Психолог: Реално не сме имали социална изолация

Подобни кризи минават през различни етапи, обяснява специалистът
15 май 2020 15:19, Петя Славова
31
Психолог: Реално не сме имали социална изолация
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Времето в изолация коментира психологът Иван Игов. "Ние реално не сме имали карантина, дори не сме имали социална изолация. В много страни се изискваха смс-и, за да те пуснат да излезеш навън, дори до магазина, докато у нас по-скоро имаше елемент на социално дистанциране, който ние в началото много отговорно спазвахме като общество.", заяви той пред БНР.

По думите му, всички подобни кризи минават през различни етапи, които се познават добре. Минаваме класически през тези етапи – не само България, но и всички страни по света.

"Понеже вече преминахме пик на кризата, сплотяването, дори героизма на някои хора, които даваха пари или се записваха доброволци, сега влизаме в тази фаза, която най-общо се нарича отрицание – когато започва да се поставя под съмнение дали мерките, които са предприети на световно ниво или ние сме предприели, по някакъв начин са отговаряли реално на изискванията. Фазата е нормална, нормално е да се стигне до това", отбеляза Игов.

Когато през 80-те години в България са се появили първите няколко десетки души, заразени от СПИН в Бургас, той е бил част от екипите, които са се опитвали да овладеят ситуацията с моряците, без да се дава гласност на случващото се. Тогава успели да овладеят първоначалното напрежение, но след няколко месеца в семействата на заразените имало и други разболели се. "Въпреки че им беше обяснено, въпреки че им беше разказано подробно как да се пазят, каква е епидемията, какво може да се случи с тях. Цитирам думите на една жена, която през сълзи тогава ми казваше: ама нали го виждам, той е здрав, прав, нищо му няма, докторите нещо объркаха. И буквално се обрече на смърт с тази фаза на отрицание."

Когато се смени моделът и вместо на училище си у дома, се губи умението за концентрация, изтъкна Иван Игов относно предстоящите изпити и мотивацията на учениците за тях след продължителното дистанционно обучение.

В желанието на зрелостниците да имат изпращане в училищния двор, каквато е традицията, психологът вижда "един от най-острите психологически проблеми по време на криза" или в случая на пандемия – загуба на контрол върху личния живот. "Нормално е да искаш образно да се върнеш към нормалност с отделните белези за това.“ Психологът обаче съветва завършващите „да отложат това празнуване за наесен“, когато вече ще знаят къде ще учат и ще има с какво да се похвалят. "Празникът може да продължи тогава и да продължи истински. Докато сега ще е някакъв празник с маски."

Наблюденията върху други подобни кризи по света и статистиката от тях показват, че месец-месец и половина след връщането към нормалност при немалък процент от хората – около 12% по-тежки случаи до 35-36% при по-леките случаи, започват да се проявяват симптоми на т.нар. посттравматичен стрес.

"То е като с адреналина. Ако сте участвали в пътен проблем, знаете как адреналинът ви кара да се мобилизирате, след това целият човек се разтреперва и дори отпада. Има такъв ефект, този ефект е изследван."

"Нормално е децата ни да изпитват безсъние, напрежение. Вчера по телефона една клиентка говореше за това, че 8-годишното й дете не иска да свали маската и ръкавиците дори вкъщи, така че ще имаме и такива случаи", допълни Иван Игов.

Психологът препоръчва да се хванем "за ценното, за сигурното, за онова, с което сме изпитали приятни чувства по време на пандемията и да продължим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Мдаа, на тебе Амгъл съобщи ли ти за радиационния облак от 11-ти Април от Чернобил, увлечен в Черно Море и минал през Бургас, Стара Загора и Пловдив. Нещо смотолевиха едва на 21-ви по повод на публикация във Франция.
27
2
 
