На месец над хиляда българки правят аборт по желание

За първите три месеца на 2020 са направени 3160
12 май 2020 13:00, Петя Славова
91
На месец над хиляда българки правят аборт по желание
Снимка: БГНЕС

Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си с аборт по желание. За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения.

Данните са само за първото тримесечие на годината, като периодът на извънредното положение не е обхванат. Данни за него ще бъдат оповестени по-късно през годината.

Ужасяващата статистика сочи, че отново рекордьор по прекъснати бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при момичета под 15-годишна възраст, 42 бременности на момичета между 15 и 19 години са прекъснати. Най-много аборти са направили софиянки над 30-годишна възраст, като за три месеца са 707, от които 342 са по желание. Жените между 20 и 29-годишна възраст също не желаят детето си, като за тримесечието 149 жени са направили аборт по желание.

На второ място по аборти в страната се нарежда Пловдив, където делът на жените над 30-годишна възраст също е най-голям. В тази група аборти са направили 286 бременни. 177 са жените от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а момичетата между 15 и 19 години, премахнали плода, са дори повече от тези в столицата – 49.

Стара Загора е на първо място в страната по брой аборти, извършени от момичета под 15-годишна възраст – 6.

Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по желание, спонтанни и терапевтични причини.

За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а терапевтичните – 3847.

В сравнение с данните от март до юни миналата година, броят на абортите е приблизителен – тогава са извършени 5 338 аборта.

За сравнение, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е извършен нито един аборт. Според закон от 1896 г. абортите са били забранени и всеки лекар, който е извършвал такава манипулация, е оставал без права. Статистиката продължава по същия начин и в следващите 5 години.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание става законно и без санкции. В следващите години абортите рязко скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – например, през 1972 г., в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди.

От 2013 насам всяка година се раждат по около 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 71Какво казваш, жената потърпевшата, горката, наивната .....Истината е, че така е ПО-ЛЕСНО. ПО-ТРУДНО е, аз съм на равна нога с мъжа до мен, заедно плануваме, заедно вземаме решенията. Но за това се иска мислене, а не празни приказки за равноправие, последвани от тотално отсъствие на ИНИЦИАТИВА. И хич, ама хич не са толкова наивни. Стоят с някой, защото имат сметка, понягога буквално. Досега не съм видял необвързана с брак жена да стои при мъж, от който не получава нищо.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как ще желаят дете при тези ниски заплати и огромни цени. Младите от една страна са облъчвани че трябва да изкарат пари да правят кариера да бягат в чужбина. В тая схема деца няма. Родителите в България готвят отрано децата за чужбина. И се радват че са заминали. Ей такъв ние проклетия комунистически манталитет. Да си изпратиш детето в чужбина!
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да родиш дете е отговорност и към себе си, аборта и той е отговорност. Къде е половата култура? Един аборт може да е фатален... Но кой ли мисли?
67
1
 
10
 
! Отговори
До Зозо - № 17 преди 3 години
Имахме съседи, чиято дъщеря още в 8-и клас стана за укор. Още тогава се мачкотеше във входа с шофьорчета и махленски гамени, а беше от семейство на висшисти с добри професии. Голямата й сестра беше за пример. Малката не знам защо излезе такава. За абортите й се разказват легенди.Омъжи се чак на 38 г. и то за свестен човек, инженер и ерген, на нейните години.На 39 г. роди първото си дете, а второто го роди година и половина по-късно. Здрави, хубави, умни деца. ***, че я разбери природата.
66
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 71 преди 3 години
Много са жените, които мислят, че мъжът е този, който трябва да направи предложението за брак.Някои наивници така пропиляват младостта си. Има връзка с някого и в продължение на няколко години вярва, че той ще й предложи. Но той се увлича по друга. Наивницата решава, че вероятно причината е в нея и при следващата връзка се старае, не се сеща, че и следващият е плейбойче.Идва й акълът чак при третата връзка, но вече е на 30. Прави му намек, той отговаря, че би се оженил, но за младо момиче.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно нещо ще дам право на жените които са писали по-долу (макар то не ги поставя в светлината, която те си мислят), а то е, че от познатите ми двойки, които станаха семейства при ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОСНОВНАТА причина да го има това семейство са мъжете. В смисъл, да те са свестни и надеждни, но жените варираха от "амбициозна кариеристка, която си няма идея какви ги върши в областта на връзката", до "оставила съм се да ме носи вятъра, пък където ме отнесе, нищо че съм на 37 и още нямам деца"
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бг жените до 20 30 40 са си го сложли с със или няколко стотин мъжеа а повечето мъже не са го слагали на жена а са станали на 80 100 години пенсионери
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже не преспива и го поема
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да имам до себе си мъж, който е внимателен, нежен, съобразява се с мен, РАЗБИРА МЕ, знае как да се държи, не ме излага пред приятелките ми, не ме изнервя с ненужни неща, пази чисто, хигиеничен е ..............> преспива със *** с БМВ
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените сакапризни и искат пари и затова слабите безтни мъже си намират в друга държава жена която да им роди дете
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените са капризни когато спрат капризите и се хванат с някой слаб безраотен мъж от форума може и да родят
59
4
 
5
 
! Отговори
Истината е ,че преди 3 години
Жените все си гледат кефа татуираната мутра но когато татуираната мутра я пребие или убие след като е пребита или убита се сеща ,че трябва да си хване слаб и безработен и може и да роди тогава
58
4
 
7
 
! Отговори
Истината е ,че преди 3 години
Жените искат все пари и екскурзия до еди къде си когато се примирят ,че няма пари и екскурзия и си намерят слаб и безработен може и да се съгласят да родят
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62За отговор виж номер 59.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си с аборт по желание. За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна***А колко са абортите на българските гражданки?
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаят ли да ползват контрацептиви?
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли модерно, да родят и да връчат на таткото бинокъла, продължава се с чаврантийството, но е доказала, че не е ялова, за пред бабите. Мои наблюдения.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Повечето. На тия дето намекваш за тях децата не им пречат, даже напротив, трябват им. А, и те имат навика да не ги правят тия работи по легалните кабинети, най-малкото щото нямат здравни осигуровки 90% от тях. :)))
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54"Всичко зависи от мъжа"Не, всичко зависи и от двамата :))))) "Ако има достоен мъж до себе си"Това изказване поражда следния въпрос: абе, след като не е "достоен" що си го пуснала да ти влезе грубо с "бутоните" както се казва? Или се сещате за "достойнство" когато стане работата, но преди това и селския бек е ок?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко от тия 1000 са българки?