Отварят Витоша от неделя, но без градски транспорт

Ще може да се ходи по планините на територията на общините
Обновена: 1 май 2020 15:09 | 1 май 2020 15:05, Веселина Йорданова
94
Отварят Витоша от неделя, но без градски транспорт
Снимка: БГНЕС

Планините и природните паркове на територията на общините ще бъдат отворени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

С нея той възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Заповедта е следствие от среща, проведена по-рано днес между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб. В рамките на срещата бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, уточняват от МЗ.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че от 3 май, неделя, се отваря за разходка природен парк "Витоша".

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша, уверява Фандъкова.

При разходка в планината спазвайте дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство, става ясно от профила на кмета в социалната мрежа.

В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения, съобщи още тя.

Фандъкова възлага на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без градски транспорт в събота и неделя, то през седмицата и преди нямаше!!!!!Тръгвам в ранни зори, за да се изравня във високата част на планината с пристигащите по обяд с коли. А и този, дето чете статистиката сутринта се закани, че ограниченията може да се върнат.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вече не ми се ходи на Витоша...........жалко за кучето.................и децата.....
80
1
 
11
 
! Отговори
ДА преди 3 години
НЕ! искам на Витоша!Махнете КППтата!!!Писна ми!Не стига ,че селата се обезлюдиха,ами и тези къщи,които се поддържат лятото и те ще пустеят сега.Да има какво да се краде от тях,нали!?Хората не могат да си засадят по нещо,да изкарат следващата зима,която се очертава "чудесна"!До кога ще е този тормоз!?Махнали маските,отворили Витоша-бля,бля-имитиране на дейности!Търпението има граници,да знаете!Сега и закон ще вкарате,да може още повече да тормозите хората.
79
2
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
И да не вземете сега да махнете и КПП тата. На влизане никакви компромиси. Да се създадат големи проблеми на всички които са тарикати. Никакво прибиране да стоят по 3 дни на бариерата.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви автомобили !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Витоша трябва да се влиза САМО с пеш, с колело, на кон, с лифт и с ограничен градски транспорт. Никакви коли, бусчета, камиони, джипари, атевета, мотори, скутери и прочие бръмчалки. Нарушителите да дялат камъни за пътеките и стъпалата в планината.
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото заглавие показва, че мярката е неадекватна. Защо нямаше разяснителна кампания сред населението за необходимостта от дистанциране и не се вижда реално дезинфекциране на превозните средства и пътните настилки, както и пешеходните участъци. Да лишаваш хората от разходка на слънце и в природните паркове е жестокост, която само у нас може да се измисли, добре че поне разрешаваха разходките с кученца.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В допълнение на к.81: Обърнете внимание, че при последните 6-7 случаи на смърт от КВ пациентите са били болни от сърдечни болести, бъбречна недостатъчност, онкоболни, имали са дихателни проблеми или са прекарали инсулт, и са били на възраст 72, 77, та дори 90 години. Т.е. тях са ги крепили Светите Крепки да не умрат и дори лек грип е бил в състояние да ги прати при св.Петър. С такива тежкоболни се попълва бройката починали от Ковид.19. Реално починалите само от КВ са пренебрежимо малко.
74
1
 
9
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Сега Витоша ще се задръсти от автомобили ! Това е природен парк и не случайно в доброто старо време беше забранено да се движат леки коли ! А за спирането на гр. транспорт сега е поредната неадекватна рп0ст0тия ...
73
3
 
13
 
! Отговори
Няма епидемия от КВ преди 3 години
Правителството и медиите като негови глашатаи непрекънато от два месеци ни пълнят главите с Ковид-19 пандемия и покрай нея искат да ни смачкат психически и чрез непрекъснат натиск от МВР да ни направят покорни овчици на кабинета ББ-3. Думата пандемия е пресилена. Има по-тежка ситуация в САЩ, в Европа в Италия, Испания и ВБр, но прагът 10% не е достигнат в БГ, което означава,че сме далече от изискването за епидемия.Заразените от КВ са по-малко от тези от грип.Умрелите от КВ са пренебрежимо малко
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж хубава работа, ама българска. Разрешава се туризъм по Витоша, ама без транспорт. Можеш да се качваш по склоновете и да пъхтиш от умора, но нямаш право да сядаш на пейка. Можеш да викаш колкото си искаш "Айларипии", но не можеш да се включиш в група от 3-4 туристи и трябва да спазваш дистанция 2,5 м. Вие тази коронавирус-епидемия с ограниченията за полицаите ли я измислихте да ни глобяват за щяло и нещяло или за оправдание на онези 4,5 млрд. лв, които изчезнаха за няма и 10 дни яко дим?
71
6
 
13
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Поредната малумност - отварят витоша без градски транспорт и с кво да идем до там - пеша
70
15
 
3
 
! Отговори
Да се поклоним! преди 3 години
И да благодарим смирено на премиера и ЩАБА за всичко,което направиха за нас,предпазвайки ни от чумата на 21 век- COVID 19.Ще останат в нашите сърца до следващите избори!
69
1
 
4
 
! Отговори
До Торист преди 3 години
Шси купиш колело !
68
1
 
4
 
! Отговори
Ристо преди 3 години
Ако не слушат, ще дойда да я опаковам !
67
6
 
7
 
! Отговори
Торист преди 3 години
Е как ще се качим на Витоша без транспорт? Това е не човешко!
66
4
 
6
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Я да ми се омешат едно хубаво софиянчетата
65
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Изкарай Мето тиквеника да работи. Ние вече няма да работим за ГРОБ само че плюскаме 60/40.
64
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ПроСотоБоко не е лош. Той е ***.
63
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
оле мале!.."Тонката" пак сай развихрила от ника на "ПроСоТо"...-.."Нашият вожд и учител Дъртосвекърски каза , че може да се проведе подходящ митинг на Алеко- както на Шипка"....-.."Aман от планинари ходещи на Витоша с коли !"..?!?!?!-Що са излагаш,кукло?!.."ПроСоТо" НИКОГА НЕ БИ НАПИСАЛ ТАКИВА ДИВОТИИ!!!!Толкова ли си изгубила лице,та с ЧУЖДИ "маски" са буташ на сцената?!