8 медици са заразени с коронавируса в Сливен

В инфекциозното отделение са командировани още лекари и сестри
Обновена: 4 май 2020 16:09 | 4 май 2020 16:06, Веселина Йорданова
6
8 медици са заразени с коронавируса в Сливен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо осем души медицински персонал са заразени с коронавируса в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова. Сред броя на тези заразени е и починалата д-р Илиана Иванова.

Още по темата
Освен нея е заразен още един лекар, пет медицински сестри и една санитарка. Д-р Балулова съобщи какво вероятно е довело до заразяването на медиците.

"Опасяваме се, че е неправилно боравене с личните предпазни средства - дали при свалянето или по време на работа. От днес в отделението ще се работи с облекла за еднократна употреба, а не както досега - с такива за многократна", каза тя.

Областният управител Чавдар Божурски съобщи, че в отделението вече има командировани нови лекари и сестри, предаде БНР. В момента там вече са още двама лекари и четири медицински сестри.

На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция на отделението. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти.

"Инфекциозното отделение на военната болница в Сливен временно ще поеме болните от коронавируса от областта, след като отделението на областната болница „Д-р Иван Селимински“ не може да поеме повече болни заради заразен персонал“, съобщи полковник д-р Илиян Комитов, началник на клона на ВМА в Сливен. Д-р Комитов коментира, че това е само временна ситуация и се надява на бързи решения от Областния кризисен щаб.

"В момента са приети 12 човека, имаме осем свободни легла, така че към настоящия момент и ден няма притеснения за болни, които са съмнителни", обясни той.

Кметът на Сливен Стефан Радев по-рано обяви, че Общината ще направи всичко възможно Инфекциозното отделение на областната болница да заработи отново.

По време на поклонението вчера в памет на почината от Covid-19 д-р Иванова директорът на областната болница д-р Васислав Петров призова медиците да отидат да работят като доброволци в отделението, но към момента няма информация дали има желаещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
битият бит..
5
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 3 години
До Абе Не знам, имам чувство че сте *** това хората в България. Вие така и не можахте да разберете че този вирус е СУПЕР силно заразен. Пуснете си клипчета да видите, че само слагането и махането на защитното облекло е много по-сложно от работата на 90% от хората с измислено образование, които работят на бюро, цъкат у компа екселски таблички, пишат мейли и вдигат телефони! Не виждате ли че по цял свят се случва това заразяване?!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А имат ли достатъчно предпазна екипировка в болницата?
3
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Това няма да реши проблема. Не трябва да се подценява вируса. всеки ден се говори за това.
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка или уволнение на директора и затваряне на болницата, докато влезнат в час!
1
2
 
2
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия хора няма ли най-накрая да бъдат инструктирани добре как да се предпазват ?!