Танцови и творчески трупи искат да се върнат в залата

Те настояват с петиция да стартират работа след 13-и май
7 май 2020 20:52, Петя Славова
6
Танцови и творчески трупи искат да се върнат в залата
Снимка: БГНЕС

След отмяната на извънредното положение на 13 май да бъде разрешено залите да заработят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласувани с Министерството на здравеопазването.

За това настояват в нарочна петиция работещите в танцови, творчески и музикални зали. Тя е адресирана до премиера, Националния оперативен щаб, министрите на здравеопазването и на културата с искане за спешна среща, предаде БНР.

Ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Те не могат да плащат своите месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми и сметки. Само за един ден петицията е подписана от над 1800 души. Стефан Иванов - представител на един от клубовете за народни танци и на ансамбъл за народни песни и танци "Славей" в град София, коментира:

"Всъщност искаме и ние да направим избора дали да работим или не. Ако нещата се влошат, разбира се, че ние сме достатъчно отговорни, за да затворим нашата зала, така да се каже. Смятаме, че времето, в което хората си стоят в къщи, това е пагубно за тях, първо от гледна точка на психиката. Всички са супер потиснати заради положението в момента. Второ, физическата активност, която правим в залата, е много важна за здравословното състояние на всеки един".

В петицията се предлага поетапно отваряне на залите, а именно от 14 до 21 май разрешаване на индивидуални занятия по график и при засилени хигиенни мерки, а от 22 май - разрешаване и на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност в последно време се нпръкнаха тонове школи за народни танци, които апропо са нелегални.Преподавател в такива школи трябва да е със завършено такова образование.Демек трябва да е завършил или хореография или народно танцувално изкуство (Имаме си и специалност бакалавър в България) А тука всеки тохаджия отваря такава школа за да източи едни пари и уреди едни такси да му капят.В цял свят неможе преподавател да стане човек без нужнпто образования, няма значение дали е захванал 10 танца
5
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Искат но не може. Само он лайн!
4
1
 
10
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Пускайте хората да работят !!!! Лесно ви е на вас държавните хрантутници,текат си ви заплатите с разни бонуси и други благинки...какво ви пука за другите !!!!!!
3
5
 
4
 
! Отговори
Руди преди 3 години
Това би било много опасно, защото е пълно със школи, които преподават танци по двойки. Двойките се сменят през 2-3 мин. Салса, бачата и т.н. да не започват да работят поне до края на годината.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да се връщат в залите. Тъй като гледам направо ще са препълнени!! :)) Все ми е на акъла, че ще се юрнат хората народни танци да гледат и да си разменят вируса! "Те не можели да си плащат заплати, осигуровки и т.н!!!!! Абе айвол, някой да е чул народен ансамбъл да е на самоиздръжка от концерти???? Ъ??? Ко?? Няма такова животно-всички са субсидирани! Баси наглеците! На "медицинските сестри " ми понамирисват:)
1
3
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ще спазвате и дистанция и ще танцувате с ... маски. Мармота ви вярва :D