Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус

Скринингът на излекуваните сочи, че последиците може да са по-трайни
Обновена: 23 апр 2020 20:33 | 23 апр 2020 20:06,
169
Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания, предупреди за пореден път председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Той коментира епидемията от коронавирус пред bTV.

В началото медиците ни не са имали ясна представа какво предстои, заради новия вирус.

"Последнитe 2 дни извикахме няколко пациента, които са излекувани, за контролен преглед. Много безпокоителни са картините като увреждания на белите дробове, които дават заявка да останат като трайни", заяви проф. Мутафчийски.

Той посочи, че всяко огнище на COVID-19 се тушира възможно най-бързо, за да не се стигне до още по-масово заразяване.

Още по темата

Проф. Мутафчийски поясни, че ясна картина за заболеваемостта в страната ще има утре сутрин. Има заложени нови проби и лабораториие работят на пълна пара.

"Българинът не е свикнал да стои у дома и да стиска зъби. По-верният показател е колко са тежките случаи в интензивното отделение и каква е смъртността. Винаги може да се пропуснат случаи. Сега на 7 случая откриваме 2. Подобрили сме резултатите", добави генералът.

"Масово тестване на хората, от къща на къща, е невъзможно. Масовото тестване ще е тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал, прицелни групи и на случаен принцип", поясни Мутафчийски.
 
Ген. Мутафчийски посочи, че все още няма стабилизиране на ситуацията и е рано мерките да се разпускат.

"Виждаме, че ресурсите се изчерпват. Когато тенденцията за заболели намалее, може да се обсъждат такива мерки", посочи той.

Той смята, че отпускането трябва да се прави много внимателно, защото лек за болестта няма.

"На Запад политиците казват, че ще отслабят мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване", предупреди ген. Мутафчийски.

Според него мерките у нас не са прекалено ограничаващи. Забраната е за ресторанти, заведения и молове, но хората все пак може да излизат - дали за разходка на домашен любимец, дали до фризьор.

"Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така", настоя началникът на оперативния щаб. Ген. Мутафчийски не каза дали от щаба ще поискат удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Началникът на оперативния щаб призна, че провеждането на брифинг в 23 часа относно радиационния фон в страната след пожара край АЕЦ "Чернобил" е било "не съвсем уместно".

Той все пак посочи, че това е било необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
7
 
21
 
! Отговори
SS преди 4 години
Цивилизацията ни е крайно уязвима към биологична зараза.Страхувам се ,че това е само началото на приказката.Не искам да правя прогнози защото ще звучи твърде апокалиптично.И много плашещо.Но това е мое мнение.
126
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На Запад политиците казват, че ще отслабят мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване" На Запад политиците не са по глупави, техните страни са сто пъти по уредени.За успеха на мерките се съди по много показатели- икономически, психично здраве, правата на човека, свободата на словото, ефективност на здравната платформа ...
125
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е толкова страшно той и другарчетата му над 60те (Бойко, Ананиев и тн..) къде излизат? Какви са тези брифинги без маски и седнали един до друг? Къде се разхождат всеки ден? И дали пазаруват само от 8:30 до 10:30 а?
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SS Радвам се че сте добре
123
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля да спрете да будалкате хоратаИма достатъчно микроскопи И багрйла Въпреки че няма дори един окоп
122
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 4 години
Разбира се ,че не е обикновен вирус.Вид биологично оръжие е.(мое мнение)
121
2
 
10
 
! Отговори
До122 преди 4 години
Отиваме доброволци но в отделенията има един двама лежащи,а в маркуча за кислород имаше вода.Днес показаха едно отделение.
120
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Майтапчийски, пуснете хората поне на Витоша да ходят! Да ви се не видят и наблюденията. ,,Ама ти ,хейти, защо не отиде онзи ден с Кристиян на Златните мостове на Витоша? Наркоманиии
119
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни мрьсни мoцуни ни мародерстват, нищо ново на вирус фронта.
118
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtube/watch?v=oIFP-C7py1oСъщия който казваше, че тази болест не се отличава по нищо от останалите остри респираторни заболявания. Сега се чудят как да ни уплашат толкова, че са се откажем от всякакви права. Вечна карантина, вечен домашен арест, вечна диктатура. Това ли искате? Цялата прогнила медия в момента сте впрегнали да всява паника. С тази зверска пропаганда изпържихте мозъците на хората.
117
12
 
28
 
! Отговори
Fen преди 4 години
Генерала-доктор с ретро парадния си мундир и строгия ехиден поглед под очилцата...Абе спри се бе лъжец!!!!Виж се какво си говорил, после рязко обърна палачинката и сега само ми дуднеш като гробар. Лешояд такъв!!! Само насаждаш паника и ужас с твоите прогнози, които обаче не се сбъдват - нали щеше да има Ад на великден?!? Чудите се какво да излъжете вече!Болниците са полу-празни, поликлиниките са празни - няма лекари, няма пациенти, всеки седи вкъщи и стиска зъби...
116
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишещите против карантината нямат абсолютно никакъв кураж да отидат като доброволци в отделения за лечение на КОВИД 19
115
3
 
5
 
! Отговори
А не така бе преди 4 години
Всички оцелели на ТЕЛК нали коронката оставяла проблеми.И задължително безплатни лечения.Стига сте цуркали.
114
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига, цирка приключи вече.
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е един необикновено опасен вирус.Трябва да знае,че ще дойде ден на съд и тогава .......
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой лъже ..един лекар казва едно други лекари обратното,,а сега де!!
111
4
 
12
 
! Отговори
Нещо преди 4 години
не е така стойте си в къщи и и нищо не правете само лежанка и лежащата пневмонията идва сама.Наистина засяга немощните.Май ни баламосват нещо световно.
110
5
 
27
 
! Отговори
този плешив ддръвник преди 4 години
наистина ли има медицинско образование !?
109
6
 
15
 
! Отговори
до 111 от славянин преди 4 години
В България щефът на НОЩ е коремен хирург, в Русия шефът на тамошният НОЩ е ендокринолог, доколкото знам, и там са неадекватни като тук!
108
1
 
1
 
! Отговори
и дру казва преди 4 години
Но това е по интересно за зомбираните.ютуб: COVID-19 конфиденциално от кризисният щаб. На кое изявление да вярваме