2
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 години
"Когато през 80-те години в България са се появили първите няколко десетки души, заразени от СПИН в Бургас, той е бил част от екипите, които са се опитвали да овладеят ситуацията с моряците, БЕЗ ДА СЕ ДАВА ГЛАСНОСТ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ"Мдааа, така другарите "решаваха" проблемите. С криене. Образцово общество. И сега пак така в статистиките за жертвите от корона вируса. Но е хубаво, че го чуваме отново и отново, за да не забравяме колко трябва да се вярва на комунистите.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СоциалнатаНе е нужно да обиждаш интровертите. Не е задължително тези хора да са луди - нито тихи нито шумни. Просто са помъдрели с времето и са си дали сметка че голяма част от така нареченото човечество не си заслужава труда. Това просто е факт - не си заслужава да спориш и да се бориш за хора, толкова прости, че дори и с космически лъч не можеш им намери мозъка. Уморително е. Досадно е. Това е.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Карантина която в много случаи не се спазваше, само крясъци и недоволства които изобщо нямаха основание, масов наплив на планинари и свободолюбци, хора без предпазни средства по улиците, масови опити за мошеничества по пунктовете, крясъци на политически опоненти и какво ли още не. Да, това го имаше и продължава да го има. но до какво ще доведе? Сега ще видим кресльовците дали не са и страхливци. Ако нещата станат сериозни дали пак ще хойкат безхаберно.Ще видим.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така е. Нищо подобно нямаше. само че кряскането на някои беше повече от необходимото, желанието на някои да се изтупат от пепелта и да се направят на борци за свобода беше много силно. Знайно е че в моменти на криза мръсната пяна излиза на повърхността. И сега стана така. и ще продължи докато не се изчерпи материала. Затова в тази държава никога нищо няма да е като хората Никога.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше изолация, карантина и беше стресиращо за хората. Последици и сега се усещат. Не изопачавайте
22
8
 
4
 
! Отговори
Социалната преди 3 години
изолация е избор,състояние на духа и психиката на човека.Дори и без криза,всеки един от нас познава или среща такива хора-затворени,саможиви,отнесени,които живеят в техният си свят,техният си живот,встрани от нас,обикновенните,нормални хора.Точно такива попадат в разни секти или стават силно религиозни и набожни.Те обикновенно са странни и за съжаление най-често нередовни-имат едни или други,по-силни или слаби психични отклонения или т.н. "тихи луди".Да продължавам ли с лекцията още Г-н Игов???
21
3
 
10
 
! Отговори
От 20 преди 3 години
Важното е че тези които си измислят, че няма опасност просто да се придържат към новите навици за безопасност, така те пазят и останалите и себе си. Тогава няма проблем да вярват, че няма опасност, възможно е това да ги прави по щастливи хора и това е техно право в крайна сметка те се грижат за останалите в случай че грешат, така че реално не грешат.
20
4
 
7
 
! Отговори
Ааа преди 3 години
Реално ти Иване не си никакъв психолог.Ти си психар и си истинската заряза.Живи и здрави.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой си играе да чете старите учебници и да ни ги разказва.Но сутуацията е много различна, има технологии за комуникация, от една страна повече свободно време бум на фалшиви новини, от друга страна много дейности се вижда че от вкъщи може да бъде свършени. Второ важното навиците да се пазят хората са създадени. Изолацията е обучението за това.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната засяга и мозъците на някои... хора.Коментарите са най-красноречивото доказателство за това.
17
3
 
8
 
! Отговори
Тт преди 3 години
Тази не е наред дори не можеше да се излиза, но не е имало нищо никаква социална изолация? Може би заради фейсбук така ли?
16
2
 
6
 
! Отговори
Масон Втора Степен преди 3 години
БАВНОТО ГОТВЕНЕ е започнало преди няколко стотин години благодарение на един труд на Томас Малтус Днес технологиите и науката позволяват систематизираното да се Реализира Вече сме на Финала
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исками свубудъ, ньи щем Мутафчийски.Дай йекшън, дай драма, дай думашну вину!
14
15
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
През 80те години е нямало нито спин, нито рак в България. Тези болести се появиха след 1990 година.
13
6
 
5
 
! Отговори
лигавщини преди 3 години
Кви са тия лигавщини?? Посттравматичен стрес от мерките??? Някои хора имат сериозни болести, тежко болни деца и т.н. и продължават напред, а някакви *** мерки стресирали лигльовците???
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и вирОЗ няма...
11
2
 
3
 
! Отговори
До масона преди 3 години
А ти защо си станал масон тогава?
10
5
 
12
 
! Отговори
Масон Втора Степен преди 3 години
който е готов да замени Свободата за Сигурност не заслужава нито едното нито другото
9
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Платените активисти на ГЕРБ днес имат офанзива.Трябва да се защитават далаверите на Влсди Горанов и отсъдтвието на Джиросания ...