Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус

Скринингът на излекуваните сочи, че последиците може да са по-трайни
Обновена: 23 апр 2020 20:33 | 23 апр 2020 20:06,
169
Мутафчийски предупреждава, че коронавирусът не е обикновен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания, предупреди за пореден път председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Той коментира епидемията от коронавирус пред bTV.

В началото медиците ни не са имали ясна представа какво предстои, заради новия вирус.

"Последнитe 2 дни извикахме няколко пациента, които са излекувани, за контролен преглед. Много безпокоителни са картините като увреждания на белите дробове, които дават заявка да останат като трайни", заяви проф. Мутафчийски.

Той посочи, че всяко огнище на COVID-19 се тушира възможно най-бързо, за да не се стигне до още по-масово заразяване.

Още по темата

Проф. Мутафчийски поясни, че ясна картина за заболеваемостта в страната ще има утре сутрин. Има заложени нови проби и лабораториие работят на пълна пара.

"Българинът не е свикнал да стои у дома и да стиска зъби. По-верният показател е колко са тежките случаи в интензивното отделение и каква е смъртността. Винаги може да се пропуснат случаи. Сега на 7 случая откриваме 2. Подобрили сме резултатите", добави генералът.

"Масово тестване на хората, от къща на къща, е невъзможно. Масовото тестване ще е тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал, прицелни групи и на случаен принцип", поясни Мутафчийски.
 
Ген. Мутафчийски посочи, че все още няма стабилизиране на ситуацията и е рано мерките да се разпускат.

"Виждаме, че ресурсите се изчерпват. Когато тенденцията за заболели намалее, може да се обсъждат такива мерки", посочи той.

Той смята, че отпускането трябва да се прави много внимателно, защото лек за болестта няма.

"На Запад политиците казват, че ще отслабят мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване", предупреди ген. Мутафчийски.

Според него мерките у нас не са прекалено ограничаващи. Забраната е за ресторанти, заведения и молове, но хората все пак може да излизат - дали за разходка на домашен любимец, дали до фризьор.

"Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така", настоя началникът на оперативния щаб. Ген. Мутафчийски не каза дали от щаба ще поискат удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Началникът на оперативния щаб призна, че провеждането на брифинг в 23 часа относно радиационния фон в страната след пожара край АЕЦ "Чернобил" е било "не съвсем уместно".

Той все пак посочи, че това е било необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерала си е генерал, а не издyxaн от злост тpoл.Мерките ще се затегнат от понеделник.
86
1
 
24
 
! Отговори
ВирусЛабораторияУнан преди 3 години
Естествено, че не е обикновен, над 10 години го създават!!
85
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е противен тоя... голям специалист. Бойко 2. Ех народе ...
84
4
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Абе къде е Краси Радков... исках да кажах Ванката,за да ни каже, че гледаме КОМИЦИТЕ
83
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона виръсът може и да не е обикновен вирус, ама гладът дето се задава ще е необикновен и със сигурност и ще ви се търси отговорност за prostotiite. Съсипахте държавата само и само да откраднете още от европейските пари.
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе то и ти не си обикновен вирусолог, дразнител нещастен.
81
3
 
16
 
! Отговори
ген.плк. Осв. Армия преди 3 години
Ако не направите плешивата кукла маршал, за анални заслуги, ще откажем да се подчиняваме.
80
2
 
9
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Вече изяснихме в Щаба, че коронавируса се предава по 5G вълните.Други въпроси?
79
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Коронавирусът не е обикновен вирус" е като да кажеш "таз година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници". Полет на мисълта, издаващ изключителна професионална експертиза.
78
2
 
7
 
! Отговори
Акад.3х д-р преди 3 години
Сагласен! Не е обиновен, корона е! Бравос
77
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Мутафчийски, значи мога да ходя на фризьор,мога и кучето да разхождам.Само да попитам децата какво да ги правя?Може би да ги сложа във фризера и да почакат по-добри времена? Но кой да мисли за шепа малчугани,като си имаме милиони пенсионери и още толкова пcетa.
76
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него мерките у нас не са прекалено ограничаващи."А, не ве. Само 80% от икономиката е затворена и не може да пътуваш. Иначе може да излезеш да изхвърлиш ***. Бем ти свободата. Иначе Годжи не ги намира за прекалени, щото той никъде не ходи и без това, заплатката си му тече, дават го по телевизията, мисли се за много вървежен...Ще дойде време, ще паднеш Годжи...
75
1
 
12
 
! Отговори
ГЕРБкорона преди 3 години
Абе всичко е една мушенгия!Тука на село чингапуците от 2 часа дънят масови кечеци а нито на кмет нито на полицията не им пука изобщо!Или може би целта е ние от село да мрем и се заразяваме и нямаме право да ходим до градовете да пазим гражданите !
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ресурсите се изчерпват??? уот да фак??? карате хората да теглят кредити, не сте дали нито една стотинка, във бургаска и варненска например, има точно по ЕДИН човек в интензивно отделение.Това ли са ви 'ресурите'? Ами ние нямаме нужда от подбна държава в такъв случай, тя само пречи. ако на близо милион население, може да лекувате ДВАМА ДУШИ, да ви таковам на здравната система и цялата история.
73
5
 
3
 
! Отговори
щатаМисуриСъдиКитай преди 3 години
за 1 Трилион, а ние кога - или да взимаме заеми и и пра-пра-пра-пра-пра внуците ни да са р0бе на Китай!
72
5
 
19
 
! Отговори
В преди 3 години
плешивото животно,само безмислици и празни приказки по цял ден едно и също...
71
5
 
29
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Генерале, имате ли ПРЕКИ доказателства, че това наистина е вирус, а не просто обикновен грип и сега ни държите под домашен арест?Според мен, това с вируса е изфабрикувано. Показват ни само починали от грип с огромни усложнения. Това го има всяка година, сега ни се сервира като Ковид-19. Нещо ми мирише на нов световен ред или 3СВ
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя за какви ви има. Помнители какво казваше в началото. Че това е най обикновено вирусче. А аз му опонирах че това вирусче хич нее безобидно а е Бактериологично оръжие изпуснато от лаборатория. Този е с раздвоена личност. Единият е от Карлуково а другият от психото на Четвътри километър. Шлангажията откъде ги намира от околовръстното или от кръстовищата като онази дето все се смееше. Големи късметлии сте. Още 30 години и ще станете още по добре.
69
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този *** (уважение като хирург, *** на този пост), две седмици преди извъредното положение не говореше ли, че това е като обикновен грип.
68
3
 
20
 
! Отговори
Ееец! Ец! АЙДЕ! РРР! преди 3 години
Днес гледам лайв-а на Бойко във Фейса. Обикаляха някаква фабрика за шушляци и дъждобрани.Бойко вика на генерала и другите калинки "Айде, пред мене! Давайте.", а генерала сведе главица покорно и тръгна пред вожда.Много покорен генерал. Не знам за добро ли е или за лошо.