Защо болницата във Видин се превърна в огнище на коронавирус?

Екип от ВМА е дезинфекцирал цялата болница
11 май 2020 10:06, Ния Христова
16
Защо болницата във Видин се превърна в огнище на коронавирус?
Снимка: БГНЕС
Заразените с коронавирус жители на Видин до момента са 170, а 44-ма от тях са медици. Градът е рекордьор с най-много заразени медицински лица. Местната болница е застрашена от затваряне, а областният управител отправи апел за помощ от държавата, предаде bTV. 
 
Всичко започва средата на април, когато лекар от неврологичното отделение се заразява. Хора от персонала там също дават положителни проби и отделението и принудено да спре да приема пациенти. Медици от други отделения също дават положителни проби. Ресурсът на болницата е недостатъчен и има нужда от персонал. 
 
"Особено медицински лица - висш медицински персонал, медицински лаборанти", обясни д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ - Видин. 
 
Само дни по-късно домът за стари хора във видинското село Гара Орешец пламва. Първият заразен с COVID-19 оттам скоро е бил изписан от неврологичното отделение. 
 
Само за дни вирусът успява да влезе и в център за настаняване от семеен тип във Видин, после и в дом за стари хора в Кула, където първият заразен също е бил лекуван във видинската болница. 
 
Местните власти са убедени, че областната болница е огнището на разпространяване на коронавируса. 
 
Броят на заразените медици нараства и се налага пълна дезинфекция на лечебното заведение. Екип на Военномедицинска академия влиза там именно с тази цел. 
 
Над 80 медици работят в доболничната помощ във Видин. Все още няма отзовали се на призивите за помощ на колегите си. 
 
Молба за напускане през последния месец са подали 30 души от персонала на УМБАЛ "Св. Петка".
Още по темата
 
Момчил Станков, областен управител, смята, че причината за разпространението на вируса в боницата не е зарази липсата на предпазни следства, защото "нямаше голям брой предпазни средства, но бяха достатъчни". 
 
Той изтъкна, че Видин се намира на две граници, където има интензивен трафик и това също може да е спомогнало за разпространенето на COVID-19 в областта. 
 
"Не можем да посочим с пръст кой е виновен, случили са се нещата, сега въпросът е да ги парираме", заяви Станков. 
 
"Дезинфекцията в нашата болница не върви по този начин, по който трябва да бъде, защото освен медицински персонал и много пациенти продължаваха да се заразяват", допълни Станков. 
 
След като е направена дезинфекзия от екип на ВМА с полк. доц. Андрей Галев нещата се променят. "За 72 часа имаме само една положителна проба", каза още Станков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Индиана ДжонсКакъв е изводът?Че не трябва да се пие вода.В чаша с огнена вода, даже и да се удави малариен комар, опасност няма.
11
0
 
8
 
! Отговори
Индиана Джонс преди 3 години
То и инките така изчезнали.Хвърляли си хората в кладенеца за питейна вода
10
0
 
8
 
! Отговори
Кортес преди 3 години
Защото лекува инките
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за работното облекло, поне в началото на пандемията, не е ли виновен точно шефа на болницата, или пак го обръщаме на политика, и сипваме на най високо ниво, съдбата на кравата на баба Гинка.А информацията която предостави НОЩ (къде колко са изпратили маски облекла, дезинфектанти) , коя *** публикува, или не им е интересна, щото като медиини работнички, не е нужно да информират, а да манипулират.
8
1
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Там където има най много чингапуци,там се разпространява най много заразата!Тиквите кво се правят на разсеяни и неразбрали и вместо да репресират чингапуците те репресират хората-данъкоплатци дето ги издържат!Слагат някакви фалшиви КПП та колко за пред камерите с чингапуците си излизат най свободно през нивята и дупки в стените!С тая тиквенска стратегия и тактика иде апокалипсис!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че в какво да се превърне Здравната мафия оглавявана от Ананиев да каже що е тъй и къде са парите за персонал.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама за сметка на това каква оргия си направихме в болницата миналия месец...
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя губернатор е такъв растопед, че не е истина.
4
3
 
18
 
! Отговори
хм преди 3 години
А предоставихте ли на тази болница достатъчно предпазни средства и дезинфектанти на медицинските лица, че се чудите? Хората още в началото на извънредното положение алармираха, че не им достигат, но частни дарители имаше само за София, Пловдив и още няколко големи града, а от държавата предпочетоха да изнасят за чужбина и да се хвалят за това. За малките болници в провинцията - нищо, а там имаше най-голяма вероятност за заразени, предвид че масово работят в огнищата в Западна Европа.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли до видинската болница опряхте, за да пишете новини? В "Пирогов" е по-голяма бройката на заразените, ама там не смеете да гъкнете. Сигурно е тежко да си журналист! Само едно стъпало под труж3н1чка
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как защо?! Къде в България има най-голям брой гастарбайтери? Северозападналия край. Откъде бяха някои от първите заразени? Ломските селяндуpи. Неслучайно са най-бедният регион. Хигиена?! Не ги интересува. Дай им там рИкията, сърбете и шегичките. И цял живот бедни, защото, докато другите учат, те си слушат музичката и си пият. Даже и лекарите си изпозаразили от простотията си. На талази се върнаха с рейсовете от Италия и Испания. Никакви мерки не спазваха. Толкова. Ясно е.
1
9
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Попа каза, че АнтиХриста се е родил в Китай и идва насам.