Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус

Скринингът на излекуваните сочи, че последиците може да са по-трайни
Обновена: 23 апр 2020 20:33 | 23 апр 2020 20:06,
169
Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания, предупреди за пореден път председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Той коментира епидемията от коронавирус пред bTV.

В началото медиците ни не са имали ясна представа какво предстои, заради новия вирус.

"Последнитe 2 дни извикахме няколко пациента, които са излекувани, за контролен преглед. Много безпокоителни са картините като увреждания на белите дробове, които дават заявка да останат като трайни", заяви проф. Мутафчийски.

Той посочи, че всяко огнище на COVID-19 се тушира възможно най-бързо, за да не се стигне до още по-масово заразяване.

Още по темата

Проф. Мутафчийски поясни, че ясна картина за заболеваемостта в страната ще има утре сутрин. Има заложени нови проби и лабораториие работят на пълна пара.

"Българинът не е свикнал да стои у дома и да стиска зъби. По-верният показател е колко са тежките случаи в интензивното отделение и каква е смъртността. Винаги може да се пропуснат случаи. Сега на 7 случая откриваме 2. Подобрили сме резултатите", добави генералът.

"Масово тестване на хората, от къща на къща, е невъзможно. Масовото тестване ще е тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал, прицелни групи и на случаен принцип", поясни Мутафчийски.
 
Ген. Мутафчийски посочи, че все още няма стабилизиране на ситуацията и е рано мерките да се разпускат.

"Виждаме, че ресурсите се изчерпват. Когато тенденцията за заболели намалее, може да се обсъждат такива мерки", посочи той.

Той смята, че отпускането трябва да се прави много внимателно, защото лек за болестта няма.

"На Запад политиците казват, че ще отслабят мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване", предупреди ген. Мутафчийски.

Според него мерките у нас не са прекалено ограничаващи. Забраната е за ресторанти, заведения и молове, но хората все пак може да излизат - дали за разходка на домашен любимец, дали до фризьор.

"Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така", настоя началникът на оперативния щаб. Ген. Мутафчийски не каза дали от щаба ще поискат удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Началникът на оперативния щаб призна, че провеждането на брифинг в 23 часа относно радиационния фон в страната след пожара край АЕЦ "Чернобил" е било "не съвсем уместно".

Той все пак посочи, че това е било необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Стройчо преди 3 години
Дойде ми на ум един въпрос- При тези,които са го изкарали леко или без да разберат, дали има трайни усложнения? Ако човек е с прекаран тежък грип тогава може би се получава трайна патология. Мисирките може да мислят малко като разпитват а не да търсят само жълтенията
146
0
 
1
 
! Отговори
SS1 преди 3 години
До SS 125И аз така мисля...но мисля,че са замесени най малко 2 големи държави...лично мое мнение... след многото информация, която съм прочел.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен143Просто това е нов вирус и не е изучен добре....много по заразен от всички съществуващи досега.В Китай един пациент е заразявал средно 3 човека, а в Европа 5,7. Защо мислите, че китайците затвориха цял 11 милионен град? Аз все си мислех, че ще го овладеят/ както овладяха ебола, SARS и MERS ...тези 3 вируса са се появили от началото на този век досега/, но... за съжаление това не стана.Редица грешки са били направени... съзнателно и ли несъзнателно... кой знае.
144
0
 
0
 
! Отговори
2112 преди 3 години
До Az144Всички изброени са безсмъртни и не осъзнават какво става....конспирации, пари....дори и да го има...то е на международно ниво...ние просто сме жертви.
143
2
 
1
 
! Отговори
Az преди 3 години
До 147 - ела да поживееш малко в България, умник.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доктор ХаусНяма достатъчно медицински персонал. Затова трябва да се намали броя на заразените във времето. Кое е наред, че и здравното обслужване. Повечето фирми, свързани с туризма все са на минус - двойно и тройно счетоводство, а сега чакат за помощи! Да не говорим за "братята", които 1 лев не плащат застраховки и бият лекарите. И много още...
141
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 138 преди 3 години
Защо се чудиш. Прави се диагностика за онкозаболявания, няма ваксина, провежда се лечение, в почти всички закъснели случаи е неуспешно.
140
2
 
