Делът на златото в международните резерви на БНБ расте

Има забавяне на растежа на външното търсене на български стоки
30 апр 2020 21:25, Петя Славова
14
Делът на златото в международните резерви на БНБ расте
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. брутните международни резерви се понижават незначително, нараства относителния дял на златото и на активите в долари, за сметка на тези в евро, предаде БГНЕС.

"Балансовата стойност на брутните международни валутни резерви към края на 2019 г. възлиза на 24 835.6 млн. евро, което спрямо края на 2018 г. представлява понижение с общо 236.6 млн. евро, с 0.94%", се казва в годишния доклад на Българската народна банка.

Причината за тяхното намаляване се дължи на изтеглянето на средства в размер на 906.5 млн. евро от сметки на търговските банки при БНБ.

Относителният дял на златото в брутните международни валутни резерви нараства в сравнение с 2018 г., като средната му стойност през годината бе 7.11% (при 6.57% средно за 2018 г.)

"Това се дължеше главно на повишаването на цената на златото в евро, докато нетните изходящи парични потоци в евро в баланса на управление „Емисионно“ доведоха до известно намаление на относителния дял на деноминираните в евро активи до 92.13% средно за 2019 г. Повишение се отчита и в дела на активите в долари, които възлязоха на 0.21% от брутните международни валутни резерви", заявяват от БНБ.

През 2019 г. в реално изражение Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.4% (3.1% през 2018 г.), като най-висок принос за растежа на икономическата активност имаше частното потребление, а правителственото потребление и инвестициите в основен капитал допринесоха по-малко.

Отчетено беше значително забавяне на растежа на външното търсене на български стоки и услуги, което отразяваше главно по-слабото търсене от страна на основни търговски партньори, като Турция, Румъния, някои държави от еврозоната и Китай. Под влияние на силното вътрешно търсене вносът на стоки и услуги нарасна с 2.4% през годината.

Основен принос за нарастването на инвестициите в икономиката имаха правителствените инвестиции в резултат на едновременно увеличилите се национални и съфинансирани от ЕС капиталови разходи.

Тенденциите на пазара на труда останаха благоприятни. Наблюдаваше се нарастване на реалната работна заплата и понижение на равнището на безработица, като броят на заетите се повиши с 0.3% (-0.1% през 2018 г.) главно поради растеж в сектора на услугите.

По данни от Наблюдението на работната сила на НСИ равнището на безработица се понижи до 4.2% средно за 2019 г. (5.2% през 2018 г.). Според данните на Агенцията по заетостта за броя на регистрираните безработни коефициентът на безработица също продължи да се понижава и средно за 2019 г. възлезе на 5.7% (6.2% през 2018 г.).

В края на 2019 г. годишната инфлация при потребителските цени възлезе на 3.1%, като се повиши спрямо декември 2018 г. (2.3%). Основен принос за натрупаната за годината инфлация имаха храните (1.5 процентни пункта) и услугите (0.8 процентни пункта). След като през по-голямата част от годината транспортните горива имаха отрицателен принос за общата инфлация, повишаването на международната цена на петрола в евро на годишна база в края на 2019 г. беше основен фактор за формирането на положителна инфлация в тази група.

Темпът на инфлация при услугите отбеляза значително забавяне към края на годината спрямо декември 2018 г. и възлезе на 2.9% главно в резултат на отчетения спад в цените на пътнотранспортните застраховки и на телекомуникационните услуги и на по-ниската инфлация при транспортните услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: КитайБНБзлатоеснси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 години
Sa6to da ne varnem balgarskoto slato v Balgaria,pri polojenie 4e ve4e te4e povi6eno tarsene ot niakoi strani.Po dobre slatito da stoi v BNB ne v 4ujdi(UK).Sa sega cenata na slatoto e niska,no pri voina cenata vednaga ska4a.Pomnite li predi na BG levove pi6e6e,,obespe4eno s vlato I vsi4ki aktivi na BNB"i parite imaha cena.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bylgarina zlato ne sxchte dai mu robiq i vyje nenormalna dyrjava nenormalni xora
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бяла златка е дюстабанлия
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е уникална гмеж от парчатосани изватки от няколко години и изсмукани от Г..а изводи В момента златито е страшно евтино и някой банки в това число и наши запълват резерви с него но като цяло нищо сериозно .Но като можем да си го позволим що пък не Земята обаче е къде къде по ценна ..
7
3
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
а колегата долу е прав. нас златце не ни требва. даваме го срещу 0.25% и без да броим среброто и другите метали дето копат. колко ли влиза в хазната? защо не го оставят заровено? краченца нема да хване. гешефтчев айде батко погвай концесиите. ще погнеш ама друг път.
6
6
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Няма никаква полза от това злато. Продадох си златото и си купих земя, защото ще получавам рента, а от златото няма да получа нищо, а само ще загубя от падовете на цената му спрямо високата цена, на която съм го купил.
5
6
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
номер 1, само да не си си купил тунгстенче на цената на 24 карата злато. по алиекспрес ли го поръча? в българия е по добре да си купиш земя за оран и да я дадеш под аренда.
4
1
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Сащ се опитва да влияе на фондовите пазари. ЕС на пазара на имоти чрез рефенансиране на фалирали банки. Ако запада една година не взема заеми ще може ли да си обслужва тия дето ги има ??? На бас че не може .Взимат нови по големи за да не върнат и стотинка от старите и да им останат нови пари за харчене.Това наливане край няма .Уж маскирано като заеми ,а си е чисто наливане.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е разумна стъпка.
2
4
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Защо пишете излишни статий ? България от давна не се интересува от злато дори го подарява на чужди държави като Канада !? България НЕ иска злато ....иска заеми !
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си изтеглих всички пари от банката и си купих половин кило чисто злато 24 карата.. тая криза ще се издуха валутите и ще се обезценят яко.. сащ напечатаха 9 трилиона,а а ецб 4 трилиона..