Добра реколта от череши очакват в Кюстендил

Притесненията са за реализацията й заради затворените пазари
28 апр 2020 17:52, Анисия Иванова
26
Добра реколта от череши очакват в Кюстендил
Снимка: БГНЕС

Много добра черешова реколта ще има тази година, защото мразовете не са оказали влияние върху черешовите насаждения в Кюстендилско, каза заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров.

Според специалистите през тази година се очаква добив от над 1 тон череши на декар, дори по-висок, при добре гледани дръвчета.

Единственото, което притеснява стопаните в момента, е реализацията на продукцията, защото ако до началото на юни пазарите в Италия и Румъния не бъдат отворени, има опасност от затруднения при реализацията на плодовете, каза Сотиров, цитиран от БТА.

Той посочи, че вътрешният пазар е доста свит и не би могъл да поеме цялата продукция.

Според Сотиров няма да има проблем при осъществяването на брането, защото градините са големи и позволяват спазване на отстояние сред работниците. Очаква се да няма проблем и с наемането на работници от други населени места, което е практика по време на черешобера в Кюстендилско.

Въпреки мерките по време на извънредното положение, хората в региона се грижат за дръвчетата си и няма пропуснати пръскания, а най-важните тепърва предстоят, каза още Сотиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
еколог преди 3 години
А защо не обработвате черешите на сокове, нектари , сладка и други продукти с добавена стойност ? Там не се ли печели повече ?
24
2
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 15За норматив опуквам 5 кг череши с 2 броя диня.Кажи къде да дойда да си ги взема тези 1500 тона. :)
23
1
 
2
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
Ние винаги имаме за всичко оправдание! Границите за стоки не са затворени! Идете в един Кауфланд в Германия! Ще си купите: домати и чушки от Холандия, дини от Турция, грозде от Южна Африка , Перу, наближава да дойдат черешите от Гърция, Турция и не знам си още от къде. За цитрусовите плодове да не говорим, там не можем да конкурираме! И как са стъпили съответните фирми на този интересен пазар? Търговци с нула нюх за търговия! Оставете черешите на косовите, поне те да се наядат!к
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То реколта ще има и на шишета в търговище,...която е турски холдинг и получи пачки от нашите данъци!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То реколта ще има и на шишета в търговище,...която е турски холдинг и получи пачки от нашите данъци!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Много е хубаво че реколтата от череши е добра тази година ама откъде пари да си ги купим с тая карантина и безработица???
19
0
 
8
 
! Отговори
2праскови&2череш преди 3 години
Сливи, череши, друго си е голите праскови.
18
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Българинът обича банани не череши!45 дена за банани се редят пред хипермаркетите
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черешите са супер и 12-15 лева килото не е висока цена за килограм ранни череши. На цената на 2-3 кутии цигари ще кусате полезен плод произведен в България. Който иска евтино да изчака 2-3 седмици, ще има и евтини. Важното е да се финтират прекупвачите, те са тези дето бъркат дълбоко в джоба както на производителите така и на потребителите.
16
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
В интерес на истината има много модели машини за бране на череши, но са скъпи. Както знаем българският производител не иска дори жълти стотинки в застраховка да вложи, камо ли в скъпа машина. Ден година храни и това е. Ще си плаща на шведите да берат черешите, ще иска печалби без да вложи и стотинка в бизнеса си и това е. Отлично е казано в коментар 16 за какво става въпрос у нас.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият проблем на българския производител се крие в собственото му малоумие. Казвам го като наследник на доста земи, от които взимах рента, но реших сам с кредит от ЕС да ги развия. Освен, че давам работа на 50 души, продавам директно на крайния потребител и му закарвам продукцията със собствен транспорт. Ама къде ти акъл от алчен собственик на черешови градини за такова нещо?! Ще седят и ще лаят как им изкупували стоката за жълти стотинки. Ами, като сте глупави, ще си го сърбате. Ваш проблем.
14
2
 
6
 
! Отговори
ДО 13 преди 3 години
Можеш ли да изядеш толкова Череши по 20 стотинки килото , ако можеш ще ти докарам 1500 тона ?
13
2
 
5
 
! Отговори
до 11 Италианеца преди 3 години
Я! За първи път чувам някой да бере череши с машини и бегачи. Не знам как е в Италия, ама тука им се плаща надница + храна на берачите и използват едно изобретение, което се нарича стълба.
12
3
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Пуснете ги на 20 стотинки за кило вместо 5 лв на пазара и ще видите, че българския пазар не е чак толкова малък и почти всичко ще се изкупи.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из нашия съвременен детски фолклор:- Иванчо, защо очите на слона са червени?- За да се крие сред листата, когато краде череши.- А защо ушите му са големи?- За да прехвърча от клон на клон.
10
1
 
7
 
! Отговори
Италянеца преди 3 години
Като има голяма реколта това означава ниска изкупна цена. Хората който имат големи блокове с насаждения взимат огромни субсидии и от продажбата им почти не печелят нищо, защото имат големи разходи за бегачи, машини и други
9
1
 
8
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Абе, на никой не му пука за реколта, за земеделие и т.н. Ние имаме три дървета, една ранна и две хрущялки-късни. Вече никои не му се занимава и две години почти не ги берем. Ако набера и застана с кофата пред блока, никои на отказва да куса. Предлагам да отидат да оберат черешите, всичките нямат време или нещо друго измислят. Най-малките искат, но е рисковано, стълби, кофи-не е за тях. Добре, че не ми се налага да се занимавам с череши, пръскания, пазари, мале...мале
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ха.....ми цяла западна България им е пазар.*** друго е баш печалбата на прекупвачите.то само в София да тръгнат, според мен няма да я задоволят с череши
7
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
Пак ли ще са по 270лв килото като миналата година оня *** дето ги продаваше? Дано да е фалирал пропадняка вече.
6
0
 
5
 
! Отговори
До Светъл Лъч преди 3 години
Е то тогава, какъв е смисъла "държавата" да помага?!! Ти да си видял да са помогнали на някой обикновен човек, ако няма поне 50% далавера за тях?