0
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До AzВ земята на мислещите, свободни хора! Там където ти никога няма да бъдеш!
139
2
 
2
 
! Отговори
аноним преди 3 години
Какво имаше да плаши хората с Чернобилска радиация посред нощ! Колко са го гледали в тоя час на върколаци и таласъми! Аз малко съм го проспал! Гледахме го после и му се чудихме! Такъв устрем за публичност! "Ресурсите се изчерпват"!Ресурси има!Спрете кражбите!!
138
2
 
5
 
! Отговори
Стрина Пена преди 3 години
Комшийката, рече че кат се споминал мажо и от инфаркт пред Великден, дохторчето питало дали може да го пишат от корона със съпътващо. Щото друга пътека нямало.
137
1
 
3
 
! Отговори
Az преди 3 години
До 141 - Във всички западни квартали ! Ето преди малко в Западен парк видях група от 7-8 безсмъртни как помпаше мускули на лостовете. 100 метра след тях по тротоара минаха трима без маски ... Масово екземплярите от мъжки пол не носят маски, а от женски особено младите, между 20-30. Вие къде живеете бе хора ?
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали точно тоя властолюбив некадърник и всезнайко ни убеждаваше преди месец как бил обикновен грип.После защо се обърна на 180 градуса като Вожда си.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже си позволявам да гледам руска телевизия, ще ви споделя едно изследване в Ню Йорк на 2 милиона души. От тях една четвърт вече имат изграден имунитет. България е съпоставима с Ню Йорк.Какво искате 3х50000 = 150хиляди умрели ли да имаме за да получим стаден имунитет, както ни насърчава доцента от детската болница по заразни болести?Може данните да не са точни. Моля, поправете ме. Но ще се получи нещо такова.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 137 (Az)Бе къде ги виждаш тия квартали дето ритат мачлета и пият по градинките бе???В моето китно кварталче няма джан-джун кьopaв човек освен по улиците които ходят до аптеки и магазини!Всички градинки са оградени с ленти.В междублоковото пространство само хора разхождат кучета и деца.Децата ще полудеят ако не излизат - вече задават въпроси: Защо за кучета може, а за деца навън не може?В началото в близката градинка наистина се бяха събрали бая народ да се черпят, но вече ги няма!!!
133
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах, добре че ни обясни, щото не знаехме, мислехме го за обикновен грип!Такъв отговор ли очаква другарят генерал?Ако очаква такъв отговор, да ходи да обяснява във "Филиповци" и "Факултето".Ние не сме толкова задръстени и ги знаеме тези неща!Аре нема нужда, земи свърши нещо полезно, то като рекламата за цифровата ефирна телевизия: "Мушкаш единия край на кабела в антената, другия в телевизора и - готово!"
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AzМи и в провинцията е така. Връзкарити кой да ги глоби. Мерките са за неудобнити.
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е обикновен вирус, няма лекарство нито ваксина, но има тест. Как става така, че едно нещо се тества но не се лекува и колко са достоверни тези тестове.
130
7
 
19
 
! Отговори
Az преди 3 години
Абе за какви мерки ми говорите,като из цяла София по кварталите се ритат мачлета, по всички,поварям ВСИЧКИ градинки кибичат пияници или тинейджъри на групички, масово хора се разнасят без маски или със смъкнати на брадичката, вкл. и в магазините ! Мерките ви са кръгла НУЛА, защото *** от МВР нищо не следят.Гледайте си вие колите, бройте трафика и чакайте да се оправи нещо.За нищо друго не ви бива. Как може 20% от заразените да са лекари ??? Как може, когато имахте МЕСЕЦИ да се подготвите ?
129
3
 
16
 
! Отговори
Мутраджийски преди 3 години
Пълен смях, нови изследвани следователно ще има и повишаване на заразени! Но като гледам статистиката в сайта на министерството на здравеопазването (52 смъртни), че то от ПТП са над 70починали!?!? Тва вирус ли е ?
128
2
 
26
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Нещо много от рано заприказва за ,, изчерпване на ресурсите " Та сега е само началото ! Това показва колко ни е неадекватна и ограбена здравната система ...