Тревожно: Добивите от пшеница ниски, нямаше дъжд

Как ще привличат кадри в помощ на земеделците?
46
Тревожно: Добивите от пшеница ниски, нямаше дъжд
Снимка: БГНЕС

Състоянието на зърнените култури в област Добрич е тревожно заради екстремното засушаване, алармират земеделските производители.

Количеството на падналите валежи през тази стопанска година е с 50% по-малко в сравнение с последните 60 години. Най-тревожно е състоянието на пшеницата, като предвижданията са добивите да бъдат изключително ниски.

По думите на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт причините за лошото състояние на зърнените култури са комплексни – екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди, предаде БНР.

"Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително - 30-40%, но ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво правим?", коментира той.

Според земеделския производител Петър Петров за разораване на площи все още не може да се говори, но тревогата вече е и за пролетниците.

Как да се привлекат кадри за работа в селското стопанство у нас в предстоящия сезон 2020 и какви допълнителни мерки за подкрепа на сектора да бъдат предприети заради кризата с коронавируса – това са ключовите теми пред синдикатите и браншовите работодателски организации в сектора.

Сред обсъжданите варианти е привличането на завърнали се от чужбина наши сънародници, които са квалифицирани за работа в земеделието. Друго предложение е вместо да полагат 14 дни обществено полезен труд, дълготрайно безработните на социални помощи да могат да се наемат като сезонни работници в селското стопанство.

От Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ предлагат също в схемата за запазване на заетостта 60:40 да се включи и селското стопанство.

По информация на социалното министерство 6 000 от новорегистрираните безработни в кризата са квалифицирани работници от селското стопанство, които са се завърнали от Западна Европа. Тези хора могат да бъдат привлечени като работна ръка у нас, смята председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Светла Василева.

Протеснението е обаче, че в чужбина получават доста високо заплащане – 6-7-8 до 9 евро на час, докато тук нашата часова ставка е 1.80 – 1.90 евро.

От федерацията предлагат мерки, които предстои да бъдат обсъдени и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Едната е икономическата дейност селско стопанство да бъде включена в обхвата на схемата 60:40 за запазване на заетостта. Светла Василева дава пример със свиневъдството, при което се отчита сериозен спад на продукцията през 2019 година.

Друга мярка, която синдикалистите предлагат, е привличането на трайно безработни на социално подпомагане като сезонна работна ръка, която от години не достига. Като плюс на това предложение Василева отбеляза факта, че тези хора, заети обичайно с общественополезен труд в общините, сега не работят.

Така те ще получат няколко пъти повече от тази социална помощ, която получават.

От 21 април регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа – т.нар. еднодневни договори, които в извънредното положение могат да бъдат и с по-голяма продължителност. Отчита се интерес към наемането с еднодневни договори, които бяха въведени за първи път през 2015 година, посочи Дина Христова от Главната инспекция по труда.

По думите й ежегодно този вид договор надхвърлят 200 хиляди. За тази година до момента вече има над 50 хиляди заявени образци през системата. Тези работници не губят своите социални и осигурителни права, припомни Дина Христова. Казано иначе, ако те получават социални помощи, ще продължат да получават социални помощи или обезщетение за безработица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Св.опашка преди 3 години
Ами като се очаква добивите да са ниски правителството да забрани износа на пшеница както направи Украйна. Какво каканижат.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова не са комунисти а са капиталисти от америка демокрацията комунистите си отидоха лека им пръст
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен38,39,40 и 41- вземи се скрий някъде!
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 лева са 30 000 руски рубли за толкова сяка рускиня и Жопенцето си ще даде ....
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 лева са 30 000 руски рубли за толкова сяка рускиня и Жопенцето си ще даде ....
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ве ми дреме изобщо за субсидираните с мойте данъци джип-земеделци. Ще си взимаме хляб от Сърбия, Румъния, Гърция, Турция и то много по евтин от нашия и по качествен
28
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Статията поставя въпрос и дава отговор:Въпрос:Как да се привлекат кадри за работа в селското стопанство у нас в предстоящия сезон 2020?Отговор:Нашата часова ставка е 1.80 1.90 евроЕ, мислите ли, че ще намерите някой да работи на полето цял ден на сезонна работа за 600 лева?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам дъжд без градушки.
26
4
 
12
 
! Отговори
Св преди 3 години
Ето това вече си е тревожно наистина от тия гръмки заглавия. От всичко можеш да се укриеш, бури, дъждове, земетресения вируси. Ама от глада ... все някога ще излезеш и ще потърсиш ядене ама ...
25
5
 
11
 
! Отговори
България Родна преди 3 години
България обича Адолф Хитлер. Бог да дава мир на душата Му.
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало дъжд лиии?!Кого лъжат?Чуха,че Украина спира износа на зърно и ги засърбяха ръцете да изнасят,затова търсят оправдания.Резултата ще бъде двойно поскъпване на хляба защото няма да има зърно,ще го изнесат до зрънце.Този филм го гледахме в началото на 90-те.От както стана ясно,че са най-субсидираните с европейски пари,търсят как да направят зърнена криза,за да не отидат субсидиите в друг отрасъл на бранша.Алчни хиени са зърнопроизводителите и комунисти до един!!!!
23
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме за загубите, които ще понесат алчните зърнени милиардери!!! Дано да загубят повече, те са най-големите крадци на съвремието. Постоянно реват за помощ от държавата, а разполагат с дворци и автомобили, като на шейхове?!?! Същевременно произвеждат фуражна пшеница и са несъществени работодатели! Приноса им за икономиката на България е кръгла 0! Иначе оревават света за това, колко са нещастни всяка година.. Палячовци
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако става въпрос за пълначи на тор разбира се там надницата може да е около 2,5 евро на час .
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво очакват управляващите , но няма как да наемем хора които са миели чинии или брали ягоди на запад . Все пак един добър трактор струва 100 000-400 000 лева в зависимост от годината на производство и модела .
20
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Драги ми Смехурко,похвално е да си писател, но и то само с гол мерак не става. От време на време, чукча трябва и да е малко читател, нищо че от последното боляло глава.С малко мерак можеш да провериш фактите в сайта на Напоителни системи. Както и за 3-те етапа на деактуване на площи и инфраструктура, за ликвидацията на клонове в страната, свиването на дейностите по подръжка, и т.н. Колкото до връзката м/у добивите и напояването на определен етап, не трябва да си партиен секретар за да знаеш
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало едно време едно предприятие - Поливни системи... Дойде демокрацията и то изчезна....
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно от къде я вадят статистиката за заплащането в селското стопанство? Аз си мисля, че е от масивите на НАП, където естествено всички са декларирани че работят на минимално заплащане. При зърнопроизводителите всичко е механизирано, там едва ли търсят хора, а ако търсят такива това са малко на брой. При останалите в селското стопанство на работниците се плаща на свършена работа или норма, разбира се всичко е кеш и на ръка. Така че тези статистики са меко казано неверни.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо откраднахте тръбите от напоителни системи и разрушихте напоителни системи?И не ви вярвям,кой знае какви пари ще искате или ще продадете зърното в чужбина и след това хората ще гладуват!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОКАЙТЕ СЕ!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре кажете че ковид 19 е тръгнал по пшеницата за да вдигнете цената на хляба, защото засушаването някак си вече не върви.