Анализ: 9% от тежките ПТП-та предхождани от малки нарушения

Институтът за пътна безопасност смята, че държавата бездейства
10
Анализ: 9% от тежките ПТП-та предхождани от малки нарушения
Мястото на катастрофата, при която загина Милен Цветков. Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност смята, че има активно бездействие на държавата по въпроса за пътната безопасност.

Още по темата

"След катастрофата край Своге през август 2018 г., при която загинаха 20 души, правителството си изми ръцете, като създаде Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". След повече от една година Агенцията може да се "похвали" само с назначени чиновници, призиви, констатации и видео клипчета. Няма предприети мерки, няма направени работещи предложения за намаляване на жертвите на ПТП", посочват от Института.

Техен анализ показва, че при 9% от случаите на тежки ПТП се установява, че извършителите са имали множество по-малки нарушения в миналото. Има фрапиращи случаи, при които срещу водач с над 50 нарушения, не са предприети мерки за забрана за управление на МПС, изтъкват от там.

От института дават примери, че не са един или два случаите, при които освен жертви и почернени близки, остава и усещането за безнаказан произвол.

Сред примерите, които дават, е катастрофата от август 2011 г., при която 21-годишният син на прокурор помита двама души в София. 8 години по-късно, през ноември 2019 г. САС постановява условна присъда от 1 година и половина с 3-годишен изпитателен срок. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВКС.

От Института посочват, че има законови предложения за промяна на наказанията за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици, но те се бавят или не са разгледани от народните представители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Днec.бг преди 4 години
Тук никой нямаа Ви чуе. Моля не пишете. Ако имате доблест и смелост обръщайте се към Институциите.
9
1
 
1
 
! Отговори
Грантаджиите преди 4 години
От този институт може ли да кажат колко процента от водачите имат малки пътни нарушения. При толкова камери ако пътуваш 5-6 часа с автомобил има огромна вероятност да те хванат в нарушение. Ако пътуваш няколко пъти седмично какво става? Не търсете под вола теле. Ако МВР и съда имат корумпирани не хвърляте вината за тежките инциденти върху масовите водачи.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия па празнодумци кой шофьор не извършвал никога някакво малко нарушение, ако има поне един такъв да го обявят веднага за светец. Друг въпрос е, че спрямо такива мамини синчета с пари и връзки в продължение на години присъдите са символични особено, ако е с чисто съдебно досие.
7
6
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Този т. нар. "Институт" е една частна неправителствена организация, съставена от тpoлoве, на които се плаща, за да държавата и да правят внушения и провокации. Реално не се занимават с нищо полезно и градивно. Също като Радев - само мрънкане, без никакви конкретни предложения.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата бездейства, това е добре, защото се подразбира, че такава все пак има, но в момента бездейства.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** знаят само да увеличават строгостта на наказанието, а ефективността на едно наказание не се измерва в строгостта, а в неговата неотложност на прилагане.... Ако ще и до живто затвор да има, ако никога не се прилага все тая.... Живеем във фарс.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всеки ден умират повече хора на пътя, отколкото от коронавирус. Извънредни мерки обаче няма. А законът е благ за нарушителите, за да могат да се измъкват политици, магистрати и техните копелдажи - най-наглите нарушители!
3
2
 
6
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Не чух института да се произнесе по въпроса, колко минимум броя ями по бг пътищата сиреч, праг под който не падат??? Въпроса е сложен само на пръв поглед. Точно колкото са ШАХТИТЕ! Само в България апапите от АПИ считат че шахтата не е част от пътя, тя е нешо друго, което задължително е 5 см мин или нагоре или надолу! А това си е опит за умишлено убийство
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е. в 91% от случаитенее имало по-малки нарушения инищонеможе да се предвиди. изключително 'полезна' статистика.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този институт ползва статистика и пише новина.... Това е нищо!