Над 50 хиляди поискаха разсрочване на кредитите си

Половината от заявките вече са одобрени, каза Димитър Радев
30 апр 2020 09:48, Петя Славова
15
Над 50 хиляди поискаха разсрочване на кредитите си
Снимка: БГНЕС

Над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи, каза пред bTV управителят на БНБ Димитър Радев. Той поясни, че 25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления.

Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й. Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ и добави, че банките са стабилни.

Относто суаповата сделка той обясни, че това е знак на доверие към страната ни."Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв", каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, коткото е необходимо.

Управителят на БНБ коментира и че според него влизането в чакалнята на еврозоната може да се случи в следващите 3 месеца. "Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите три месеца очакваме развит", поясни Радев.

Той добави и че не е имало драма с обменяне на валута от началото на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
брокеро от МалДол преди 3 години
няма страшно, няма спад на цените на имотите, в момента пиша статия.. ше платя 200лв. и 3 стека цигари на 'медиите' да ме 'обслужат'..
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега умници Банките ще си искат парите , дори да намалят процетна на кредита -процент ще има! Ще ви накарат да предоговаряте , да преподписвате , да си носите вазелин и нт Даже наемите падат драстично - демек и от наем няма да има избивка Решението е да продавате и да изчиствате към банката,ама как да стане като никой не купува .Накрая ще продавате на три пъти по-ниска цена от която сте купили и пак ще висите с остатъка на банката Банките не са благотворителни дружества
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купих си апартамент -Как го купи ?-С ипотечен кредит за 20 години -Ми той не е твоя бе , той е на банката , ама де толкуз акъл......Сега ще изтрезнеят всички с ипотеки и модерни лизингови коли , който до вчера караха Голф , днес в лизигов баварец....Изтрезняване ,,,,приземяване ........
11
5
 
3
 
! Отговори
до номер 4 преди 3 години
София е едно от най-големите гета в Европа. За каква столица и какви провинциалисти говориш???
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да избегне инфлацията да купува злато и сребро.. ръстът на тяхната цена изпреварва инфлацията осемкратно...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разсрочването на кредитите е за максимум шест месеца или до 31.12.2020 година точно когато ще сме в окото на Бурята,абе предстоят"интересни"времена!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разсрочването само по себе си е нищо. Важното е дали продължават да начисляват лихви по кредита.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е в бурканите.
6
1
 
20
 
! Отговори
МKII преди 3 години
До БХКНа пpocтите хора ви е много трудно да разберете, че кредитите трябва да се въщат. Не може да ви се обясни, че като вземете кредит от няколко хиляди лева, за да си купите айфон и да отидете на "екзотична" почивка, тия пари не са подарък. И се връщат с лихва.
5
6
 
3
 
! Отговори
БХК преди 3 години
На кредитодателите да им предложа:дайте гратисен период от 3-6 месеца на всичките си дребни кредитополучатели, като им прибавите 3-6 месеца след края на досегашният им период. Т.е. от 18 години и 6 месеца ще станат на 18 години и 9. Така пак ще си получите парите, ама и на хората ще им е една идея по-леко.Това да го гарантира държавата, а не да дава кредити на хората, които все някога ще трябва да се връщат.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, 1. Всеки ден пълзят нагоре цените на основни стоки, а не ми се мисли какво ще се случи, когато ни набутат в чакалнята! И това на фона на ковид мизeрията...
3
1
 
15
 
! Отговори
Асиметричен сик преди 3 години
От ядене и пиене на народа не му остава време да отиде да си внесе вноската по кредита за 2-ра или 3-та кола. Ама не каква да е кола а ГЕРМАНСКИ ПРЕМИУМ, бате. Нов внос, УНИКАТ!!! Или за ДИЗАЙНЕРСКИТЕ МЕБЕЛИ, с които е обзавел раздрънканата панелка, за да се перчи пред себеподобните кoмплeкcapи във фейса.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това разсрочване е точно като сиренцето в капана ! - мислиш си че е безплатно а накрая го плащаш тройно или изобщо не излизаш.
1
5
 
13
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 3 години
Българския лев не мърда, фиксиран е.Ама... инфлацията е жестока!Покупателната способност е нищожна.И с всеки изминал ден намалява още повече. Иначе лева е вързан...