Френски институт съобщи: Радиоактивен изотоп във въздуха у нас

Цезий 137 е особено опасен за човешкия организъм, натрупва се в мускулите
21 апр 2020 20:04, Петя Славова
37
Френски институт съобщи: Радиоактивен изотоп във въздуха у нас
Снимка: Bloomberg

През изминалата седмица качеството на въздуха в Киев бе регистрирано като най-лошото в света. Повече от седмица пожари бушуваха опасно близо до атомната електроцентрала в Чернобил. Те бяха изгасени от над 4000 пожарникари и дъжда.

Още по темата

Съвсем естествено се е образувал пушек. В комбинация с вятъра е разнесен опасен изотоп във въздуха, който е достигнал и до България. Според доклад на Френския институт за радиозащита и ядрена безопасност (IRSN) количествата са умерени, съобщават от "Форбс".

В доклада се казва, че метеорологичните условия вероятно са разнесли въздушни маси от първите дни на пожара чак до Франция. По време на най-интензивния период на повторно изпускане на радиация замърсени въздушни маси са пренесени в Беларус, Румъния и нашата страна.

Пробите, взети от въздуха в Киев, имат повишени нива на радиоактивния цезий 137. Пикът на замърсяване е бил около 10 и 11 април. Радиоактивните изотопи на цезия са особено опасни за човешкия организъм. Той се натрупва в мускулите. Цезий 137 реагира с вода. Оттам следва, че дъждът, който помогна за гасенето на пожарите, заедно с вятъра спомагат за разпространението на изотопа.

Според доклада отчетените стойности са значително по-високи от измерваните през минали години по същото време. Въпреки това те са умерени и нямат последствия за здравето. От института заключават, че дозата радиация в близост до зоната на бедствието не е незначителна, но все още е на ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
7
 
! Отговори
язе преди 4 години
Алоу БАНяджиите, има или нема радиоактивно замърсяване и на кого да верваме? Там нещо заплати, хонорарчета за кво получавате?
32
1
 
6
 
! Отговори
Бай Колю Змеят преди 4 години
Имаа, немаа, имаа, немаа, море...
31
0
 
7
 
! Отговори
За франсетУ преди 4 години
Тея са супер добри и Короната неможеше с ибопруфен да се лекува. Само откриватели.
30
6
 
4
 
! Отговори
Пст, бе! преди 4 години
БАН се произнесе - радиация няма!Какви са тези френски НЕдоучени? Навремето партийното бюро на някой нашенски институт не е одобрило бащите им за професори. Значи и тези сегашните френски "учЕни" нямат качества да бъдат учЕни.Допреди 30 години, за да се хабилитираш в България, документите ти минаваха и през съответния отдел на ЦК на БКП, не само през Научен съвет. Ето това са баш учените и техните протежета днес казват кое е вярно и кое не е, а също и кой да прави кариера в БАН. Ясно ли ви е?
29
0
 
27
 
! Отговори
ЛелеМале преди 4 години
И сега вирусът ще стане с големината на калинка и ще го убиваме с вестник
28
1
 
28
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
И аз се чудя. Ако пикът е бил 11.04 защо брифингът е на 21-ви.И да питам защо от Френския институт за ядрени изследвания ни информират.
27
3
 
17
 
! Отговори
баи преди 4 години
тои корона вируса у бьлгария не вирее - обльчен е предварително от - чернобил фукушима , че даже и от обеднения уран дето сипаха в сьрбия другарите ни от - сащ
26
4
 
15
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Ми то, като е стигнало до България, току виж ще порази и Изсраил?! Натаняху моли НАТО, да поръси България със специален антирадиоактивен прах произведен в Китай, а за населението самия изсраел ще достави ваксини. Скъпо, затова България ще получи заем от МВФ, а Бойко Борисоф пред турската телевизия е казал, че ще започне изплащането му още преди получаването - защото, приятел в нужда се познава.
25
4
 
16
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Този пиян петел какви ги приказва? Малко ли ни е това до момента, че да се връзваме и на разни паникьори?
24
8
 
24
 
! Отговори
Казал бил Френският преди 4 години
институт за радиозащита и ядрена безопасност!Щом БАН твърди обратното, значи радиация няма!И през 1986 г. решиха, че над България радиоактивен облак не минава,а през 1990 г. с ушите си чух как една мастита БАН-ска леля защитаваше Шиндаров. Гарван гарвану око няма да извади.Така че:- Плащайте си данъците своевременно;- Не роптайте, че БАН е хранилка за шуробаджанаци;- УчЕните хрантутници ще ви баят "Мижи да те лАжем"и ще папат заплати от вашите данъци.И всичко ще е о*кей!
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Не знам, баце, аз по принцип ям пъстърва от развъдниците и чат пат някоя скумрия или шаран. Ти ако ядеш копърка дето е станала като скумрия от радиацията във Фукушима тогава му мисли, *** да ти каже нещо не ми се верва. Сигурно последно си ял риба 86та кога си бил на море в Созопол.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато някоя мисирка не бъде задържана с обвинение явно няма да стане
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Да, що ? Тая риба, която я ядеш от къде идва ? А водните изпарения и течения, които навлизат в Европа и заразяват почвата, а оттам храните ?
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Да, баце, Чернобилската авария е измислица на прогнилия капиталистически Запад.
19
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В Банкя не мирише.
18
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПОРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО И БАН НЯМА НИКАКВА РАДИАЦИЯ. ИСТОРИЯТА ОТ 1986 ГОДИНА СЕ ПОВТАРЯ ОТ УЧЕНИКА НА ТОДОР ЖИВКОВ.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Аууууу, баце, *** ти пак ли си тук. Лелееее, как ми беше долипсвал. Особено се притесних като беше почнал по едно време да говориш само за бананите. Явно имаш пророческа дарба и си видял в бъдещето, че тоалетната хартия ще стане кът. Аууууууу. Хахахахаха
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радиацията не се разпространява чрез или от пожари, казвайте откъде е облака и въобще облак ли е или 5G. Народен съд за Макрон и френските фашисти.
15
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО КОГА ЕВРОПА ЩЕ ТЪРПИ ОТКАЧЕНИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ В УКРАЙНА ДА ТЕРОРИЗИРАТ ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бягайте през глава, нали навремето не ви съобщили тръгвайте за Алжир или Гамбия там няма радиация и Ковид-19. Ще може да си ядете и банани и да си бършите задниците с тоалетна хартия, като за последното не е много сигурно.