха 7-годишно дете
Снимка: БГНЕС

Екипи на три от водещите болници в България – Военномедицинска академия (ВМА), УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УМБАЛ "Св. Марина", както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за извършването на животоспасяваща операция на 7-годишно дете, настанено за лечение във варненската болница.

Малкият пациент е опериран и лекуван преди това в Турция заради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно състояние, е приет в УМБАЛ „Св. Марина“.

На 15 април, тричленен екипаж на самолет "Спартан" извърши транспортиране до морската ни столица на медицински екип в състав: проф. Никола Владов – ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, д-р Радослав Костадинов и доц. Румяна Андонова – началник на Клиника по детска анестезиология и реанимация на „Пирогов“.

Там направихме животоспасяваща оперативна интервенция на голям хематом в черния дроб, което доведе до стабилизиране състоянието на детето, поясни проф. Никола Владов. Заедно с останала част от екипа се прибраха в София малко след полунощ.

На 16 април втори екипаж замина с военния самолет, за да транспортира малкия пациент от Варна до София. Реанимационен екип на "Света Марина" придружаваше детето до реанимацията на "Пирогов".

Благодарение на усилията на колегите, още на следващия ден имахме възможност да го оперираме, въпреки драматичната ситуация и на фона на една нестабилна хемодинамика, поясни още проф. Владов.

Той, заедно с колегите си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология – доц. Васил Михайлов и д-р Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева – ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, и специалистите от детска реанимация и детска хирургия на „Пирогов“ – доц. Румяна Андонова, доц. Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов, извършиха дясна хепатектомия, т.е. отстраняване на дясната половина на черния дроб на детето.

В момента състоянието му е стабилизирано под грижите на колегите от „Пирогов“ и се очаква да бъде екстубирано, каза още проф. Владов.

Той благодари на всички екипи – и медицински, и на военните пилоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
мунчо преди 4 години
...а на мен ми поискаха 1200 лева за счупен крак, нищо, че съм здравно осигурен....
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахме КОЙ е бащата/майката??!?!?!За никой няма да пращат военни самолети и доктори да обикалят страната!!!Вие стоите пред кабинета им а те ви подритват като *** а сега пращат самолет с докторя....найде не на мен тия!!!КОИ са родителите???????И ЗАЩО се харчат държавни пари за частни интереси???
9
6
 
1
 
! Отговори
България ще бъде преди 4 години
Дете е, на който и да е , спасено е едно дете. Бог да му помогне да оздравее. Жалко, че за нас простосмъртните надеждата ни е само в Бог. Сега ни лекуват дистанционно от най-опасния вирус. А уж всеки има на здравеопазване. Вяра в Бог и надежда за един по- добър свят, но на този. Ала бали комунизъм, капитализъм, човешки права. Правото е на богатия. Питайте Домусага и Бадем депутат. Бог да ви пази сънародници. Защото на никой от управниците не му пука за нас.
8
6
 
19
 
! Отговори
>>> преди 4 години
детето е на депутат от ГЕРБ. Удобно спестено в официалната сводка, както и че такива геройства за обикновени хора и техните деца не може да се очакват
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-скъпо нещо от здравето.Лошото е,че много търгаши на надежда се появиха в последно време с бели престилки.Същите тези,които сега не искат да лекуват,че било заразно.Друго си е да искат 200-300хил.от умиращ човек и отчаеното му семейство...Лично имам доктор съсед,който успешно излекува отчаяната баба живееща в текущия му апартамент...тъжна и безскруполна история.А на младия пациент му пожелавам пълно възстановяване и щастливо детство!
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички получават такива грижи разбира сеЩам са ходили в Турция имат пари Явно и връзки Но не става въпрос за това То горкото какво е виновноСамо прочетете какво е минало милото А то е още дете ! Дано оздравее Явно родителите големи грехове имат
5
12
 
1
 
! Отговори
До Станев преди 4 години
Учил лиси англииски? Знаеш ли какво е сакращението на ВВС? Тарси в гогал ако изобшто знаеш как да го ползваш.
4
0
 
5
 
! Отговори
Станев преди 4 години
До За попитамВВС = Военно Въздушни Сили
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искрено се надявам детето да оздравее! Но искам и да попитам - тази медицинска грижа всички български деца ли получават?
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъскаме имидж, а? Спартан може да превози и танк, а сте го пратили за едно малко дете.Защото нямаме нито един медицински самолет или хеликоптер.
1
9
 
7
 
! Отговори
За попитам преди 4 години
Какво обшто тука има телевизия ВВС?