Гората над Благоевград пожълтя, загива ли?

Експерти обясняват, че е заради атака на вредители
13 май 2020 17:37, Петя Славова
15
Гората над Благоевград пожълтя, загива ли?
Снимка: Кадър, Нова тв

Жителите на Благоевград се притесняват, че гората над града им - край Бараково, Пороминово и Стом съхне. Те изразяват мнението си в социалните мрежи, че дърветата жълтеят през май, а това е притеснителен белег, че гората загива.Според местните в този период на годината дърветата обикновено са свежи и разлистени.

Експертите от Югозападното държавно предприятие обаче са категорични, че гората не съхне. Дърветата пожълтявали, защото масово ги атакува ръждиво-боровата листна оса и те не били третирани, заради коронавируса.  "Този вид оса снася яйца, които се излюпват, стават гъсеници и почват да се хранят с листата на черния и белия бор. Те младите гъсеници се хранят април и май, в момента е точно активното хранене и като изгризат външната част на иглолистото, то почва да жълтее и започва да прилича, че гората гори, или пък съхне", обясни пред Нова тв инж. Вера Станишева от Югозападно държавно предприятие.

Тази година пръскане срещу този вредител не е правено, макар че от горското стопанство предварително са знаели, че осата ще атакува боровете. "Трябваше до 30 април да се проведе пръскане, което нямаше как да се проведе, заради коронавируса не можахме да ги третираме заради забраните", обясни още инж. Станишева.

Експертите успокояват, че до юли осите ще какавидират и дърветата ще се възобновят. Но дотогава пожълтелият им вид ще остане, а липсата на зелена обвивка около игличките им може да донесе други неприятности. „Това допълнително изсъхване на иглолистната растителност е допълнително условие, което способства за допълнително разпространение на евентуален пожар вътре в гората“, коментира Георги Сарафов от пожарната в Благоевград.

Следващото пръскане срещу боровата оса е предвидено за новия вегетационен период - през пролетта на следващата година. Дотогава ще се разчита на способността на гората да се възстановява сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напръскайте гората и унищожете осите,не се оправдавайте с карантината,това е по-важно!
8
1
 
2
 
! Отговори
Гола сеч преди 3 години
Само да не чуят лапландците, ще оголят мълниеносно хълмовете. Безплатно.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анатема наСулЮПасито преди 3 години
Ох,изплаших се!Помислих,че СДС-Чумата е подхванала този път гората,след като съсипа всичко друго!
6
1
 
4
 
! Отговори
преди години преди 3 години
Питайте Икономов от Благоевград как прибра 1 млн. лв. вместо с препарат пръска гората с вода.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей добре че зелените сектанти да спасят света и да раздадат справедливост в природата. За къде са дърветата без тяхното разливане на мозък във фейса?
4
2
 
6
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Коронята
3
4
 
12
 
! Отговори
До 2 независим преди 3 години
Това е бедствие пич, като наводнение или пожар, няма оправия с короядите - само и единствено гола сеч и изгаряне на целите засегнати масиви, спомага да се запазят околните незасегнати
2
3
 
14
 
! Отговори
Независим преди 3 години
Не само там, в цялата околия е така, дръветата още млади умират, състоянието на младите дървета е плачевно, буквално до 10 години няма да останат дървета от безхаберието и некадърността на управляващите съответните ведомства.Дори вътре в града голяма част от дърветата са поразени, но никакви мерки не се взиамт с години, но важното е да печелим изборите, а дърветата бръмбарите ги яли!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да.ТОва е корояд и и вижда сметката.Решението е гола се, изгаряне на дънерите, 1 година карантина и после засаждане на нови дръвчета