Евакуират част от квартал в Перник заради скъсана дига на хвостохранилище

Ключови булеварди в града са затворени заради опасност от заливане
Обновена: 7 май 2020 11:33 | 7 май 2020 11:18, Красимир Ангелов
32
Евакуират част от квартал в Перник заради скъсана дига на хвостохранилище
Снимка: БГНЕС

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани заради сериозна авария тази сутрин. Скъсала се е дигата на хвостохранилище, съобщава bTV.

Кварталът е отцепен от полицията. На място работи тежка техника.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане.

Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ "Република".

Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата. Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма, уточни за БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, отбеляза кметът на Перник Станислав Владимиров.

От "Топлофикация" са на мястото на инцидента и се опитват да запушат пробива. На помощ са се притекли още три пернишки фирми. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква" се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция", съобщава АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: перникевакуация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
vot42 преди 3 години
През 1966 г.,точно на 1-ви май се скъса хвостохранилището в Згориград,Врачанско.Мътната вода помете няколко стотин човека.Държавата обяви,че са загинали 108 души,а фактически те бяха над 500.Имаше хора на които калната маса беше ги одрала живи! Калната маса стигна до централния площад във Враца.Жертвите щяха да бъдат многократно повече,ако аварията беше станала само един час по-късно,когато хората са насядали по заведенията да празнуват! Само,че тогава не смееха да обвини властта в некъдърност!
24
0
 
3
 
! Отговори
Ех че некадърни ! преди 3 години
Добре че няма как да се взривят, че сме го отнесли всички, покрай тези некадърници !!! То бива, бива толкова некомпетентни, ама тва пък вече....!!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 3 години
Да ти кажа ли правичката ? И едните, и другите са МАСКАРИ !! Парадокс - 10 мес. на воден рижим , сега улиците РЕКИ !!
22
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Добре де, щом комунистите от едно време и путин не са виновни (махнаха ми предния пост за вината им), кой тогаз е виновен?!
21
1
 
6
 
! Отговори
Психодиспансер преди 3 години
Важното е в БарЦИлона да не скъса дигата, че там имаме инвестиции. А вие перничани може ли да сте толкова наведени бе !? Издухайте тази безстопанствена, алчна и некадърна ***!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тецът държавен ли е или е приватизиран ? Ако е държавен управляващите са виновни. Ако е частен да се търси вина в собственика на теца. Просто е
19
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 18За сведение, кметът на Перник е от БСП!
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНПЕРНИЧАНИ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВАТ ВСИЧКИ БЕДИ ЩОМ СА СИ ИЗБРАЛИ ГЕРБ ДА СИ ПАТЯТ!нещо си се объркал другарю. Там се вихрят мисирките от бсп.
17
2
 
22
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Перничани би трябвало скоро да линчуват и сегашни и бивши кметове и управляващи там ....не знам как още не са потрошили някоя сграда
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следваща новина: огромен метеорит падна в Перник. Пострадали няма.
15
0
 
23
 
! Отговори
Винкелщрасе преди 3 години
Съсипахте го този миньонски град. Срамота.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не беше ли ТЕЦ на Ковачки ... един прословут бизнесмен с ТЕЦ-ове и удобните подаръци, които получава като в подножието на Мальовица, строителство на жп линии и ремонт на локомотиви :D
13
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАТВОРИТЕ НИ ТРЯБВА ДА СА ПЪЛНИ СЪС УПРАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА ТО Е КРАДЕНЕ БЕЗ СПИР И ЛОШОТО Е , ЧЕ СА ПОКРОВИТЕЛСТВАНИ ОТ ВЛАСТТА КОЯТО ПОЛУЧАВА РУШВЕТИ ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ!)
12
1
 
3
 
! Отговори
калинки-мисирки преди 3 години
До калинки-малинкиСориМ
11
2
 
5
 
! Отговори
калинки-малинки преди 3 години
къщичката ви изгоря
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главната мисирка бокумисира е отишла са вихри там...
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вода газят, жадни ходят... ГЕРБ просто са уникални! И не ми минавайте с мантрата, че кметъла им бил бесепар - човека дойде след проблемите. Години наред ГЕРБ закопаваха града и се получи както винаги: "След ГЕРБ и потоп"...
8
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ КМЕТА И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ ИМАШЕ САМО КРАДЕНЕ ВЪВ ВИК И ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕРНИЧАНИ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВАТ ВСИЧКИ БЕДИ ЩОМ СА СИ ИЗБРАЛИ ГЕРБ ДА СИ ПАТЯТ!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спазват ли някакви мерки, които още са в сила и как?
6
0
 
30
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Перник се Управлява от БСП от около година, а преди това калинките на герб заедно с комунистическата унучка Лили пръжката окрадоха каквото можеха