Масивите с пшеница в Североизтока съхнат, недостига влага

В пъти по-малко дъждове е имало в Добричко, Силистренско, Варненско
22 апр 2020 12:12, Анисия Иванова
11
Масивите с пшеница в Североизтока съхнат, недостига влага
Снимка: БГНЕС, архив

Масивите с пшеница в Североизточна България започват да съхнат заради недостига на влага, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

По думите му засушаването обхваща цялата Добричка област, която традиционно произвежда най-много хлебно зърно в страната, както и райони в областите Силистра и Варна.

При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация.

Костадинов поясни, че масивите са започнали да пожълтяват и самите корени на посевите да съхнат. Ще изчакаме още известно време дали ще паднат значими стопански валежи, но зърнопроизводители в Добричко вече сигнализират, че са готови да разорят площи с пшеница, за да ги засеят с пролетни култури с надеждата, че по-късно ще завали, каза Костадинов пред БТА.

Той добави, че асоциацията е информирала за проблема Министерството на земеделието, за да бъдат подготвени комисии, които да обходят пропадналите площи.

В Добричка област масивите с хлебната култура през тази година достигат близо 1 300 000 декара, но от бранша не се наемат да правят прогноза за очакваните добиви. В останалата част на страната, където паднаха валежи, пшеничените посеви са в много добро състояние, коментира председателят на националната асоциация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
До 7 наблюдател преди 3 години
Кеф е да четеш умни и смислени коментари!!!!Браво!!Учител по география съм!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово хората в тоя край разчитат главно на рентата която им дават тия кооперации Така че не е проблема само че се изнася
6
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
"При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация."Господинът нека първо се запознае с нормите и реалните валежите за региона и тогава да прави гръмки изказвания! Нормата за региона на годишна база е 440-550 мм, като извън крайбрежието максимума на е пролетен т.е извън цитирания период. Валежите за посоченият период реално са на 70-80% !
5
7
 
8
 
! Отговори
Чикатин преди 3 години
Пука ли му на някой?На мен Не !И без това тази реколта не е предназначена за българският потребител. Да съхне !
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами почвайте да поливате, защо се я сели като не я поливате?
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там се сее пшеница,слънчоглед,царевица и рапица! Ечемик Не сеят! Та всичко това го изнасят! Е?
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме за арендаторите от Силистренско! И без това каквото изкарат като добив.Минава през пристанище Варна.И заминава за чужбина! Така че.....
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маа ви лакомии. Пясък да жънете